Research Article


DOI :10.26650/iuturkiyat.1313247   IUP :10.26650/iuturkiyat.1313247    Full Text (PDF)

Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan

Cemile Odunkıran

Charles Baudelaire is a very important figure not only in contemporary French poetry but also in the transformation of the general aesthetic perception. He conceives of modernist aesthetics as a "counter" value that subverts all established notions of goodness, beauty, symmetry, or order. Thus, a completely different approach transforms the perception of reality. In literary terms, this has manifested itself in works that are difficult to understand, lack the idea of unity, and exclude the traditional reader. In Turkey, especially within the Second New Wave, Ece Ayhan, who enables the comparative perspective of this article, constitutes a remarkable example in terms of having the same sensibility as Baudelaire, but in completely different times and places. Ece Ayhan, just like Baudelaire, is on a different line in terms of his sense of aesthetics and his perception of the world. This different line has often resulted in a problematic and distant relationship with the reader and has closed the way for a detailed analysis of his thoughts and works. This study aims to defend the diversity and breadth of modernism's possibilities by focusing on Baudelaire’s and Ayhan’s similar reflexes on self-awareness, rejection of authority, urban neurosis, aestheticization of evil, fragmented conceptions of reality, and their problematic relationship with the reader. In this way, it will be possible to draw holistic conclusions about Turkish modernist aesthetics and to evaluate its multi-layered structure. At the same time, with the two names mentioned, this interesting connection between Turkish and French literature will be revealed.

DOI :10.26650/iuturkiyat.1313247   IUP :10.26650/iuturkiyat.1313247    Full Text (PDF)

Farklı Coğrafyalar, Benzer Modernist Refleksler: Charles Baudelaire ve Ece Ayhan

Cemile Odunkıran

Charles Baudelaire çağdaş Fransız şiiri yanında genel estetik algının dönüşümü noktasında da oldukça önemli bir isimdir. O, modernist estetiği, tüm yerleşik iyilik, güzellik, simetri ya da düzen kavramlarını altüst eden bir "karşı" değer olarak görür. Böylece, tamamen farklı bir yaklaşım ile gerçeklik algısını dönüştürür. Edebi açıdan bu durum, anlaşılması zor, bütünlük fikrinden yoksun ve geleneksel okuru dışlayan eserlerde kendini göstermiştir. Türkiye'de ise, özellikle İkinci Yeni içinde, bu çalışmanın karşılaştırmalı perspektifini mümkün kılan Ece Ayhan, Baudelaire ile aynı duyarlılığa bambaşka zaman ve mekânlarda sahip olması bakımından dikkate değer bir örnek teşkil etmektedir. Ece Ayhan da tıpkı Baudelaire gibi estetiği duyuş, dünyayı algılayış bağlamında farklı bir çizgide yer alır. Bu farklı çizgi, onun çoğu zaman okurdan uzak ve sorunlu bir ilişki içerisinde olmasıyla sonuçlanmış, düşünce ve eserlerinin detaylı incelenmesinin önünü kapatmıştır. Bu çalışma, her ikisinin öz farkındalık, otoritenin reddi, kent nevrozu, kötülüğün estetize edilmesi, parçalı gerçeklik kavrayışı ve okurla olan sorunlu ilişkileri gibi konulardaki benzer reflekslerine odaklanarak modernizmin olanaklarının çeşitliliğini ve genişliğini savunmayı amaçlamaktadır. Bu sayede ise Türk modernist estetiğine dair bütüncül çıkarımlar ile onun çok katmanlı yapısına ilişkin değerlendirme olanakları mümkün hâle gelecek, aynı zamanda bahsi geçen iki isimle beraber Türk ve Fransız edebiyatlarındaki bu ilgi çekici bağ gözler önüne serilmiş olacaktır.


