İstanbul Üniversitesi Yayınevi açık erişimli, gayri ticari, bilimsel yayıncılığı benimser.
Hakem sürecinden geçmiş çalışmaları yayınlamak İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin yayıncılık anlayışının temelini oluşturur.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi tarafından yayınlanan bütün kitaplar ve dergiler çift taraflı kör hakemlik sürecine tabidir.
İstanbul University Press'in yayınları saygın indeksler tarafından taranmaktadır.
İstanbul University Press, Web of Science Book Citation Index ve Directory of Open Access Books yayıncıları arasında yer almaktadır.
Web of Science Book Citation Index ve Directory of Open Access Books (DOAB) tarafından indekslenen İstanbul University Press kitaplarına Web of Science and DOAB üzerinden erişilebilir.
- Baş Editör
- Editörler TIP - DİŞ HEKİMLİĞİ
- Editörler FEN
- Editörler SOSYAL BİLİMLER
- Yayın Kurulu Üyesi
Yayın Komisyonu
Prof. Dr. Yahya GÜLDİKEN, Yayın Komisyonu Başkanı ve Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. Yaşar DÜZENLİ, Sosyal ve Beşeri Bilimler
Prof. Dr. Cem GAZİOĞLU, Fen ve Teknoloji
Operasyonel Yönetim
Dr. Ögr. Üyesi, Metin TUNÇ, Genel Operasyon Yöneticisi, Yayıncılık
Dr. Ögr. Üyesi, Ahmet KÖROĞLU, Yönetici, Editöryal İlişkiler
Dr. Ögr. Üyesi, Bahadır Fatih YILDIRIM, Yönetici, Bilgi Sistemleri ve Web
Doç. Dr. Cenk ŞAHİN, Yönetici, Hukuk
Prof. Dr. Abdullah ÖZKAN, Yönetici, Kurumsal İletişim
Genel Operasyon Yöneticisi
Editöryal İlişkiler Yöneticisi
Web Sistemleri Yöneticisi
Doç. Dr. Bahadır Fatih Yıldırım
Operasyon Şefi
Esma Çavuşoğlu
Operasyon Asistanı
Selin Dizbay
Eda Kolukısa Doğru
Esra Semerci
Özge Kerse
Gökhan Çimen
Teknik Asistan
Batuhan Aydın
Ertuğrul Yaşar
Zeynep Altındağ
Tarık Şimşek
İstanbul Üniversitesi’nde bilimsel yayıncılık, Üniversite’nin tarihi gibi köklü bir geçmişe sahiptir.
İstanbul Üniversitesi’nin ilk nüveleri dünya tarihinde Yeni Çağ’ın başlangıcı olan 1453’e uzanır. Eğitim kurumu olarak tesis edilen Fatih Medresesi, yüksek eğitim kurumu Darülfünûn’a giden yolu açar ve Darülfünûn 1933 yılında İstanbul Üniversitesi’ne dönüşür. Bütün bu süreçte, yüzyıllar boyunca, tıp, matematik, astronomi, haritacılık, coğrafya, tarih, felsefe, din, edebiyat, dil, hukuk vb gibi çeşitli bilim ve alanlarda eğitim verilir.
İstanbul Üniversitesi tarafından yayınlanan kitap ve dergilerin tarihi 1900’lerden başlar. Fen, tıp, sosyal bilim ve beşeri bilimlerin disiplinlerinden birçok konuda yapılan yayınların portfolyosu, monograflar, akademik referans kitapları, ders kitapları, uzmanlara yönelik kitaplar, öğrencilere yönelik kitaplarla 9 bini aşmıştır. Kitapların yanısıra, 1900’lerden beri yayınlanan akademik dergiler bir diğer değerli kaynaktır. Darülfünûn Tıp Fakültesi Dergisi, Darülfünûn Edebiyat Fakültesi Dergisi, Darülfünûn Fen Bilimleri Fakültesi Dergisi, İstanbul Üniversitesi’nin 1916 yılından yayınlamaya başladığı en eski dergilerdir. Bu dergilerin isimleri yıllar içinde değişmiştir ancak hala yayınlanmaya devam etmektedir.
