The effect of ozone water disinfection on color stability of nanoparticles reinforced maxillofacial silicones
Suji Daivasigamani, Ahila Singaravel Chidambaranathan, Muthukumar BalasubramanianPurpose: The aim of this study is to evaluate and compare the color stability of nanoparticles reinforced maxillofacial silicone after disinfection with neutral soap, 4% chlorhexidine, and ozone water.
Materials and Methods: According to ISO 4823, a metal die was fabricated, and 96 samples were created using Room Temperature Vulcanizing silicone (RTV), Heat Temperature Vulcanizing silicone (HTV), and 3% silicone dioxide nanoparticlereinforced RTV and HTV silicones. The samples were disinfected using neutral soap, 4% chlorhexidine, and ozone water for 10 minutes, three times a day, for 60 days. The samples were divided into four groups: Group 1 (RTV), Group 2 (3% SiO2 nanoparticle-reinforced RTV), Group 3 (HTV), and Group 4 (3% SiO2 nanoparticlereinforced HTV). The color stability of the maxillofacial silicones was evaluated before and after disinfection using a UV spectrophotometer. The obtained color stability values were statistically analyzed using two-way ANOVA and Tukey’s HSD test. Values were considered significant when p < 0.05.
Results: The 3% SiO2 nanoparticle-reinforced HTV silicone showed better color stability compared to HTV and RTV silicones, with the least difference observed in the 3% SiO2 nanoparticle-reinforced RTV.
Conclusion: Ozone water caused the least change in the color of maxillofacial silicone compared to other disinfectant solutions.
Ozon suyu ile dezenfeksiyonun nanopartiküllerle güçlendirilmiş maksillofasiyal silikonların renk stabilitesi üzerindeki etkisi
Suji Daivasigamani, Ahila Singaravel Chidambaranathan, Muthukumar BalasubramanianAmaç: Bu çalışmanın amacı, nötr sabun, %4 klorheksidin ve ozon suyu ile dezenfeksiyon sonrasında nanopartiküllerle güçlendirilmiş maksillofasiyal silikonun renk stabilitesini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: ISO 4823'e göre bir metal kalıp üretildi ve oda sıcaklığında vulkanize edilen silikon (RTV), yüksek sıcaklıkta vulkanize edilen silikon (HTV) ve %3 silikon dioksit nanopartikül ile güçlendirilmiş RTV ve HTV silikonları kullanılarak 96 numune oluşturuldu. Numuneler, 60 gün boyunca günde üç kez, 10 dakika süreyle nötr sabun, %4 klorheksidin ve ozon suyu kullanılarak dezenfekte edildi. Numuneler şu dört gruba ayrıldı: Grup 1 (RTV), Grup 2 (%3 SiO2 nanopartikül ile güçlendirilmiş RTV), Grup 3 (HTV) ve Grup 4 (%3 SiO2 nanopartikül ile güçlendirilmiş HTV). Maksillofasiyal silikonların renk stabilitesi, dezenfeksiyon öncesi ve sonrası UV spektrofotometre kullanılarak değerlendirildi. Elde edilen renk stabilitesi değerleri, iki yönlü ANOVA ve Tukey’nin HSD testi kullanılarak istatistiksel olarak analiz edildi. Değerler, p < 0.05 olduğunda anlamlı kabul edildi.
Bulgular: %3 SiO2 nanopartikül ile güçlendirilmiş HTV silikon, HTV ve RTV silikonlarına kıyasla daha iyi renk stabilitesi gösterdi. En az fark, %3 SiO2 nanopartikül ile güçlendirilmiş RTV'de gözlemlendi.
Sonuç: Maksillofasiyal silikonun renginde en az değişikliğe neden olan dezenfektan çözeltisi ozon suyu oldu.