Management of jump space in immediate implants with and without demineralised freeze dried bone allograft: a randomised controlled trial
Mukesh Purohit, Abhay P. Kolte, Pranjali V. Bawankar, Rajashri A. KoltePurpose: The present study aimed to evaluate and compare the management of Jump space (JS) in immediate implants with and without Demineralised freeze-dried bone allograft (DFDBA) with flapless approach.
Materials and Methods: The present study included 40 sites with immediate implant placement in the maxillary anterior region. Group 1 patients were treated without augmentation while Group 2 patients with DFDBA in the JS. Both the groups were further subdivided according to the horizontal dimensions as JS less (G1S1, G2S1) or more than 2mm (G1S2, G2S2). Plaque index (PI), Gingival Index (GI), Probing depth (PD), Testori esthetic score (TS), VAS score, Crestal Bone height (CBH), Ridge width (RW), Vertical distance (VD) and radiolucent area (RA) were evaluated radiographically with CBCT at baseline and 12 months’ post therapy.
Results: Significant differences were observed in CBH in the midfacial region in G1S1- G2S1 with the mean of 0.34±0.19mm and G1S2 –G2S2 with 0.75±0.26 mm at 12 months. Significant differences in TS were observed in G1S1 and G2S1 with mean value of 0.55±0.53 while G1S2 and G2S2 exhibited value of 1.33±0.82.
Conclusion: DFDBA shows better CBH preservation in midfacial region, reduction in RA indicating greater resolution of JS thereby leading to better hard and soft tissue healing.
Demineralize dondurulmuş kurutulmuş kemik allogrefti kullanılan ve kullanılmayan immediat implantlarda kemik boşluğunun yönetimi: randomize kontrollü bir çalışma
Mukesh Purohit, Abhay P. Kolte, Pranjali V. Bawankar, Rajashri A. KolteAmaç: Bu çalışma, demoralize edilmiş dondurularak kurutulmuş kemik allogrefti (DFDBA) kullanılan ve kullanılmayan anında implantlarda atlayış boşluğunun (JS) yönetimini flepsiz yaklaşım ile değerlendirmeyi ve karşılaştırmayı amaçlamaktadır.
Bireyler ve Yöntem: Bu çalışmaya, üst çene ön bölgesinde anında implant yerleştirilen 40 bölge dahil edilmiştir. Grup 1 hastaları herhangi bir augmentasyon yapılmadan tedavi edilirken, Grup 2 hastalarında JS içinde DFDBA kullanılmıştır. Her iki grup, yatay boyutlarına göre JS 2 mm'den az (G1S1, G2S1) veya fazla (G1S2, G2S2) olacak şekilde alt gruplara ayrılmıştır. Plak indeksi (PI), Dişeti İndeksi (GI), Sondalama derinliği (PD), Testori estetik skoru (TS), VAS skoru, Crestal Kemik yüksekliği (CBH), Sırt genişliği (RW), Dikey mesafe (VD) ve radyolüsent alan (RA), başlangıçta ve tedaviden 12 ay sonra CBCT ile radyografik olarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: G1S1-G2S1 ve G1S2-G2S2 gruplarında orta yüz bölgesinde CBH'de sırasıyla 0.34±0.19mm ve 0.75±0.26 mm ortalamaları ile 12 ayda anlamlı farklılıklar gözlenmiştir. G1S1 ve G2S1 gruplarında TS'de ortalama 0.55±0.53 iken, G1S2 ve G2S2 gruplarında 1.33±0.82 değerleri ile anlamlı farklılıklar gözlenmiştir.
Sonuç: DFDBA, orta yüz bölgesinde daha iyi CBH korunumu, RA'da azalma göstererek JS'nin daha iyi çözünmesi ve dolayısıyla daha iyi sert ve yumuşak doku iyileşmesine yol açmaktadır.