Pulp tissue dissolution capacities of different irrigation agitation techniques in artificial internal resorption cavities
Simay Koç, Kürşat Er, Gulchin Hajgulıyeva, Ziya Osmanlı, Lala Jabbarova, Hüseyin KarayılmazPurpose: The aim of this in vitro study was to compare the organic tissue dissolution capacities of 3 different irrigation agitation techniques (IATs) in artificial internal root resorption cavities (IRCs).
Materials and Methods: Ninety freshly extracted maxillary human incisors were selected. After decoronation procedure, the roots were split longitudinally, and a standard IRC were prepared in the canals on each half of the roots. Then, the bovine pulp samples (~ 2,3 mg) were previously weighed and placed into the cavities. The root fragments were reassembled and cemented to create a circular IRC within the canal. Teeth samples were randomly divided into 6 groups (n = 15); sodium chlorur (NaCl) and sonic irrigation (SI), sodium hypochlorite (NaOCl) and SI, NaCl and passive ultrasonic irrigation (PUI), NaOCl and PUI, NaCl and laser activated irrigation (LAI), NaOCl and LAI. After that, the teeth were decemented and the tissue samples inside the cavities were weighed again. The percentage of weight loss was calculated and statistically analyzed.
Results: SI has significantly more successful results than PUI and LAI in groups which the irrigant was NaCl. There was also a significant difference between LAI and PUI in groups which the irrigant was NaOCl (Group 6 ˃ Group 4, p = .003). There was no significant difference between LAI and SI with NaOCl.
Conclusion: Complete dissolution of bovine pulp tissue from IRCs was not achieved by any tested techniques. However, the LAI with NaOCl was more effective than other IATs. In addition, there is no significant difference between the LAI and SI with NaOCl.
Farklı irrigasyon aktivasyon tekniklerinin simüle internal rezorpsiyon kavitelerinde pulpa dokusunu çözme kapasitelerinin karşılaştırılması.
Simay Koç, Kürşat Er, Gulchin Hajgulıyeva, Ziya Osmanlı, Lala Jabbarova, Hüseyin KarayılmazAmaç: Bu in vitro çalışmada, simüle internal rezorpsiyon kavitelerinde (İRK) 3 farklı irrigasyon aktivasyon tekniğinin (İAT’ler) organik doku çözme kapasitelerini karşılaştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için 90 adet yeni çekilmiş insan maksiller kesici dişi seçildi. Dekoronasyon işleminden sonra kökler bukkolingual yönde uzunlamasına 2 parçaya bölündü. Her bir parçada kök kanalı üzerinde standart bir İRK hazırlandı. Sonra, sığır diş pulpası örnekleri (~ 2,3 mg) tartıldı ve rezorpsiyon kavitelerine yerleştirildi. Kök parçaları yeniden birleştirilerek yapıştırıldı ve dişler rastgele olarak 6 gruba ayrıldı (n=15); sodyum klorur (NaCl) ve sonik irrigasyon (SI), sodyum hipoklorit (NaOCl) ve SI, NaCl ve pasif ultrasonik irrigasyon (PUI), NaOCl ve PUI,NaCl ve lazerle aktifleştirilmiş irrigasyon (LAI), NaOCl ve LAI. Aktivasyon sonrası dişler ayrılarak kavitelerin içindeki doku örnekleri çıkarılıp tartıldı. İlk ve son ölçümler arasındaki fark hesaplandı ve analiz edildi.
Bulgular: İrrigasyon solüsyonunun NaCl olduğu gruplarda SI, PUI ve LAI’dan anlamlı derecede daha başarılı sonuçlara sahipti. İrrigasyon solüsyonunun NaOCl olduğu gruplarda ise, LAI ve PUI arasında anlamlı fark vardı (Grup 6 ˃ Grup 4, p=0.003). NaOCl ile LAI ve SI arasında anlamlı fark yoktu.
Sonuç: Sığır pulpa dokusunun IRK’lerden tamamen çözünmesi, test edilen herhangi bir teknik ile sağlanamadı. Ancak, NaOCl ile LAI, simüle edilmiş İRK’de sığır pulpa dokusunun çözünme kapasitesinde diğer İAT’lerden daha etkiliydi. İlave olarak, NaOCl ile LAI ve SI arasında anlamlı bir fark yoktu