Derleme


DOI :10.26650/IUITFD.1267614   IUP :10.26650/IUITFD.1267614    Tam Metin (PDF)

OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI

Emine Gülbin GökçayGonca KeskindemirciÖykü Özbörü AşkanMelike Zeynep Tuğrul Aksakal

Deprem gibi doğal afetler, başta çocuklar olmak üzere tüm toplumun kırılganlığının arttığı acil durumlardır. Acil durumlarda, besleyici özelliği, biyoimmünolojik içeriği, ideal sıcaklıkta ve hazır olması nedeniyle benzersiz özelliklere sahip anne sütü ile beslenme çok önemlidir. Sağlıklı beslenmenin sağlanması, çocukluk çağı aşılarının uygulanması, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, barınma ve çocuk güvenliğinin sağlanması, ruh sağlığının korunması acil durumlarda çocuk sağlığının korunmasında temel konulardır. Afet yaşayan çocukların takibi, uzun süreli fiziksel ve psikolojik etkiler açısından gereklidir. Ayrıca büyüme ve gelişmenin izlenmesi, kronik hastalığı olan çocukların bakımının sürdürülmesi ve okula devamın sağlanması gereklidir. Bu makalenin amacı, acil durumlarda çocuk sağlığını korumanın temel ilkelerini sunmaktır.

DOI :10.26650/IUITFD.1267614   IUP :10.26650/IUITFD.1267614    Tam Metin (PDF)

CHILD HEALTH PROTECTION DURING EMERGENCY SITUATIONS

Emine Gülbin GökçayGonca KeskindemirciÖykü Özbörü AşkanMelike Zeynep Tuğrul Aksakal

Natural disasters such as earthquakes are emergency situations when the fragility of the entire society, especially children, increases. In emergency situations, breastfeeding is crucial due to its unique characteristics: nutrient and bio-immunological content, optimum temperature and readiness for the baby. Ensuring healthy nutrition, maintaining childhood vaccination, preventing infectious diseases, providing sheltering and child safety, and preserving mental health are the basic issues in protecting child health during emergencies. Following the children who have experienced a disaster currently is necessary regarding longterm physical and psychological effects. Moreover, monitoring the growth and development, maintaining the care of children with chronic diseases, and continuity of school attendance are essential under these circumstances. The aim of this article is to present the basic principles of child health protection during emergency situations.


GENİŞLETİLMİŞ ÖZET


Makalede olağanüstü durumlarda çocuk sağlığının korunması için gereken prensiplerin bilimsel veriler ışığında sunulması amaçlanmıştır.

Her koşulda bebeklerin ve küçük çocukların sağlıklarının korunması için ilk 6 ay tek başına anne sütü ile beslenmelerinin sağlanması ve anne sütü ile beslenmenin en az 2 yaşına kadar sürdürülmesi önerilmektedir. Anne sütü hayati önem taşır çünkü güvenlidir, besleyicidir, ideal sıcaklıktadır ve hazırlanması gerekmez. Besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği antikorlar, lizozim, laktoferrin, oligosakkaritler, büyüme faktörleri gibi biyoaktif bileşenleri ile anne sütü bebeği birçok bulaşıcı hastalıktan korur ve ileri yaştaki kronik hastalık riskini azaltır. Afetlerde annelerin yaşadıkları stres nedeniyle annelerde süt inme refleksi baskılanabilmekte, geçici olarak süt yapımı azalabilmektedir. Bu durum doğru yaklaşım ile üç günde düzelmektedir. Annelerin bebeklerini sık emzirmeye ve uzun süre memede tutmaya devam etmeleri süt yapımını yeniden artırmaktadır. Her anne kendi beslenme durumundan bağımsız olarak bebeğini başarı ile emzirebilir. Emziren annelerin mümkün olduğunca emzirmeyi sürdürmeleri ve bebeklerin anne sütü almaları olağanüstü durumlarda daha da önemlidir. Bunun için anneler korunmalı ve desteklenmelidirler. Özellikle altı aydan küçüklerin anne sütü alamadıkları durumlarda sağlık çalışanlarının kontrolünde süt veren başka bir annenin sütanne olması sağlanabilir. Bu durumda anne sütü doğrudan memeden ya da hijyen koşullarına dikkat edilerek elle sağılıp fincanla verilebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve ülkelerin sağlık bakanlıkları olağanüstü koşullarda emzirmeye devam etmenin çok önemli olduğunu vurgulamakta, doğrudan halka mama dağıtımını önermemektedir. Anneden ayrı olması gibi bebeğin annesinin sütünü alamadığı özel koşullarda ve süt annenin bulunmadığı durumlarda formül mama gerekebilir. Kamu sağlık görevlilerinin kontrolü dışında hazır mama dağıtımı, anne sütünden yararlanmayı olumsuz etkilemekte bebeklerin büyüme ve gelişmesinde kısa ve uzun dönemde önemli sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Olağanüstü durumlarda formül mama ile beslenen bebekler için en güvenli tercih, suyla karıştırılması gerekmeyen sıvı bebek mamalarıdır. Tek seçenek toz formül mama ise; ölçü kaşığı kullanılarak mama hazırlanmalı, sulandırılması sırasında su sıcaklığı 70°C ve üzerinde olmalıdır. Mamanın soğutulması sulandırıldıktan sonra yapılmalıdır. Temizlik açısından hazırlanan mama biberon yerine fincan ile verilmelidir. Anne sütü olmayan ve mama ile beslenen 4 aydan büyük bebeklere meyve püresi, yoğurt ve sebze püresi uygun şekilde hazırlanarak verilebilir. Büyük çocuklarda kolay hazırlanan besinler tercih edilmelidir. Bölgede yetişen meyve ve sebzenin kullanımı sağlıklı beslenmenin sürdürülebilirliği açısından önemlidir.

