EVALUATION OF KERATOCYSTIC ODONTOGENIC TUMORS USING CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY
Mustafa Gümüşok, Meryem Toraman alkurt, Farid Museyibov, Özlem ÜçokPurpose: The aim of this retrospective study is to determine the radiological features of keratocystic odontogenic tumors (KCOT) using cone-beam computed tomography (CBCT).
Materials and Methods: CBCT images of 28 patients who had histopathologically-confirmed KCOT were retrospectively reviewed from the archives of the Department of Dentomaxillofacial Radiology, Gazi University Faculty of Dentistry. The location and size of KCOT, cortical expansion, cortical perforation, relation with the impacted teeth, and the impact on the mandibular canal were evaluated. Results: The mean age of patients at initial diagnosis was 34.5 years. Patients with an impacted tooth were significantly younger than those without an impacted tooth (p<0.05). Among KCOTs, 21% were localized in the maxilla whereas 79% were found in the mandible. The lesions localized in the mandible were mostly found in the retromolar-ramus region. Of these patients, 93% had cortical expansion and 75% had bone perforation. Of the 22 mandibular lesions, 20 were in close proximity of the mandibular canal and 18 (90%) of these lesions had caused destruction in the mandibular canal. Conclusion: KCOTs exhibit their aggressive nature in the jaw bone. CBCT is a useful radiological imaging method to examine the radiologic characteristics of KCOTs such as bone destruction and their spatial relations with the neighboring anatomic structures.
Keratokistik Odontojenik Tümörlerin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Değerlendirilmesi
Mustafa Gümüşok, Meryem Toraman alkurt, Farid Museyibov, Özlem ÜçokAmaç: Bu retrospektif çalışmada keratokistik odontojenik tümörlerin (KKOT) konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri ile değerlendirilerek radyolojik özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak KKOT tanısı konulmuş 28 hastaya ait olan ve Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinde bulunan KIBT görüntüleri değerlendirildi. KKOT’lerin konumu, boyutları, kortikal ekspansiyonun varlığı, kortikal perforasyon, gömülü dişler ile ilişkisi, mandibular kanal üzerine etkileri incelendi. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 34.5 olarak belirlendi. Gömülü dişler ile izlenilen lezyonların bulunduğu hastaların yaş ortalaması, gömülü diş saptanmayan hastalardan anlamlı olarak daha düşüktü (p<0.005). KKOT’ların %21’i üst çenede, %79’u alt çenedeydi. Alt çenedeki lezyonların daha sık olarak retromolar-ramus bölgesinde konumlandığı saptandı. Hastaların %93’ünde kortikal ekspansiyon, %75’inde ise kemik perforasyonu izlendi. Mandibulada lokalize olan 22 lezyonun 20’sinin mandibular kanala yakın olduğu, bunların da 18’inin (%90) mandibular kanalda kemik yıkımına neden olduğu belirlendi. Sonuç: KKOT genelikle çene kemiklerinde agresif özellik gösteren lezyonlardır. KIBT, KKOT’lerin kemik yıkımı gibi radyolojik özelliklerinin ve komşu anatomik yapılar ile ilişkisinin incelenmesinde faydalı bir radyolojik
görüntüleme yöntemidir.