- Bilimsel bilginin yayılmasına katkı
- Yüksek kalitede içerik
- Uluslararası yayıncılık standartlarına bağlılık
- Etik standartlara bağlılık
- Açık Erişim
- Gayri Ticari
- Hakemli Yayın
Web of Science Book Citation Index – BkCI
Directory of Open Access Books – DOAB
Web of Science Core Collection Emerging Sources Citation Index – ESCI
SCOPUS
Directory of Open Access Journals - DOAJ
Tübitak Ulakbim TR Dizin
BIOSIS Previews
Biological Abstracts
Zoological Record
CABI
CAB Abstracts
CAS Source Index
PubMed
EconLit
Index Islamicus
MLA International Bibliography
Columbia International Affairs Online
The Philosopher’s Index
ERIH PLUS
RePEc IDEAS
RePEc EconPapers
EconBiz
MIAR
Cabells Journalytics
ATLA Religion Database
EBSCO
ProQuest
Social Science Research Network – SSRN
Centre for Islamic Studies – ISAM
Bielefeld Academic Search Engine – BASE
MELA Middle East Librarians Association
ResearchBib
Islamic World Science Citation Center – ISC
Access to Mideast and Islamic Resources – AMIR
International Medieval Bibliography – IMB
Scilit
OpenAIRE
JournalTOCs
Türkiye Turizm Dizini
Turkey Citation Index
Turkish Psychiatry Index
Index of Turkish Education
SOBIAD
Academic Researches Index – Acar Index
Arastirmax
ASOS Index
Academic Journals Index
İstanbul Üniversitesi Yayınevi, bilimsel dergi ve kitapların doğru, zamanında ve etik bir şekilde yayınlanmasını sağlamak için aşağıda belirtilen temel yayın politikalarını benimser.
Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing web sayfasında yayınlanan Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri yayın sürecinin şekillenmesinde takip edilmektedir. International Committee of Medical Journal Editors (ICJME) ve Council of Science Editors'ın (CSE) önerileri ve yönergeleri de dikkate alınmaktadır.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi, uluslararası yayıncılık standartlarına uygun, yüksek kaliteli bilimsel dergi ve kitaplar yayınlayarak sürekli artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Gönderilen tüm yazılar, yayınlanmadan önce çift kör, tarafsız hakem değerlendirme sürecinden geçer.
İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Etik standartlara uygun olmayan yazılar yayınlanmaz: yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren yazılar yayından çıkarılır.
İntihal
Ön kontrolden geçirilen yazılar, iThenticate yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde yazıyı değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir yazının kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olur.
Çift taraflı Kör Hakemlik
İntihal kontrolünden sonra, uygun olan yazılar editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve kapsam ile uyumluluğu açısından değerlendirilir. Editör, yazıların adil bir şekilde çift taraflı kör hakemlikten geçmesini sağlar; buna göre yazı biçimsel esaslara uygun ise, gelen yazıyı yurtiçinden ve /veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar, hakemler gerek gördüğü takdirde yazıda istenen değişiklikler yazarlar tarafından yapıldıktan sonra yayınlanmasına onay verir.
Yazarlık
Yazar olarak adlandırılan kişiler, International Committee of Medical Journal Editors (ICJME) tarafından önerilen aşağıdaki kriterlerin tümünü karşılamalıdır:
1. Çalışmanın konseptine/tasarımına; ya da çalışma için verilerin toplanmasına, analiz edilmesine ya da yorumlanmasına önemli katkı sağlamış olmak; VE
2. Yazı taslağını hazırlamış ya da önemli fikirsel içeriğin eleştirel incelemesini yapmış olmak; VE
3. Yazının yayından önceki son halini gözden geçirmiş ve onaylamış olmak; VE
4. Çalışmanın herhangi bir bölümünün doğruluğuna ya da bütünlüğüne ilişkin soruların uygun şekilde soruşturulduğunun ve çözümlendiğinin garantisini vermek amacıyla çalışmanın her yönünden sorumlu olmayı kabul etmek.
Ölçütlerin tümünü karşılamayan ya da başka açılardan yardımda bulunan kişilerin adlarına Teşekkür bölümünde yer verilir.
Yazar olarak belirtilenler dışında hiç kimse yazıya katkıda bulunmuş olmamalıdır; hayalet yazarlık kabul edilemez.
Bir yazıda veya yayınlanan bir yazının yazarlığında değişiklik yapılması gerektiğinde, değişiklikler COPE yönergelerine göre uygulanır.
