CHAPTER


DOI :10.26650/B/CH32.2024.010.010   IUP :10.26650/B/CH32.2024.010.010    Full Text (PDF)

Follow-up and Community Care of the Child with Human Immunodeficiency Virus (HIV) Infection

Neslihan Mete AtaseverSelda Hançerli Törün

Human immunodeficiency virus (HIV) is an enveloped retrovirus from the Lentivirinae subfamily. The virus causes a chronic disease known as acquired immunodeficiency syndrome (AIDS), which progresses with opportunistic infections because of suppression of the immune system. The patient is contagious from the acute infection period. Contact with blood is the most important source of HIV. Standard precautions should be applied in case of contact with blood and other potentially infected body fluids (semen and vaginal secretions), as well as body fluids of unknown risk for transmission (amniotic, cerebrospinal, pleural, and synovial fluids). However, these precautions do not need to be applied unless there is visible blood from feces, saliva, nasal secretions, sputum, sweat, urine, or vomitus. The country aims to standardize the HIV/AIDS diagnosis, treatment, follow-up, and prevention practices and increase the excellence of the services provided, with the guidelines prepared in line with the progress in the diagnosis, treatment, and prevention of HIV infection and the updates made in the international algorithms. HIV-related travel restrictions are described as obligatory HIV testing and prevention of HIV-positive persons from legally entering, studying, working, or residing in a country based only on their HIV status. Tackling HIV requires speaking the underlying economic, social, and political conditions that lead to infection and illness, preventing affected individuals from making full use of current effective measures, including diagnosis and treatment.


DOI :10.26650/B/CH32.2024.010.010   IUP :10.26650/B/CH32.2024.010.010    Full Text (PDF)

İnsan İmmun Yetersi̇zlik Vi̇rus (HIV) İnfeksi̇yonu Olan Çocuğun İzlemi̇ ve Toplumda Bakımı

Neslihan Mete AtaseverSelda Hançerli Törün

Lentivirinae alt ailesinden olan İnsan İmmun Yetersizlik Virüsü (Human immunodeficiency virus; HIV) zarflı bir Retrovirüstür. Bağışıklık sisteminin baskılanması neticesinde virus, fırsatçı enfeksiyonlar ile seyreden AIDS (Acquried-immunodeficiency syndrome) tablosuyla kendini gösteren kronik hastalığa yol açmaktadır. Birey akut enfeksiyon döneminden itibaren bulaştırıcıdır. Kan ile temas, HIV için en önemli bulaş kaynağıdır. Standart önlemlerin kan ve diğer enfekte olabilecek vücut sıvıları (vajinal sekresyonlar ve semen), ayrıca bulaş açısından riski bilinmeyen vücut sıvıları (amniyotik, plevral, sinoviyal ve serebrospinal sıvılar) ile temas olasılığı durumunda uygulanması gerekir. Ancak feçes, tükürük, balgam, nazal sekresyonlar, idrar, ter veya kusmuk için gözle görülebilen kan olmadığı sürece bu önlemlere gerek yoktur. HIV ile ilgili seyahat kısıtlamaları, zorunlu HIV testi ve/veya HIV pozitif kişilerin yalnızca HIV durumlarına dayalı olarak bir ülkeye yasal olarak girmesinin, bir ülkede okumasının, çalışmasının veya ikamet etmesinin önlenmesi olarak tanımlanmaktadır. HIV enfeksiyonunun tanı, tedavi ve enfeksiyondan korunma konularında elde edilen gelişmeler ve uluslararası algoritmalarda yapılan güncellemeler doğrultusunda hazırlanan rehberler ile ülkemizde HIV/AIDS tanı, tedavi, izlem ve korunma uygulamalarının standardize edilmesi, sunulmakta olan hizmet niteliğinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. HIV ile mücadele; enfeksiyon ile hastalığa yol açan, etkilenenlerin teşhisi ve ilaçları da dahil olmak üzere mevcut etkili önlemlerden tam olarak yararlanmasını engelleyen altta yatan sosyal, ekonomik ve politik koşulların ele alınmasını gerektirir.  



References



SHARE




Istanbul University Press aims to contribute to the dissemination of ever growing scientific knowledge through publication of high quality scientific journals and books in accordance with the international publishing standards and ethics. Istanbul University Press follows an open access, non-commercial, scholarly publishing.