Translation


DOI :10.26650/SJ.2025.45.0002   IUP :10.26650/SJ.2025.45.0002    Full Text (PDF)

Mutfak Üçgeni

Claude Levi StraussŞeyda Sevde Tunçbilek

Dünyanın tüm dillerinde olgular arasındaki karmaşık karşıtlık sistemleri, hepsinde ortak olan daha basit bir sistemi, yani ünsüz ve ünlü arasındaki karşıtlığı çeşitli yönlerde detaylandırmaktan başka bir şey yapmaz; bu karşıtlık, kapalı ile açık ve tiz ile pes arasındaki çifte karşıtlık yoluyla, bir yanda “ünlü üçgeni”ni: a u i diğer yanda “ünsüz üçgeni”ni meydana getirir: k p t

Bununla birlikte bu tür ayrımlara ilham veren metodolojik ilkenin, diğer alanlara, özellikle de dil ile birlikte gerçekten evrensel bir insan faaliyeti biçimi olarak yeterince vurgulanmamış mutfak alanına da uygulanabileceği görülür […]. Bu faaliyetin (pişirme), köşeleri sırasıyla çiğ, pişmiş ve çürümüş kategorilerine karşılık gelen semantik bir üçgensel alan içinde -dikkate almak istediğimiz belirli kültürlere bağlı olarak çok farklı şekillerde- konumlandırılmış bir sistemi varsaydığı hipotezinden yola çıkacağız. Pişirme açısından çiğin işlenmemiş kutup olduğu, diğer ikisinin ise zıt yönlerde belirgin biçimde işlendiği açıktır: Pişmiş, çiğin kültürel, çürümüş ise doğal dönüşümüdür. O halde temel üçgenin altında, biri işlenmiş ile işlenmemiş, diğeri kültür ile doğa arasında olmak üzere ikili bir karşıtlık yatmaktadır.

DOI :10.26650/SJ.2025.45.0002   IUP :10.26650/SJ.2025.45.0002    Full Text (PDF)

Le Triangle Culinaire Claude Lévi-Strauss

Claude Levi StraussŞeyda Sevde Tunçbilek


PDF View

References

    Citations

    Copy and paste a formatted citation or use one of the options to export in your chosen format


    EXPORT



    APA

    Levi Strauss, C., & Tunçbilek, Ş.S. (2025). Mutfak Üçgeni. İstanbul University Journal of Sociology, 45(1), 32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    AMA

    Levi Strauss C, Tunçbilek Ş S. Mutfak Üçgeni. İstanbul University Journal of Sociology. 2025;45(1):32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    ABNT

    Levi Strauss, C.; Tunçbilek, Ş.S. Mutfak Üçgeni. İstanbul University Journal of Sociology, [Publisher Location], v. 45, n. 1, p. 32-40, 2025.


    Chicago: Author-Date Style

    Levi Strauss, Claude, and Şeyda Sevde Tunçbilek. 2025. “Mutfak Üçgeni.” İstanbul University Journal of Sociology 45, no. 1: 32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    Chicago: Humanities Style

    Levi Strauss, Claude, and Şeyda Sevde Tunçbilek. Mutfak Üçgeni.” İstanbul University Journal of Sociology 45, no. 1 (Jul. 2025): 32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    Harvard: Australian Style

    Levi Strauss, C & Tunçbilek, ŞS 2025, 'Mutfak Üçgeni', İstanbul University Journal of Sociology, vol. 45, no. 1, pp. 32-40, viewed 12 Jul. 2025, https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    Harvard: Author-Date Style

    Levi Strauss, C. and Tunçbilek, Ş.S. (2025) ‘Mutfak Üçgeni’, İstanbul University Journal of Sociology, 45(1), pp. 32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002 (12 Jul. 2025).


    MLA

    Levi Strauss, Claude, and Şeyda Sevde Tunçbilek. Mutfak Üçgeni.” İstanbul University Journal of Sociology, vol. 45, no. 1, 2025, pp. 32-40. [Database Container], https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002


    Vancouver

    Levi Strauss C, Tunçbilek ŞS. Mutfak Üçgeni. İstanbul University Journal of Sociology [Internet]. 12 Jul. 2025 [cited 12 Jul. 2025];45(1):32-40. Available from: https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002 doi: 10.26650/SJ.2025.45.0002


    ISNAD

    Levi Strauss, Claude - Tunçbilek, ŞeydaSevde. Mutfak Üçgeni”. İstanbul University Journal of Sociology 45/1 (Jul. 2025): 32-40. https://doi.org/10.26650/SJ.2025.45.0002



    TIMELINE


    Submitted08.04.2024
    Accepted20.05.2024
    Published Online26.03.2025

    LICENCE


    Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

    This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


    SHARE



    Istanbul University Press aims to contribute to the dissemination of ever growing scientific knowledge through publication of high quality scientific journals and books in accordance with the international publishing standards and ethics. Istanbul University Press follows an open access, non-commercial, scholarly publishing.