Editörler, yayınlanan yazıda, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse, düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, yazıyı geri çekmeyi düşünmelidir.
Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.
Geri Çekme
Dergi geri çekme durumunda COPE Retraction Guidelines’ı izler.
Editör, aşağıdaki durumlarda bir makaleyi geri çekme hakkına sahiptir:
- Büyük bir hata (örn. yanlış hesaplama veya deneysel hata), uydurma öğeler (örn. veri) veya tahrifat (örn. görüntü manipülasyonu) gibi bulguların güvenilmez olduğu sonucunu çıkarmaya dair açık kanıtlar varsa;
- İçerikte intihal varsa;
- Uygun atıf yapılmadan başka bir yerde yayınlanmışsa;
- Kullanım izni olmayan materyal veya veri içeriyorsa;
- Telif hakkı ihlali veya başka bir ciddi yasal sorun varsa;
- Etik olmayan araştırma içeriyorsa;
- Hakem değerlendirme sürecinin bozulduğuna veya manipüle edildiğine dair kanıt varsa;
- Yazar(lar), editörün görüşüne göre, çalışmanın yorumlanmasını veya editörlerin ve hakemlerin tavsiyelerini önemli derecede etkileyebilecek, kritik bir çıkar çatışmasını açıklamamış ise.
Geri çekme durumunda aşağıdaki adımlar izlenir:
- Makale başlığını da içeren geri çekme bildirimi derginin bir sonraki sayısında yayınlanır. Geri çekme bildirimi içindekiler tablosunda sayfa nosu verilerek listelenir.
- Elektronik versiyonda geri çekme bildirimi ile orijinal makale arasında link sağlanır.
- Online makaleden önce geri çekme bildirimini içeren sayfa gelir; okuyucu daha sonra makalenin kendisine geçebilir.
- Orijinal makale, her sayfadaki .pdf üzerinde “geri çekildiğini” belirten bir filigran dışında değişmeden kalır.
Yasal Nedenlerle Makalenin Kaldırılması
Aşağıdaki durumlarda, üst veriler (başlık ve yazarlar) hariç olmak üzere, makale metni kaldırılır ve makalenin yasal nedenlerle kaldırıldığını bildiren bir sayfa makalenin yerini alır.
- Makalenin karalayıcı içerik ihtiva ettiği veya başkalarının yasal haklarını ihlal ettiği tespit edilir ve geri çekmenin yeterli bir çözüm olmadığı düşünülürse;
- Makale bir mahkeme kararına konu olmuşsa veya olacağına dair makul bir neden varsa;
- Kamu sağlığı açısından önemli bir risk söz konusu ise;
Tüm İstanbul Üniversitesi yayınları açık erişimlidir ve tüm içerik okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir. Bu BOAI açık erişim tanımıyla uyumludur.
Yayınlar, Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır.
Yazarlar İ.Ü. Yayınevi tarafından yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir.
Yayınların tüm giderleri İstanbul Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. Yayın ve yayın süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Gönderilen yazılar ya da yayın için kabul edilen yazılar için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.
Yayınların tüm giderleri İstanbul Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. İ.Ü. Yayınevi tarafından yayınlanan dergi ve kitaplarda hiçbir şekilde reklama izin verilmez.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi’nin dergileri ve kitapları için gönderilen çalışmaların özel fikri mülk olarak gizliliği esastır. Editör ve hakemler çalışmalara bu esasla yaklaşmalıdır.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi yayınladığı dergi ve kitaplarda çift-kör hakemlik politikasını benimser. Yayınlanmak üzere İstanbul Üniversitesi Yayınevi’ne gönderilen tüm yazılar, alanında uzman editörler, alanında uzman kişiler ve bağımsız dış hakemler tarafından çift-kör hakem değerlendirme sürecine uygun olarak değerlendirilir. Hakem değerlendirmesi süreci başlamadan önce, temel gereksinimler açısından herhangi bir yetersizlik bulunmadığından emin olmak için ön kontrole ve iThenticate yazılımı ile intihal kontrolüne tabi tutulurlar. Dergilerde nihai karar baş editörler tarafından verilir. Kitaplar, İstanbul Üniversitesi Yayın Kurulu'nun nihai incelemesine ve Yayın Komisyonu’nun yayım onayına tabidir.
