DOI :10.26650/B/AA09.2020.007.15   IUP :10.26650/B/AA09.2020.007.15    Full Text (PDF)

Development of Accessibility Services in Istanbul Municipal Public Transportation Systems (IETT)

Osman Çakır

Ensuring the participation of persons with disabilities in society, and taking necessary measures to guarantee they can benefit from all amenities, are among the defining notions of the social state. Accessibility barriers represent one of the biggest challenges for disabled individuals seeking to benefit from full and equal access to all areas of society. Reflecting greater awareness of accessibility issues, the entire IETT fleet has been renewed. More than a thousand new, low-floor buses designed in accordance with international standards have been bought, and most of the service’s buildings and social spaces have been transformed into accessible facilities. The Akyolbil System (Smart Passenger Information System), launched in 2006, has also taken the first step towards real-time information service in public transportation. In accordance with Akyolbil, buses and stations have been equipped with audio announcements and information screens to ease passenger commutes in the city, especially for disabled individuals. This study aims to describe the public transportation systems of IETT, to illustrate the understanding of barrier-free life and accessibility, and to evaluate the extent to which recent measures have addressed these issues.

İstanbul Elektik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (İETT) Dünden Bugüne Erişilebilirlik Hizmetleri

Osman Çakır

Engelli bireylerin toplum içerisine katılımlarının sağlanması ve tüm alanlardan faydalanmaları için gerekli tedbirlerin alınması sosyal devlet anlayışının temelini oluşturmaktadır. Engelli bireylerin sosyal hayatın tüm alanlarından tam ve eşit yararlanmasının önündeki en büyük sorunlardan birini erişilebilirlik / ulaşılabilirlik konusundaki engeller oluşturmaktadır. Erişilebilirlik alanında yapılan çalışmalar sonucunda; son yıllarda engelli bireylerin de faydalanabileceği uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış alçak tabanlı yüzlerce otobüs satın alınarak İstanbul Elektik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (İETT) filosunun tamamı yenilenmiş, hizmet binaları ve sosyal alanların büyük bir çoğunluğu erişime uygun hale dönüştürülmüştür. 2006 yılında başlatılan Akyolbil Sistemi çalışmalarıyla da toplu ulaşımda gerçek zamanlı hizmete ilk adım atılarak, 2010 yılında otobüs içinde ve duraklardaki ekranlarda yapılan sesli ve görüntülü uyarı ve bilgilendirmelerle engelli bireyler başta olmak üzere tüm yolcuların şehir içi seyahatleri kolaylaştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, İETT’in akıllı toplu taşıma sistemlerini, engelsiz yaşam anlayışını ve erişilebilirliği açıklamak yanında bu alanlardaki kat ettiği mesafeyi görmektir.