EXTENDED ABSTRACT


Charles Baudelaire, Fransa ölçeğinde yeni bir duyuş ve dünyayı algılayış biçimini yansıtması ve modernizm parametrelerini dönüştürmesi gibi yönlerden oldukça önemli bir konumda yer alır. Onun öncülüğünü üstlendiği modernist estetikte toplumsallık yerine sanatsal üretimin orijinalitesi, farklılığı üst bir konumda yer alır. Böylece geleneksel ve metafizik ile dolu olan rollerini dönüştüren sanatçı, kendi özel ve gizemli metafiziğini inşa etmiş olur. “Yeni” bu sanatçı için en önemli erektir. Sanatsal formları da bu doğrultuda dönüştürmek ve okuru ile mesafeli bir dil hâli yaratmak Baudelaire’in başını çektiği estetik düzlemde oldukça önemli bir bağlamı ifade etmektedir.

Türkiye’de de benzer dönüşümler Tanzimat dönemi ile izlenmekle beraber asıl önemli hamleler, düşünsel ve şiirsel bir çizgide 1950’li yıllarda, İkinci Yeni şiir hareketinde gözlemlenmektedir. İkinci Yeni’de örtük bir biçimde de olsa otorite ile savaş, kutsala yönelik önemli tepkimeler yahut kabul edilen değerler sistemine yönelik “yeni ve farklı” bir dil aracılığıyla ifade edilen birden fazla çağrışımlı ve çok katmanlı metinler, bahsettiğimiz bu değişimin en net yansıması olarak karşımıza çıkar. Bu hareket içerisinde de bu kopuşun oldukça net gözlemlendiği isimlerden birisi ise şüphesiz Ece Ayhan’dır. Onun hem dil konusundaki atılımı ve şiir dilini bir anlatım ve aktarım aracı olarak değil, bir “durum” olarak kurgulaması hem de tüm öncül ve otoriteleri reddeden düşünceleri Türkiye’de modernist duyarlılığın en keskin örneklerinden biridir.

Charles Baudelaire ile Ece Ayhan’ın birbirinden bağımsız coğrafyalarda ve zamanlarda ortak paydada buluşabilmesi ise yukarıda ana hatları ile ifade ettiğimiz modernist estetik ve duyarlılık ortaklığıyla doğrudan ilintilidir. Bu çalışma, ele aldığı izlekler yoluyla bu iki ismin arasındaki görünmez bağa ve bu bağ sonucundaki verilerin Türkiye ölçeğindeki birtakım yansımalarına yoğunlaşmayı hedeflemektedir.

Bu bağlamda ele alınan ilk izlek otorite reddinin de kaynağını oluşturan yenilik ve kendilik bilincidir. Her iki şairde de öncülsüz olma güdüsü, var olan tüm değerlerin (dinî, siyasî vs.) yadsınması şeklinde bir sonucu ortaya koymuştur. Baudelaire’in tamamlanmamış romanı Fanfarlo’daki “babaya lanet” söylemi ile Ece Ayhan’ın “İnsanoğlu babasızdır” dizesi bu düşüncenin bir yansımasıdır. Baba, onlar için tüm otoriter yapılanmaları ifade eder. Her ikisi de bu anlamda düzenin karşısındadır. 

Her iki ismi aynı potada düşünmeye olanak sağlayan bir diğer önemli refleks ise biçimsel alandadır. Fragman estetiği, parçalı gerçeklik algısı ve şiirde bütünselliğin düzyazı ile dağıtılmasını sağlayan bu gerilimli hamle, her iki isim için de okurla aralarında bir mesafeye sebep olması dolayısıyla önemli görünmektedir. Baudelaire’in Paris Sıkıntısı’nın yayıncısına yazdığı mektupta, oluşturduğu metin parçalarının kendi başlarına da var olabileceklerine yönelik ifadeleri bu anlamda önemli bir değişimi imlemektedir. Aynı refleks Ece Ayhan’da da söz konusudur. Yort Savul şiirinde sorduğu üç sorudan birinin gerçeği ararken “parçalanmayı göze alma” ile ilgili olması oldukça dikkat çekicidir. Yine aynı şekilde her ikisi tarafından düzyazı formunda şiirlerin olumlanması ve kaleme alınması, genel şiir algısının yıkımına yönelik radikal bir adım olarak yorumlanmıştır. Bu ortaklıklar her ikisi için aynı zamanda güvenli bir estetik alan, daha az okura hitap eden bir dünya anlamına da gelmektedir. Şiirlerin kapalı olmasından duyulan haz, bir yandan da her üretimin bir tüketim bekleyeceği ve o olmazsa devam edemeyeceği gerçeğinin baş göstermesi; her iki isim için de yaşanan ikiliğin en net göstergesidir. Bununla beraber her ikisi için de okur ve beklenti bağlamında ortaklık arz eden özel bir gruptan da söz edilmelidir. Baudelaire’in modern hayatın kahramanlarından biri olarak kurguladığı “çocuk”, Ece Ayhan’da “tarihi düzünden okumaya ayaklanan” şekilde resmedilmiş ve geleceğe dair bir umut olarak imlenmiştir.

