Bireyden Topluma: Kent ve Dil İlişkisi Üzerine
Sahne ve Ötesi: Kentte Gösterişçi Tüketim ve Üçüncü Yerler
Yasemin BahçekapılıToplumsal hayatta kişiler görünüşleriyle ve eylemleriyle birtakım izlenimler yaymaktadır. Kendi kimliklerini sahip oldukları kültürel, sosyal ve ekonomik sermayeleri aracılığıyla inşa eden kişiler, tüketimi ise parçası olmak istedikleri gruplar üzerinde izlenim yaratmak amacıyla bir araç olarak kullanma eğilimindedir. Bu durum gösterişçi tüketimin mekânı olan kent mekânını aynı zamanda tüketilen nesnelerden biri haline getirmektedir. Bu çalışmayla birlikte benliğin sunumunun ve toplumsal ilişkilerin mekânın toplumsal (yeniden) üretimindeki rolünü incelemek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Karaköy semtinde bir saha araştırması yürütülmüştür.
Çalışmada gösterişçi tüketimle birlikte kent mekânının belli temsillerle şekillendiği sonucuna ulaşılmıştır. Kişiler yaymak istedikleri izlenime göre görünecekleri mekânları seçmekte; sahip oldukları sermayelerle ait hissettikleri gruba dahil olmaktadır. Bu noktada kentsel mekân ise kendini (yeniden) üretmektedir. Durum çalışması olarak geliştirilen araştırmada derinlemesine mülakat ve gözlem teknikleri ile rehberli gezi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada Karaköy’ün içerisinde barındırdığı üçüncü yerlerin, tasarım pazarlarının, sokak festivallerinin ve semtin “otantik” yapısının etkisiyle “sahne” olarak şekillendiği sonucuna ulaşılmıştır. Buna ek olarak sosyal medyanın da denkleme girmesiyle benliğin sunumunda izleyici kitlesi artmıştır. Bu sebeple analizde Goffman’ın dramaturji yöntemine başvurulmuştur. Son olarak sahnenin sahne dışındaki mekânlarla ve insanlarla olan etkileşiminin, sahnenin oluşumundaki ve sürdürülebilirliğindeki etkisi temel alınarak “sahnenin ötesi” kavramı geliştirilmiştir.
Stage and the Beyond: Examining Conspicuous Consumption in the Urban Public Spaces and the Third Places
Yasemin BahçekapılıIn social life, individuals use appearances and actions to present themselves. The people who build their identity through their cultural, social and economic capitals tend to use consumption as a tool to create an impression among groups that they want to become a part of. The urban space which is the place of conspicuous consumption also becomes the consumed object itself. This study aims to examine the role of self-presentation and social relations in the social (re)production of the space. Therefore, a field research was carried out in the Karaköy neighborhood of Beyoğlu, Istanbul.
It is concluded that the urban space has been shaped by conspicuous consumption with certain representations. Individuals choose the places according to the impression they want to create; they get to be involved in groups they feel that they belong in through their capitals. At that point, the urban space starts (re)producing itself. In the field research in-depth interview, observation, and commented walk techniques were used. It is concluded that Karaköy is considered as a stage, influenced by its cafes, restaurants, design shops, and street festivals, as well as its “authentic” texture. Furthermore, with the emergence of social media, the audience has grown in number. Therefore, Goffman’s dramaturgy method was used for the analysis. Finally, the concept “beyond the stage” was developed based on the interaction of the stage with the people and the places outside of it, which highly affects the formation and sustainability of the stage.