DOI :10.26650/B/SS46.2020.005.04   IUP :10.26650/B/SS46.2020.005.04    Full Text (PDF)

Blokzincir ve Covıd-19 Küresel Salgın İlişkisi

Dilek DemirbaşAhmet İncekara

Blokzincir teknolojisi başta finans dünyası olmak üzere, küresel tedarik zinciri, dış ticaret, sağlık sektörü, sigorta sektörü gibi pek çok önemli alanda büyük değişimler ve dönüşümler yaratması beklenen yenilikçi bir teknolojidir. Dünyanın teknoloji devlerinden IBM ve Microsoft firmaları Blokzincir teknolojisine yatırım yaparak, günümüzde başka büyük bir teknoloji firması olan Azure üzerinden Blokzincir platformunu bir servis olarak sunmaya başladılar bile. Bugün öyle bir teknolojinin COVID-19 gibi küresel bir salgınla mücadelede bizlere yardımcı olacağına inanan bilim adamları ve teknoloji uzmanları var. Blokzincir teknolojisinin şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtım veri tabanı olarak bilindiği, kullanımda dayanıklılık, sağlamlık, güvenirlilik, şeffaflık, denetlenebilirlik ve merkezsizleştirme gibi özellikleriyle COVID-19 ile mücadelede sağlık sektörü çalışanlarına, sağlık sektörü tedarik zinciri halkasında yer alanlara, sağlık sigortası yapan firmalara, hükümetlere, ilaç üreticilerine son derece hızlı ve doğru veri akışı ile destek olabilir. Bu çalışmada Blokzincir teknolojisinin ne olduğu ve COVID-19 ile mücadelede nasıl bir destek sağlayacağı tartışılmaktadır.