Karşılaştırmalı olarak ele aldığımız bu iki isim için önemli ortaklıklardan birini de şehir karşısındaki tutumları oluşturur. Baudelaire’in tasarımı olan, yeni bir “görme”nin temsilcisi konumundaki flanör, modernleşen Paris’in parçalı görüntüleri eşliğinde yeni insanın çelişkilerini yansıtır. Aynı zamanda kentin ücra köşelerindeki kabul görmeyen tipolojiler de bu yeni çelişkili gerçekliğin yansımalarındandır. Ece Ayhan’da aynı kategorizasyon “hâl ve gidişi sıfır olanlar” şeklinde, İstanbul’da özellikle de Sirkeci ölçeğinde karşımıza çıkacaktır. Kente, onun tarihine, değişimine ilişkin çok detaylı bir dikkatin ve sevginin yanında; ona dair bu kin, modernizmin ikili bilinç refleksiyle doğru orantılı görünmektedir.

Her iki ismin kötülüğün estetize edilmesi noktasında da benzer tepkimeleri söz konusudur. Kutsal değerlerin gökyüzünden yeryüzüne indirilmiş olması, modern birey için yeni kutsallar icat etmeyi gerekli kıldığı yorumu yapılabilir. Bu durumun meşru bir biçimde inşa edilmesi ise incelediğimiz bu iki isim ölçeğinde “kötülük” kanalıyla ortaya koyulduğundan bu refleks önemli görünmektedir. İyiye ve güzele alternatif olarak kötülük bilincinin öne çıkarılması, Baudelaire ve Ece Ayhan’ı birleştiren en önemli noktalardan birini oluşturur. Ece Ayhan’ın cennet ve cehennem kelimelerini deforme ederek oluşturduğu “cehennet” imgesi ya da “şiirimiz karadır abiler” yakarışı ile Baudelaire’in oluşturduğu bohem atmosferi, bu eğilimin doğal bir sonucu olarak estetiğin dönüştürülmesinde işlev görecektir.

Sonuç olarak modernite, merkezi Batı’da olmasına rağmen çok uzaklara yayılmış çok boyutlu ve derin bir sürecin adıdır. Aralarında bir yüzyıl ve kilometreler olan Charles Baudelaire ve Ece Ayhan, sanatlarını bu çok boyutlu sürecin çelişkili, uçucu ve parçalı yönleri üzerine benzer reflekslerle inşa etmişlerdir. Zamanın getirdiği koşullara uyum sağlayıp ortaya çıkan yenilikler ve gelişmelerle bütünleşmek, aynı zamanda akışa katılmak yerine; bunlarla savaşmak ve yeniyi inşa ederken “var olanı” yıkmak hem Baudelaire hem de Ayhan için en temel paradigmalardan biri olarak karşımıza çıkmış, belirlediğimiz izlekler çerçevesinde özellikle Türk modernleşmesi ölçeğinde zengin yorumlara olanak sağlamıştır.


