A RARE CAUSE OF DYSPHAGIA THAT IS TREATABLE WITH SURGERY: A SINGLE-CENTER CASE SERIES OF FORESTIER’S DISEASE
İlyas Dolaş, Tuğrul Cem Ünal, Duygu Dölen, Cafer İkbal Gülsever, Hüseyin Emre Dağdeviren, Duran Şahin, Tural Ahmadov, Pulat Akın Sabancı, Aydın Aydoseli, Yavuz Aras, Altay SencerObjective: Diffuse idiopathic skeletal hyperostosis (DISH), Forestier’s disease, is a systemic disease characterized by the abnormal ossification and calcification of the paravertebral ligaments and muscles in front of the vertebral bodies. It rarely causes clinical symptoms but sometimes produces dysphagia. This study will evaluate the effectiveness of the anterior cervical approach in patients with Forestier’s disease who suffer from dysphagia.
Material and Method: In this series, a retrospective analysis was performed on five patients referred to our clinic with dysphagia. Clinical, demographic, and surgical features were evaluated.
Result: All of the cases were male. Their mean age was 63.6 (range 56-69). The involved regions were C3-4; C2-3; C6-7; C3-7; C3-D3. All the patients who have dysphagia were treated via the anterolateral cervical approach. There were no neurological deficits or complaints postoperatively. All the patients stated that they benefited from surgery.
Conclusion: Osteophyte resection by an anterolateral cervical approach is a safe and effective treatment option for dysphagia in Forestier’s disease.
DİSFAJİNİN CERRAHİ İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR NADİR BİR SEBEBİ: FORESTİER HASTALIĞININ TEK MERKEZLİ VAKA SERİSİ
İlyas Dolaş, Tuğrul Cem Ünal, Duygu Dölen, Cafer İkbal Gülsever, Hüseyin Emre Dağdeviren, Duran Şahin, Tural Ahmadov, Pulat Akın Sabancı, Aydın Aydoseli, Yavuz Aras, Altay SencerAmaç: Difüz idiopatik iskelet hiperosteozu (DİİH), Forestier hastalığı, vertebra korpuslarının önündeki paravertebral ligaman ve kasların anormal kalsifikasyonu ile karakterize sistemik bir hastalıktır. Klinik semptomlara nadiren sebep olurlar ve bu semptomlar arasında disfaji bulunmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu vaka serisinde, kliniğimizde disfaji ile prezente olan beş DİİH tanılı hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Klinik, demografik ve cerrahi bilgiler hastane kayıtlarından elde edilerek değerlendirilmiştir.
Bulgular: Tüm vakalar erkek ve ortalama yaş 63,6 (56-69) idi. Etkilenen bölgelerin C3-4; C2-3; C6-7; C3-7; C3-D3 olduğu saptandı. Tüm vakalarda anterolateral servikal yaklaşım uygulandı. Postoperatif yeni şikayet ve nörolojik defisit ile karşılaşılmadı. Tüm hastalar disfaji şikayetlerinin ameliyattan sonra gerilediklerini belirttiler.
Sonuç: Anterolateral servikal yaklaşım Forestier hastalığında vertebra korpus anteriorunda bulunan osteofit rezeksiyonunda uygun ve güvenli bir seçenektir.