Hakem süreci sırasında hakemlerin aşağıdaki hususları dikkate alarak değerlendirmelerini yapmaları beklenir.
-Çalışma yeni ve önemli bir bilgi içeriyor mu?
-Yöntem bütünlüklü ve anlaşılır şekilde tanımlanmış mı?
-Yapılan yorum ve varılan sonuçlar bulgularla kanıtlanıyor mu?
-Fikirler ve destekleyici noktalar kapsamlı bir şekilde organize edilmiş mi?
-Dil kalitesi yeterli mi?
Hakemler, gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi, en yüksek yayın etiği standartlarını benimser ve yayıncılık faaliyetlerini bu standartlara bağlı olarak sürdürür. Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve the World Association of Medical Editors (WAME) tarafından geliştirilen bilimsel yayıncılıkta şeffaflık ve en iyi uygulama ilkelerini benimser; tavsiye ve klavuzlarını takip eder: (https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-). Council of Science Editors (CSE),ve International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından sunulan öneri, tavsiye ve klavuzları da dikkate alarak süreçlerini şekillendirir.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser.
-Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
-Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
-Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
-Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
-Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
-Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
-Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
-İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığının belirtilmesi gerekir.
İstanbul Üniversitesi Yayınevi yayınları, Dünya Tabipler Birliği (WMA) Helsinki Bildirgesi – İnsan Deneklerini İçeren Tıbbi Araştırmalar İçin Etik İlkeler ve Biyomedikal Araştırmalarda Hayvan Kullanımına İlişkin WMA Bildirisi'nin etik standartlarına uymayı ilke kabul eder.
Ulusal veya yerel etik kurullardan alınan araştırma protokollerinin onayı yazılarla birlikte gönderilmek zorundadır. İnsan deneklerle yapılan deneysel araştırmaların sonuçlarını bildiren çalışmalarda prosedür(ler) tam olarak açıklanmalı, bilgilendirilmiş onam alınmış olmalı ve bilgilendirilmiş onamın alındığı çalışmada belirtilmelidir. Çocuklar ve vesayet altında olan veya deliliği onaylanmış kişiler söz konusu olduğunda, yazarlar yasal vasinin rızasının alınıp alınmadığı hakkında bilgilendirmeyi çalışmaya eklemelidir.
Yazarlar, editörler ve hakemler potansiyel ya da mevcut çıkar çatışmasını beyan etmelidir. Çıkar çatışması yayın sürecindeki taraflardan biri için (yazar, hakem ya da editör) yayın sürecindeki sorumluluklarını (makale gönderimi, hakemlik, editöryal karar; yazar, hakem ve editörler arasında iletişim) adil olmayan şekilde etkileyecek şekilde çıkar durumu söz konusu olduğunda oluşur.
Potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmek için, ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışması Bildirim Formu (http://www.icmje.org/) katkıda bulunan tüm yazarlar tarafından doldurulmalı ve yazıyla birlikte gönderilmelidir. Editörlerin, yazarların veya hakemlerin olası çıkar çatışması vakaları, Yayın Kurulu tarafından COPE ve ICMJE yönergeleri kapsamında çözümlenir.
Araştırmanın yürütülmesi için alınan tüm finansal destek çalışma gönderilirken beyan edilmelidir. Finansal destek sağlayanın araştırmadaki rolü de aynı zamanda açıklanmalıdır.
IUPress’in tüm yayınları DOI kaydına sahiptir ve kalıcı olarak yayınlanır. IUPress, okuyucuların bir yayının güncel versiyonunu bulmaları için standart bir yol geliştiren, çok yayıncılı bir girişim olan Crossmark programında yer almaktadır; böylece yayınladığı içeriği korumayı ve okuyucuları herhangi bir değişiklik konusunda uyarmayı taahhüt etmektedir.
Bir yayının en son versiyonuna, sayfanın üst kısmındaki Crossmark logosuna tıklayarak erişilebilir.
IUPress, bilimsel kayıtların bütünlüğünü ve eksiksizliğini korumak için, yayınlanan içeriğin düzeltilmesi gerektiğinde bilimsel yayıncılıktaki en iyi uygulamaları dikkate alarak Düzeltme, Geri Çekme ve Endişe İfade Etme politikalarını uygular.