PDF View

References

  • Akyüz, Kenan. Modern Türk Edebiyatının Ana Çizgileri- (1860-1923). İstanbul: İnkılâp Kitabevi, 2013. google scholar
  • Alkan, Erdoğan. Karanlıklar Prensi Baudelaire. İstanbul: Evrensel Kültür Kitaplığı, 1995. google scholar
  • Artun, Ali. “Baudelaire’de Sanatın Özerkleşmesi ve Modernizm”, Charles Baudelaire, Modern Hayatın Ressamı, Çev. Ali Berktay. İstanbul: İletişim Yay., 2021. google scholar
  • -------------- “Sunuş/ Manifesto, Avangard Sanat ve Eleştirel Düşünce”. Sanat Manifestoları-Avangard Sanat ve Direniş. İstanbul: İletişim Yay., 2022. google scholar
  • -------------Modernizm Kavramı ve Türkiye’de Modernist Sanatın Doğuşu. İstanbul: İletişim Yay., 2021. google scholar
  • Bataille, Georges. Literature and Evil. Trans. Alastair Hamilton. London: Marion Boyars, 1997. google scholar
  • Batur, Enis. Yazının Ucu. İstanbul: Yapı Kredi Yay., 1993. google scholar
  • Baudelaire, Charles. Flowers of Evil and Other Works. Trans. Wallace Fowlie. New York: Bantam Books, 1964. google scholar
  • -----------------Intimate Journals. Trans CH. Isherwood. London: The Blackamore Press, 1930. google scholar
  • -----------------Kötülük Çiçekleri. Çev. Sait Maden. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yay., 2015. google scholar
  • -----------------La Fanfarlo. Trans. Greg Boyd. California: Creative Arts Book Company, 1986. google scholar
  • -----------------Les Fleurs du Mal. Trans. Richard Howard. Boston: David R. Godine, 2006. google scholar
  • -----------------Paris Kasveti. Çev. Hasan Anamur, Beki Haleva. İstanbul: Kırmızı Yay., 2008. google scholar
  • -----------------Paris Spleen. Trans. Louise Varese. New York: New Directions Books, 1970. google scholar
  • Benjamin, Walter. The Arcades Project. Trans. Howard Eiland, Kevin McLaughlin. USA: Harvard University Press, 1999. google scholar
  • ----------------- The Writer of Modern Life. Trans. Howard Eiland, Edmund Jephcott. USA: The Belknap Press of Harvard University, 2006. google scholar
  • Berman, Marshall. All That is Solid Melts Into Air- The Experience of Modernity. New York: Penguin Books, 1988. google scholar
  • Bezirci, Asım. İkinci Yeni Olayı. İstanbul: Evrensel Basım Yay., 2003. google scholar
  • Çiğdem, Ahmet. Bir İmkân Olarak Modernite-Weber ve Habermas. İstanbul: İletişim Yay., 1997. google scholar
  • Dellaloğlu, Besim F. Poetik ve Politik- Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi. İstanbul: Timaş Yay., 2020. google scholar
  • Ece Ayhan. Aynalı Denemeler. İstanbul: Yky., 2015. google scholar
  • ------------Başıbozuk Günceler. İstanbul: Yky., 2018. google scholar
  • ------------Bir Şiirin Bakır Çağı. İstanbul: Yky., 2016. google scholar
  • ------------Bütün Yort Savul’lar!- 1954-1997. İstanbul: Yky., 2015. google scholar
  • ------------Çanakkaleli Melahat’a İki El Mektup ya da Özel Bir Fuhuş Tarihi. İstanbul: Korsan Yayın, 1991. google scholar
  • ------------Hay Hak! Söyleşiler. İstanbul: Yky., 2014. google scholar
  • ------------Hoşça Kal Hoş Tilki- Enis Batur’a Mektuplar. Ankara: Çolpan Mektup, 2019. google scholar
  • ------------Hoşça Kal- İlhan Berk’e Mektuplar. İstanbul: Yky., 2016. google scholar
  • ------------Kardeşim Akif- Akif Kurtuluş’a Mektuplar. İstanbul: 160. Kilometre Yay., 2019. google scholar
  • ------------Morötesi Requiem. İstanbul: Yky., 2014. google scholar
  • ------------ Öküz’lemeler. İstanbul: Sel Yay., 2004. google scholar
  • ------------Sivil Denemeler Kara. İstanbul: Yky., 2016. google scholar
  • ------------Şiirin Bir Altın Çağı. İstanbul: Yky., 1993. google scholar
  • ------------Yalnız Kardeşçe- Söyleşiler, Konuşmalar, Denemeler. Eskişehir: Evrim Sanat Yay., 1984. google scholar
  • Ecevit, Yıldız. Türk Romanında Postmodernist Açılımlar. İstanbul: İletişim Yay., 2011. google scholar
  • Elias, Norbert. The Civilizing Process-The Development Manners. New York: Unizen Books, 1978. google scholar
  • Gardin, Nanon vd. Larousse Semboller Sözlüğü. Ed. Prof. Dr. Ömer Faruk Harman, Prof. Dr. İsmail Taşpınar. İstanbul: Bilge Kültür Sanat, 2014. google scholar
  • Geçgel, Hulusi. İkinci Yeni Şiiri Çevresinde Ece Ayhan. İstanbul: Hiperyayın, 2020. google scholar