Afetlerde ishaller ve solunum yolu enfeksiyonları en sık görülen çocuk ölüm nedenleri arasında yer alır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde bu hastalıklar daha az görülür ya da görülse de daha hafif seyreder. Anne sütü yerine kullanılan ürünler özellikle toz mamalar kontamine su, kötü hijyen ve besleme aletlerinin uygun olmayan şekilde temizlenmesi enfeksiyon riskinin artmasına neden olur. Anne sütü almayan bir bebeğin patojenlerle enfekte olma, yetersiz beslenme ve ölüme yol açan çok sayıda ağır hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir. Deprem sonrası yapılmış bir çalışmada; bağışlanan bebek maması alanlarda ishal insidansının almayanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Mamaların kontrolsüz dağıtımı, bebeklerde ve küçük çocuklarda ishal riskini artırmaktadır.

Afetlerde aşı uygulamaları aksayabilmektedir. Çocukların aşılanma durumları değerlendirilmelidir. Önceki aşı kayıtlarına ulaşılabiliyorsa yaşa uygun aşılamaya devam edilmeli, kayıtlarına ulaşılamıyorsa hiç aşısız kabul edilerek program oluşturulmalıdır. Kesintiye uğramış programlarda aşılama kalınan yerden sürdürülür. Fekal oral bulaş riskinin arttığı olağanüstü durumlarda hepatit A ve polio aşılamasının aksamaması çok önemlidir. Sağlık hizmetlerine erişimde güçlük, yerleşim kamplarındaki aşırı kalabalık ve hızlı nüfus hareketleri kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların riskini artırır. Kızamık Eliminasyon Programı’nda belirtildiği gibi riskli bölgelerdeki; 6 ay üzeri çocukların kızamık aşılanma durumlarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Depremde yaralananlar tetanos profilaksisi açısından değerlendirilmelidirler. Kafa travması olanlar olası beyin omurilik sıvısı kaçağı nedeniyle konjuge pnömokok aşısı ile yaşına uygun eksiksiz aşılanmalı, iki yaşından büyüklere, konjuge pnömokok aşısından en erken 8 hafta sonra polisakkarit pnömokok aşısı da yapılmalıdır. H.

İnfluenza Tip b, Meningokok ACWY ve B aşıları da çocuğun yaşına ve aşılanma durumuna göre uygulanabilir. Afetlerde deri enfeksiyonlarından korunmak için çocukların saç, tırnak ve deri temizliğinin düzenli olarak yapılması; hava koşullarına uygun temiz kıyafetlerin ve ayakkabıların giyilmesi önemlidir.

