On the Republic’s Centenary: Essays on the History of Art
The Establishment of the Chair of Turkish and Islamic Arts at the Istanbul University Faculty of Letters in Light of New Archival Findings
Verda BingölThe process of establishing a department of art history to train art historians in Turkey has not been researched thoroughly, apart from the works of those that have witnessed the establishment. This article deals with the establishment of the Chair of Turkish and Islamic Arts at Istanbul University Faculty of Letters in 1943, by touching upon the active names and institutions, as well as the historical and political background that led to the establishment. The article consists of four sections and different to the previous publications on the subject, it is based on primary sources such as correspondences, letters and official documents found in various archives and libraries in Turkey and overseas. The first section discusses the foreign specialists who were instrumental during the transition from Darülfünun to Istanbul University, and Germany’s pre-World War II policies’ effect on the Turkish higher education institutions. The second section analyzes the attempt at founding a department of Islamic art at Ankara University, and the third section briefly explains the establishment of the Chair of Byzantine Art in 1942 at Istanbul University. The final section focuses on the process of the founder of the Chair of Turkish and Islamic Art, Ernst Diez, and his assistant Oktay Aslanapa’s employment, in regard to the primary sources on the persons and the institutions that played a part at the background of the chair’s establishment.
Yeni Veriler Işığında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde Türk ve İslam Sanatı Kürsüsünün Kuruluş Serüveni
Verda BingölTürkiye’de sanat tarihçisi yetiştirmek için kurulmuş sanat tarihi bölümlerinin kuruluş aşaması, bu kuruluşa tanıklık edenler dışında detaylıca incelenmemiş bir konudur. Bu makale, 1943 yılında eğitime başlayan İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Kürsüsünün kuruluşunu, kuruluşa aktif olarak sebep olan tarihi ve siyasi arka plana, kuruluşta yer alan isimlere ve kurumlara değinerek inceler. Daha önceki yayınlardan farklı olarak yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli arşiv ve kütüphanelerde bulunan yazışmalar, mektuplar ve resmi belgelere dayanan çalışma dört bölümden oluşur. İlk bölümde Darülfünundan İstanbul Üniversitesine geçiş sürecinde etkili olan yabancı uzmanlar ve Almanya’nın İkinci Dünya Savaşı öncesindeki politikalarının Türk yükseköğretim kurumlarına etkisi tartışılır. İkinci bölümde 1939 yılında Ankara Üniversitesinde bir İslam sanatı tarihi bölümünün kurulma teşebbüsü, üçüncü bölümde ise 1942’de İstanbul Üniversitesinde Bizans Sanatı Kürsüsünün kurulması kısaca açıklanır. Son bölüm, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde 1943 yılında kurulmuş olan Türk ve İslam Sanatı Kürsüsünün kurucusu Ernst Diez ve asistanı Oktay Aslanapa’nın görev alış serüvenine, kürsünün kuruluşunun arka planında yer alan kişi ve kurumlarla ilgili birincil kaynaklara dayanarak odaklanır.