Aralık Sayısının “Tanınız Nedir?” Yanıtı: Hipertiroidi Basedow Graves Hastalığı
Ayşe Kılıç, Şükran Poyrazoğlu, Didem Soydemir, İsmail YıldızOn dört yaş 2 aylık kız hasta terleme, çarpıntı ve ellerde titreme yakınmaları ile başvurdu. Öyküsünden son yirmi gündür iştah artışına rağmen kilo alamama, sinirlilik halinin olduğu ve bir haftadır boyun orta hatta şişlik bulunduğu öğrenildi.
Fizik muayenesinde tartısı 48 kg (25.p), boyu 154 cm (25-50.p), evre 3 diffuz guatr (Şekil 1), hipertermi (vücut ısısı 38,4°C), Taşikardi (KTA:120/dk.), kalpte 2/6 sistolik üfürüm saptandı. Tam kan sayımı, biyokimyası ve tam idrar tahlilinde özellik bulunmayan hastanın çekilen telekardiyografısinde kardiyomegali yoktu. EKG’si sinüs taşikardisi ile uyumlu idi (Şekil 2). Serbest T4:67,2 pmol/L (N: 12-20,6 pmol/L) ve TSH:0.005 mlU/L (N:0,53-3,59 mlU/L) saptanan hastanın yapılan tiroid ultrasonografısinde her iki tiroid lob boyutlarının arttığı, konturlarının lobule ve parankim ekolarının heterojen olduğu öğrenildi. Semptomatik olması nedeni ile propranolol 1 mg/kg/gün, 2 dozda başlandı ve monitörize edildi.
Otoimmün tiroid hastalıkları açısından gönderilen belirteçlerden anti-TPO ile Anti-TG yüksek saptanan ve Tiroid reseptör antikorları pozitif olan hastaya pediatrik endokrinoloji tarafından 0,3 mg/kg/gün metimazol tedavisine başlandı. Kırk sekiz saat içinde taşikardisi ve ısı intoleransı gerileyen hasta düzenli aralıklarla kontrole gelmek üzere taburcu edildi.