Depremlerde güvenli barınma alanlarının sağlanması önceliklidir. Çocuklu aileler, kimsesiz ya da refakatçisiz çocuklar en kısa sürede güvenli alanlara nakledilmelidirler. Bölgelerde çocuklara kol bandı takılmalıdır. Doğal afetlerde çocuk istismarı riski artmaktadır. Bu nedenle, bölgedeki çocuklara uygun sosyal desteğin ve okul devamlılığının sağlanması çok önemlidir. Çocuk güvenliğinde kamu görevlileri yer almalı, refakatçisiz çocukların korunması devlet tarafından organize edilmelidir.

Afetlerde çocukların sevgi ve ilgiye ihtiyaçları artar. Anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesi; emzirme sırasında salınan hormonların etkisi ile hem anne hem bebeğin ruhsal sağlığı için önemlidir. Oyunla meşgul etmenin yanı sıra beş yaşından büyüklere görev vermek; endişelerini hafifletir, onları oyalar. Spor aktiviteleri, çocukların stresle baş etmelerine yardımcı olur. Çocukların günlük düzenlerinin olması kendilerini güven içinde hissetmelerini sağlar. Yetişkinlerin fiziksel ve ruhsal sağlıklarının iyi olması, bakım verdikleri çocukları da olumlu etkiler. Çocukların yetişkinleri üzgün veya ağlarken görmelerinde sakınca yoktur; ancak çığlık atmak, etrafa vurmak gibi davranışlar korkutucu olabilir. Çocuklara anlaşıldıkları ve güvende oldukları hissettirilmelidir. Afet sonrası çocuklarda olayı yeniden yaşama ve yüksek kaygı görülebilir. Bulguların bir aydan uzun sürmesi travma sonrası stres bozukluğunu düşündürmeli ve sağaltımı için uzmanlar ile iş birliği yapılmalıdır.

Sonuçta olağanüstü koşullarda çocuklar en hassas grubu oluştururlar. Bu nedenle afetlerde çocuk sağlığına yönelik tedbirler iyi bilinmeli ve süratle hayata geçirilmelidir.