  • Habermas, Jürgen “Modernity: An Unfinished Project”, Habermas and the Unfinished Project of Modernity: Critical Essays on the Philosophical Discourse of Modernity. Ed. M. Passerin d’Entreves, Seyla Benhabib. Cambridge: The MIT Press, 1997, 38-55. google scholar
  • Harvey, David. Paris, Capital of Modernity. New York: Routledge, 2003. google scholar
  • ------------------ The Condition of Postmodernity- An Enquiry into the Origins of Cultural Change. Cambridge: Blackwell, 1992. google scholar
  • Hobsbawm, Eric. The Age of Revolution: 1789-1848. New York: Vintage Books, 1996. google scholar
  • İlhan, Attilâ. İkinci Yeni Savaşı. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yay., 2004. google scholar
  • Jakobson, Roman. “Closing Statements: Linguistic and Poetics”. Style in Language. Ed. T. A. Sebeok. Cambridge: M.I.T. Press, 1960, p. 350-377. google scholar
  • Kahraman, Hasan Bülent. Bakmak Görmek Bir de Bilmek- Çağdaş Sanat Dünyasında Hayatta Kalma Kılavuzu. İstanbul: Kapı Yay., 2015. google scholar
  • ---------------------“Ece Ayhan Ölünce”, Radikal (15.7.2002). google scholar
  • --------------------- Türkiye’de Yazınsal Bilincin Oluşumu- Türkiye’de Modern Kültürün Oluşumu 2. İstanbul: Kapı Yay., 2014. google scholar
  • --------------------- Türk Şiiri- Modernizm- Şiir. İstanbul: Kapı Yay., 2015. google scholar
  • Kahyaoğlu, Orhan. Mor Külhani- Ece Ayhan Şiiri. İstanbul: Net Kitaplar, 2004. google scholar
  • Keyder, Çağlar, Öncü, Ayşe. İstanbul and the Concept of World Cities. İstanbul: Friedrich Ebert Foundation, 1999. google scholar
  • Kopp, Robert. “Giriş”. Paris Sıkıntısı, Çev. Erdoğan Alkan. İstanbul: Cumhuriyet Dünya Klasikleri, 2001. google scholar
  • Kula, Mehmet Nedim. “Baudelaire’in Şiirinde Şairin Varlığı”. Frankofoni. No.27: 2015, 21-30. google scholar
  • Kuspit, Donald. “Avant-Garde and Neo-Avant-Garde: From The Pursuit of the Primordial to the Nihilism of Narcisisim”. The Cult of Avant-Garde Artist. NY: Cambridge University Press, 1993. google scholar
  • Lloyd, Rosemary. Charles Baudelaire. London: Reaktion Books, 2008. google scholar
  • --------------------- Selected Letters of Charles Baudelaire-The Conquest of Solitude. London: Weidenfeld and Nicolson, 1986. google scholar
  • Mann, Paul. Theory Death of Avant-Garde. Bloomington-Indianapolis: Indiana University Press: 1991. google scholar
  • Mete Yuva, Gül. Modern Türk Edebiyatının Fransız Kaynakları. İstanbul: Yky., 2011. google scholar
  • Mollaer, Fırat. Modernlik Kehanetleri. Ankara: Phoenix Yay., 2016. google scholar
  • Okay, Orhan. Batılılaşma Devri Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergâh Yay., 2011. google scholar
  • Oktay, Ahmet. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı 1923-1950. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1993. google scholar
  • ----------------. “Türk Şiiri ve Modernizm”. İmkânsız Poetika, İstanbul: İthaki Yay., 2008. google scholar
  • Özdamar, Emine Sevgi. “Kendi Kendinin Terzisi Bir Kambur”- Ece Ayhan’lı Anılar, 1974 Zürih Günlüğü, Ece Ayhan’ın Mektupları. İstanbul: Yky., 2007. google scholar
  • Özkarcı, Ali Özgür. Ece Ayhan- Şiir, Tarih, İdeoloji. İstanbul: Edebi Şeyler, 2018. google scholar
  • Said, Edward W. Representations of the Intellectual- The 1993 Reith Lectures. New York: Vintage Books, 1996. google scholar
  • Sartre, Jean Paul. Baudelaire. Trans. Martin Turnell. London: Hamish Hamilton, 1964. google scholar
  • Shayegan, Daryush. Cultural Schizophrenia-Islamic Societies Confronting the West. Trans. John Howe. New York: Syracuse University Press, 1997. google scholar
  • Simmel, George. “The Metropolis and Mental Life”. The Sociology of Georg Simmel. Edit. and Trans. Kurt H. Wolfff. Illinois: The Free Press, 1950. google scholar
  • Şinasî. “Münâcât”. Bütün Eserleri. Haz. İsmail Parlatır, Nurullah Çetin. Ankara: Ekin Kitabevi, 2005. google scholar
  • Taburoğlu, Özgür. Dünyevi ve Kutsal-Modernlerin Maneviyat Arayışları. İstanbul: Metis Yay., 2019. google scholar
  • Tanpınar, Ahmet Hamdi. Yaşadığım Gibi. Haz. Birol Emil. İstanbul: Dergâh Yay., 2013. google scholar

