THE FEAR OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE: DENTISTS AND THE ANXIETY OF THE UNKNOWN
Hanne Bulut, Nazlı Gül Kınoğlu, Burcu KaradumanObjective: Artificial Intelligence (AI) has the potential to improve patient care and treatment outcomes; however, it also raises concerns about job security, ethical issues, and the impact on the quality of care provided. It is important to investigate the attitudes and concerns of dental professionals towards AI to develop effective strategies for its implementation that ensure patient safety and quality of care while also addressing the concerns of dental professionals. This study aimed to explore the levels of AI anxiety (AIA) experienced by dentists and to investigate the influence of various factors.
Materials and Methods: Data were collected online from 328 dentists (116 males, and 212 females) regarding their age, sex, marital status, field of specialization, and years of professional experience. The levels of AIA among the participants were assessed using the Artificial Intelligence Anxiety Scale (AIAS).
Results: The Dentists participated in the survey, revealing a moderate level of AIA (65.60±28.55). The AIA levels were significantly higher in females compared to males (p<0.05). Prosthodontists exhibited the highest levels of AIA (75.63±34.86), whereas restorative dentists showed the lowest levels (44.63±12.50). AIA did not show any significant correlations with age or length of work in the profession (p>0.05). There were correlations between AIA and all sub-dimensions, as well as among the sub-dimensions themselves (p<0.01).
Conclusion: Although dentists experience moderate levels of anxiety toward AI, they must acquire the knowledge and skills required to effectively utilize this innovative technology for their benefit.
YAPAY ZEKA KORKUSU: DİŞ HEKİMLERİ VE BİLİNMEYENİN KAYGISI
Hanne Bulut, Nazlı Gül Kınoğlu, Burcu KaradumanAmaç: Diş hekimliğinde Yapay Zeka (YZ), hasta bakımını ve tedavi sonuçlarını iyileştirme potansiyeline sahiptir, ancak aynı zamanda iş güvenliği, etik sorunlar ve sağlanan bakımın kalitesi üzerindeki etkisi hakkında endişeler doğurur. Bu nedenle, diş hekimlerinin endişelerini ele alırken aynı zamanda hasta güvenliğini ve bakım kalitesini sağlayan etkili stratejiler geliştirmek için diş hekimlerinin YZ’ye yönelik tutumlarını ve endişelerini araştırmak önemlidir. Bu çalışmanın amacı, çeşitli seçilmiş faktörlerin etkisini araştırırken aynı zamanda diş hekimlerinin yaşadığı YZ kaygı (YZK) düzeylerini araştırmaktı.
Gereç ve Yöntem: Bu çalışma için diş hekimlerinden yaş, cinsiyet, medeni durum, uzmanlık alanı ve mesleki deneyim yılına ilişkin veriler çevrimiçi olarak toplanmıştır. Katılımcıların YZK düzeyleri Yapay Zeka Kaygı Ölçeği (YZKÖ) kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Ankete 116 erkek ve 212 kadın olmak üzere 328 diş hekimi katılmıştır ve orta düzeyde YZK (65,60±28,55) ortaya çıkmıştır. YZK düzeyleri kadınlarda erkeklerden anlamlı olarak yüksekti. (p<0,05). Protez uzmanları en yüksek YZK seviyelerini (75,63±34,86) sergilerken, restoratif diş hekimleri en düşük seviyeleri (44,63±12,50) gösterdi. YZK, yaş veya meslekte çalışma süresi ile anlamlı bir ilişki göstermedi (p>0,05). YZK ile tüm alt boyutlar arasında ve alt boyutların kendi aralarında da korelasyon vardı (p<0,01). Cronbach’s Alpha tüm maddeler için 0,96 idi.
Sonuç: Diş hekimleri yapay zekaya karşı orta düzeyde kaygı yaşasalar da, inovatif teknolojiyi kendi yararlarına etkili bir şekilde kullanmak için gerekli bilgi ve becerileri edinmeleri çok önemlidir