PDF Görünüm

Referanslar

  • Carothers C, Gribble K. Infant and young child feeding in emergencies. J Hum Lact 2014;30(3):272-5. [CrossRef] google scholar
  • Chen B, Halliday TJ, Fan VY. The impact of internal displacement on child mortality in post-earthquake Haiti: a difference-in-differences analysis. Int J Equity Health 2016;15:1-9. [CrossRef] google scholar
  • Tashiro A, Sakisaka K, Okamoto E, Yoshida H. Differences in infant and child mortality before and after the Great East Japan Earthquake and Tsunami: a large population-based ecological study. BMJ open 2018;8(11):e022737. [CrossRef] google scholar
  • Wisner B, Adams J. Environmental Health in Emergencies and Disasters: A Practical Guide. Geneva: World Health Organization 2002 p.9-22. https://apps.who.int/iris/handle/10665/42561 google scholar
  • UNICEF. Nutrition in emergencies. 09.02.2023 https://www. unicef.org/media/97011/file/Nutrition-in-emergencies-Saving-Lives-Today-Strengthening-Systems-for-Tomorrow.pdf. google scholar
  • World Health Organization. Breastfeeding inemergency situations. 09.02.2023 https://www.globalbreastfeedingcollective.org/media/376/file/ Breastfeeding%20in%20emergency%20situations.pdf google scholar
  • Lawrence RA. Biochemistry of Human Milk. In: A guide for the medical profession. Lawrence RA, Lawrence RM ed. 9th edition. 2022 p.93-144. [CrossRef] google scholar
  • Keskindemirci G, Karabayir N, İstanbullu A, Törün SH, Altay C, Sebirli MF, et al. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus-2 Antigens and Antibodies in Breast Milk. İst Tıp Fak Derg 2021;84(3):287-92. [CrossRef] google scholar
  • Perez-Escamilla R, Tomori C, Hernandez-Cordero S, Baker P, Barros AJ, Begin F, et al. Breastfeeding: Crucially important, but increasingly challenged in a market-driven world. Lancet 2023;401(10375):472-85. [CrossRef] google scholar
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı. Duyurular. 14.02.2023. Available from: https://www.saglik.gov.tr/TR,94764/bakan-koca-hatay-afet-koordinasyon-merkezinde-aciklamalarda-bulundu.html google scholar
  • West D, Marasco L. Physical techniques to make more milk. In: Breastfeeding mother's guide to making more milk. McGraw-Hill, 2009. 155-167. google scholar
  • Krol KM, Grossmann T. Psychological effects of breastfeeding on children and mothers. Bundesgesundheitsblatt Gesundheitsforschung Gesundheitsschutz 2018;61 (8):977-85. [CrossRef] google scholar
  • Calderon-Rodriguez C, Noble L. Infant Feeding After a Disaster. In: Breastfeeding a guide for the medical profession. Lawrence RA, Lawrence RM ed. 9th edition. 2022 p.695-703. [CrossRef] google scholar
  • Gökçay G. Olağan üstü durumlarda çocuk sağlığı. Turkiye Klinikleri J Pediatr Sci 2008;4(6):67-71. google scholar
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Deprem Bilgilendirme 29.Platformu. Afet Durumlarında Bebek Beslenmesi.15.02.2023. Available from: https://deprem.saglik.gov.tr/halk-sagligina-yonelik-bilgiler/anne-ve-cocuk-sagligi/afet-durumlarinda-bebek-beslenmesi.html google scholar
  • Drugs and Lactation Database (LactMed®). Bethesda google scholar
  • (MD): National Institute of Child Health and Human Development; 2006-. Available from: https://www.ncbi.nlm. nih.gov/books/NBK501922/ google scholar
  • Sriraman NK, Evans AE, Lawrence R, Noble L, Academyof Breastfeeding Medicine's Board of Directors. Academy of Breastfeeding Medicine's 2017 position statement on informal breast milk sharing for the term healthy infant.Breastfeed Med 2018;13(1):2-4. [CrossRef] google scholar
  • Lawrence RA. Induced Lactation and Relactation (IncludingNursing an Adopted Baby) and Cross-Nursing. In: Breastfeeding A guide for the Medical Profession. Lawrence RA, Lawrence RM ed. 9th edition. 2022 p.628-46. [CrossRef] google scholar
  • Stuebe AM. Population Health and Informed Feeding Decisions. In: Breastfeeding A guide for the Medical google scholar
  • Profession. Lawrence RA, Lawrence RM ed. 9th edition.2022 p.193-205 [CrossRef] google scholar
  • Centers for Disease Control and Prevention. Facts About Infant Feeding During Emergencies. 11.02.2023 Available from: https://www.cdc.gov/nutrition/emergencies-infant-feeding/downloads/pages/Infant-Feeding-IYCF-E-H.pdf google scholar
  • Çocuk Sağlığı Derneği. İlk 5 Yaşta Çocuk Sağlığı ve Güvenliği İçin Ailelere Güvenli Bilgiler Eğitim Kiti.12.02.2023. Available from: https://cocuksagligidernegi.org/ilk-5-yasta-cocuk-sagligi-ve-guvenligi-icin-ailelere-temel-bilgiler-kitapcigi-yayimlandi/ 37. google scholar
  • T.C. Sağlık Bakanlığı Deprem Bilgilendirme Platformu. Su ve Besinler ile Bulaşan Hastalıkları. 15.02.2023. Available from: https://deprem.saglik.gov.tr/deprem/deprem-sonrasi-su-ve-besinler-ile-bulasan-hastaliklari-onlemek-i-cin.html google scholar
  • World Health Organization. Safe preparation, storage and handling of powdered infant formula. 15.02.2023. Available from: https://www.ennonline.net/attachments/93/pif.pdf google scholar
  • Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, EmbletonN, Mis NF, et al. Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017;64(1): 119-32. google scholar
  • Victora CG, Bahl R, Barros AJ, França GV, Horton S,Krasevec J, et al. Breastfeeding in the 21st century: epidemiology, mechanisms, and lifelong effect. Lancet 2016;387(10017):475-90. [CrossRef] google scholar
  • Hipgrave DB, Assefa F, Winoto A, Sukotjo S. Donated breast milk substitutes and incidence of diarrhoea among infants and young children after the May 2006 earthquake in Yogyakarta and Central Java. Public Health Nutr 2012:15(2):307-15. [CrossRef] google scholar