Citations

Copy and paste a formatted citation or use one of the options to export in your chosen format


EXPORT



APA

Odunkıran, C. (2023). Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan. Journal of Turkology, 33(2), 383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


AMA

Odunkıran C. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan. Journal of Turkology. 2023;33(2):383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


ABNT

Odunkıran, C. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan. Journal of Turkology, [Publisher Location], v. 33, n. 2, p. 383-414, 2023.


Chicago: Author-Date Style

Odunkıran, Cemile,. 2023. “Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan.” Journal of Turkology 33, no. 2: 383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


Chicago: Humanities Style

Odunkıran, Cemile,. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan.” Journal of Turkology 33, no. 2 (Apr. 2024): 383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


Harvard: Australian Style

Odunkıran, C 2023, 'Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan', Journal of Turkology, vol. 33, no. 2, pp. 383-414, viewed 28 Apr. 2024, https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


Harvard: Author-Date Style

Odunkıran, C. (2023) ‘Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan’, Journal of Turkology, 33(2), pp. 383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247 (28 Apr. 2024).


MLA

Odunkıran, Cemile,. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan.” Journal of Turkology, vol. 33, no. 2, 2023, pp. 383-414. [Database Container], https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247


Vancouver

Odunkıran C. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan. Journal of Turkology [Internet]. 28 Apr. 2024 [cited 28 Apr. 2024];33(2):383-414. Available from: https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247 doi: 10.26650/iuturkiyat.1313247


ISNAD

Odunkıran, Cemile. Different Geographies, Similar Modernist Reflexes: Charles Baudelaire and Ece Ayhan”. Journal of Turkology 33/2 (Apr. 2024): 383-414. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1313247



TIMELINE


Submitted12.06.2023
Accepted20.10.2023
Published Online29.12.2023

LICENCE


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


SHARE




Istanbul University Press aims to contribute to the dissemination of ever growing scientific knowledge through publication of high quality scientific journals and books in accordance with the international publishing standards and ethics. Istanbul University Press follows an open access, non-commercial, scholarly publishing.