CHAPTER


DOI :10.26650/B/CH17CH24.2024.002.14   IUP :10.26650/B/CH17CH24.2024.002.14    Full Text (PDF)

Ethics in Pediatric Nursing: History, Development and Importance

Ayfer Ekim

Ethics is the application of values and moral rules to human behavior. A profession such as nursing, which aims to serve the well-being of others by directly affecting the health and life of others, is a discipline in which moral problems arise and a complex ethical perspective is required. The pediatric nurse is responsible for protecting and improving children’s health and their care in case of illness. It carries out its practices in all dimensions of care without being limited to individual, social, cultural, and economic concerns by respecting each child’s innate value and uniqueness. Always acts to protect the child’s health, safety, and rights. At the beginning of the ethical problems encountered in pediatric care are the evaluation of the child as an individual and the individual’s right to respect, care, protection, autonomy, and decision-making about himself. Children are, by nature, more vulnerable than adults. The pediatric nurse is more responsible for ethical practice than adult patients and is uniquely positioned to identify situations where parental decisions jeopardize the child’s health and well-being. Today, with the rapid technological developments, the current healthcare environment creates different ethical problems in nurses’ practices. The main ethical issues in the child’s care are to ensure his welfare and well-being, to protect his autonomy, to ensure the proportional distribution of resources, and not to harm the child. Ethical dilemmas are frequently encountered in pediatric care, and the reason for these dilemmas is mostly experienced in the decision-making process. Children show a wider range of developmental and individual variability than adults. Pediatric nurses should make ethical decisions by considering each child’s individual situation and abilities in the approach and care process.


DOI :10.26650/B/CH17CH24.2024.002.14   IUP :10.26650/B/CH17CH24.2024.002.14    Full Text (PDF)

Çocuk Hemşi̇reli̇ği̇nde Eti̇k: Tari̇hçesi̇, Geli̇şi̇mi̇ ve Önemi̇

Ayfer Ekim

Etik, değerlerin ve ahlaki kuralların insan davranışlarına uygulanmasıdır. Başkalarının sağlığına ve yaşamına doğrudan etki ederek başkalarının iyiliğine hizmet etmeyi amaçlayan hemşirelik gibi bir meslek, ahlaki sorunların ortaya çıktığı ve karmaşık bir etik bakış açısının gerekli olduğu bir disiplindir. Pediatri hemşiresi, çocukların sağlığını korumak, geliştirmek ve hastalık durumunda bakımından sorumludur. Bakımın tüm boyutlarında, bireysel, sosyal, kültürel ve ekonomik kaygıyla sınırlanmaksızın, her çocuğun doğuştan sahip olduğu değer ve benzersizliğine saygı duyarak uygulamalarını gerçekleştirir. Her zaman çocuğun sağlığını, güvenliğini ve haklarını korumak yönünde hareket eder. Pediatrik bakımda karşılaşılan etik sorunların başında çocuğun bir birey olarak değerlendirilmesi ve bireyin sahip olması gereken saygı, ilgi, korunma, özerklik ve kendisi hakkında karar verme hakkı gelmektedir. Çocuklar doğaları gereği yetişkinlerden daha savunmasızdır. Pediatri hemşiresi, etik uygulama konusunda yetişkin hastalardan daha fazla sorumluluğa sahiptir ve ebeveyn kararlarının çocuğun sağlığını ve esenliğini tehlikeye attığı durumları belirleme konusunda benzersiz bir konumdadır. Günümüzde, teknolojideki hızlı gelişmelerle birlikte mevcut sağlık bakım ortamı hemşirelerin uygulamalarında farklı etik sorunlar yaratmaktadır. Çocuğun bakımında temel etik konular, onun refahını ve esenliğini sağlamak, özerkliğini korumak, kaynakların orantılı dağılımını sağlamak ve çocuğa zarar vermemektir. Pediatrik bakımda etik ikilemlerle sıklıkla karşılaşılmaktadır ve bu ikilemlerin oluşum nedeni çoğunlukla karar verme sürecinde yaşanmaktadır. Çocuklar, yetişkinlerden daha geniş bir gelişimsel ve bireysel değişkenlik gösterir. Pediatri hemşiresi, yaklaşım ve bakım sürecinde her çocuğun bireysel durumunu ve yeteneklerini dikkate alarak etik kararlar vermelidir. 



References



SHARE




Istanbul University Press aims to contribute to the dissemination of ever growing scientific knowledge through publication of high quality scientific journals and books in accordance with the international publishing standards and ethics. Istanbul University Press follows an open access, non-commercial, scholarly publishing.