  • Giri BR, Chapagain RH, Sharma S, Shrestha S, Ghimire S,Shankar PR. Effect of the 2015 earthquake on pediatric google scholar
  • inpatient pattern at a tertiary care hospital in Nepal. BMC Pediatr 2018;18:1-7. [CrossRef] google scholar
  • UNICEF. Child protection in emergencies. A Toolkit for 44. google scholar
  • Practitioners in Pacific Island Countries. UNICEF Pacific 2015. 11.02.2023. Available from: https://www.unicef.org/ pacificislands/media/961/file/Child-protection-toolkit.pdf Khanal B. The impacts of the 2015 Gorkha earthquake on children's health in Nepal. World Dev 2022;153:105826. [CrossRef] google scholar
  • Dağlı ET, Akço S, Akbulut B. Salgın ve doğal afetler sırasında çocukların korunması, çocuk hakları örgütleri için bir izleme raporu. İstanbul, 2021. 09.02.2023 Available from: https:// cokmed.net/ps-sistem/dosyalar/files/Salgin%20ve%20 Dogal%20Afetlerde%20Cocuklarin%20Korunmasi(1).pdf Sosyal Pediatri Derneği, Aşısız çocuklar için aşı takvimi önerisi-2022. 14.02.2023 https://www.sosyalpediatri.org. tr/sosyal-pediatri-dernegi-asisiz-cocuklar-icin-asi-takvimi-onerisi---2022-84570.html google scholar
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı. Genişletilmiş bağışıklama programı genelgesi. 21.04.2023hsgm.saglik.gov.trgenelge/1117gbpgenelge2008pdf.pdf google scholar
  • World Health Organization. Measles. 14.02.2023 Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles google scholar
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. Kızamık eliminasyon programı. 14.02.2023 Available from: https://hsgm.saglik.gov.tr/dosya/mevzuat/ genel_nitelikli_yazilar/asi_db/kizamik_eliminasyon_ programi_67643.pdf google scholar
  • Halıcıoğlu Baltalı O, İncebağ Ö. Tetanoz aşısı. İlk 5 yaşta çocuk sağlığı izlemi. Gökçay G, Beyazova U. 2. baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul 2021 p.585-93. google scholar
  • Keskindemirci G. Çocuklarda özel durumlarda ve kronik hastalıklarda aşılama. Gökçay G, Aşılar. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri 2021. p.142-52. google scholar
  • Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. 03.02.2020 tarihli 21001706-131.02 sayılı Risk grubu ve sağlık çalışanı aşılamaları, Ek1 -2. Available from: https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/asi-onlenebilir-hast-db/saglik_calisanlari_asilama/Risk_Grubu_ve_Saglik.pdf Rimmer J, Belk C, Lund V, Swift A, White P. I mmunizations and antibiotics in patients with anterior skull base cerebrospinal fluid leaks. J Laryngol Otol 2014;128(7):626-9. [CrossRef] google scholar
  • Curtis T, Miller BC, Berry EH. Changes in reports and incidence of child abuse following natural disasters. Child Abuse Negl 2000;24(9):1151-62. [CrossRef] google scholar
  • Gupta J, Agrawal A. Chronic aftershocks of an earthquake on the well-being of children in Haiti: violence, psychosocial health and slavery. CMAJ 2010;182(18):1997-9. [CrossRef] Centers for Disease Control and Prevention. Caring for children in a disaster. 13.02.2023 https://www.cdc.gov/ childrenindisasters/features/disasters-mental-health.html World Health Organization, War trauma foundation and world vision international. Psychological first aid: Facilitator's manual for orienting field workers. Geneva: World Health Organization 2013. 15.02.2023 Available from: https://apps.who.int/iris/bitstream/ google scholar
  • handle/10665/102380/978924154?sequence=1 Kinoshita I, Woolley H. Children's play environment after a disaster: the great east Japan earthquake. Children (Basel) 2015;2(1):39-62. [CrossRef] google scholar
  • Raccanello D, Rocca E, Barnaba V, Vicentini G, Hall R, Brondino M. Coping strategies and psychologicalmaladjustment/adjustment: a meta-analytic approach with children and adolescents exposed to natural disasters. Child Youth Care Forum 2023;52(1):25-63. [CrossRef] google scholar
  • Olness K. Children's mental health at times of disasters: a narrative review. Pediatr Med 2022;5:17. [CrossRef] google scholar
  • Newnham EA, Mergelsberg ELP, Chen Y, Kim Y, Gibbs L, Dzidic PL, et al. Long-term mental health trajectories after disasters and pandemics: a multilingual systematic review of prevalence, risk, and protective factors. Clin Psychol Rev 2022;97:102203. [CrossRef] google scholar
  • Cohen JA, Scheeringa MS. Post-traumatic stress disorder diagnosis in children: challenges and promises. Dialogues Clin Neurosci 2009;11(1):91-9. [CrossRef] google scholar
  • Piyasil V, Ketuman P, Plubrukarn R, Jotipanut V, Tanprasert S, Aowjinda S, et al. Post-traumatic stress disorder in children after Tsunami disaster in Thailand: 2 years follow-up. J Med Ass Thai 2007;90(11):2370- google scholar
  • Chen Y, Lam C, Deng H, Ko KY. Changes over time in post-traumatic stress disorder among children who survived the 2008 Wenchuan earthquake and predictive variables. Front Psychiatry 2021;12:691765. [CrossRef] google scholar
  • Honda Y, Fujiwara T, Yagi J, Homma H, Mashiko H, Nagao K, et al. Long-term impact of parental post-traumatic stress disorder symptoms on mental health of their offspring after the great east Japan earthquake. Front Psychiatry 2019;10:496. [CrossRef] google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Gökçay, E.G., Keskindemirci, G., Özbörü Aşkan, Ö., & Tuğrul Aksakal, M.Z. (2023). OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 86(3), 254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


AMA

Gökçay E G, Keskindemirci G, Özbörü Aşkan Ö, Tuğrul Aksakal M Z. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2023;86(3):254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


ABNT

Gökçay, E.G.; Keskindemirci, G.; Özbörü Aşkan, Ö.; Tuğrul Aksakal, M.Z. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, [Publisher Location], v. 86, n. 3, p. 254-263, 2023.


Chicago: Author-Date Style

Gökçay, Emine Gülbin, and Gonca Keskindemirci and Öykü Özbörü Aşkan and Melike Zeynep Tuğrul Aksakal. 2023. “OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 86, no. 3: 254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


Chicago: Humanities Style

Gökçay, Emine Gülbin, and Gonca Keskindemirci and Öykü Özbörü Aşkan and Melike Zeynep Tuğrul Aksakal. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 86, no. 3 (Sep. 2024): 254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


Harvard: Australian Style

Gökçay, EG & Keskindemirci, G & Özbörü Aşkan, Ö & Tuğrul Aksakal, MZ 2023, 'OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI', İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 86, no. 3, pp. 254-263, viewed 9 Sep. 2024, https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


Harvard: Author-Date Style

Gökçay, E.G. and Keskindemirci, G. and Özbörü Aşkan, Ö. and Tuğrul Aksakal, M.Z. (2023) ‘OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI’, İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 86(3), pp. 254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614 (9 Sep. 2024).


MLA

Gökçay, Emine Gülbin, and Gonca Keskindemirci and Öykü Özbörü Aşkan and Melike Zeynep Tuğrul Aksakal. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 86, no. 3, 2023, pp. 254-263. [Database Container], https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614


Vancouver

Gökçay EG, Keskindemirci G, Özbörü Aşkan Ö, Tuğrul Aksakal MZ. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 9 Sep. 2024 [cited 9 Sep. 2024];86(3):254-263. Available from: https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614 doi: 10.26650/IUITFD.1267614


ISNAD

Gökçay, EmineGülbin - Keskindemirci, Gonca - Özbörü Aşkan, Öykü - Tuğrul Aksakal, MelikeZeynep. OLAĞANÜSTÜ DURUMLARDA ÇOCUK SAĞLIĞININ KORUNMASI”. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 86/3 (Sep. 2024): 254-263. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1267614



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim20.03.2023
Kabul10.05.2023
Çevrimiçi Yayınlanma12.06.2023

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.