AN EVALUATION OF THE AST/ALT RATIO IN PATIENTS WITH MYCOSIS FUNGOIDES AND ITS ASSOCIATION WITH THE SEVERITY OF CUTANEOUS INVOLVEMENT
Erdal Pala, Mustafa BayraktarObjective: Mycosis fungoides (MF) is the most common T-cell skin lymphoma, and a simple and applicable parameter is need ed to monitor the prognosis of the disease. We investigated the ratio of aspartate aminotransferase (AST) and alanine amino transferase (ALT) in patients with MF.
Material and Methods: The research involved a retrospective, cross-sectional study. The records of MF patients were analysed. AST and ALT levels were recorded and the AST/ALT ratio was calculated and compared with the control group.
Results: Eighty-five MF patients and 85 healthy controls were included in the study. Males accounted for 56.5% (n=48) of MF patients and 57.6 % (n=49) of healthy group, with no sig nificant difference (p>0.05) between them. AST levels were notably elevated in the MF group compared with the healthy group (p<0.001). Furthermore, there was a significant differ ence in the AST/ALT ratio between the two groups (p=0.005). The AST/ALT ratio cut-off value was 1.067. The AST value in the patients with abnormal lymphadenopathy (LAP) on ultra sonography (USG) was higher than in those with reactive LAP. The AST values of the patients with LAP with fluorodeoxyglu cose (FDG) involvement on positron emission tomography (PET)/computed tomography (CT) were significantly higher than those of the patients without abnormal LAPs (p<0.05). The AST/ALT ratio was weakly positively correlated with the disease stage (p=0.018).
Conclusion: AST values and AST/ALT ratios of patients with MF were significantly higher than those of the control group. The AST/ALT ratio can be used as an independent factor in monitor ing the prognosis of patients with MF.
MİKOZİS FUNGOİDES HASTALARINDA AST/ALT ORANININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE KUTANÖZ TUTULUMUN ŞİDDETİ İLE İLİŞKİSİ
Erdal Pala, Mustafa BayraktarAmaç: Mikozis fungoides (MF), derinin en sık görülen T hücreli lenfoması olup hastalığın prognozunu takip etmede kullanışlı, basit parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda son za manlarda birçok malignitede prognostik faktör olarak araştırılan aspartat aminotransaminaz (AST) ve alanin aminotransaminaz (ALT) oranının bir deri lenfoması olan MF’de değerlendirilmesini amaçladık.
Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel bir çalışma dır. Çalışmada MF tanısı alan hastaların dosya taraması yapıldı. AST, ALT değerleri kaydedilerek AST/ALT oranı hesaplanıp, kontrol grubu ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya 85 MF hastası ve 85 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 170 kişi dahil edildi. Buna göre, MF grubunun %56,5'i (n=48) ve sağlıklı kontrol grubunun %57.6 (n=49)'sı erkek idi ve gruplar arası anlamlı farklılık bulunmuyordu (p>0,05). MF grubunun AST değeri sağlıklı gruba göre daha yüksekti ve istatistiksel anlamlı farklılık saptandı (p<0,001). AST/ALT oranı her iki grup arasında istatistiksel olarak anlam lı farklılık saptandı (p=0,005). AST/ALT oranı cut-off değeri ise 1,067 bulunmuştur. USG’de anormal LAP saptanan hastalarda AST değeri reaktif LAP olanlara göre daha yüksek bulundu. PET CT’de ise, FDG tutulumu olan LAP’ları saptanan hastaların AST değeri, anormal LAP’ları olmayan hastalardan anlamlı yüksek olarak saptandı (p<0,05). AST/ALT oranı ise hastalık evresi ile zayıf pozitif korele bulundu (p=0,018).
Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, MF’li hastaların AST değeri ve AST/ALT oranı sağlıklı kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. MF hastalarının prognozunun taki binde AST/ALT oranı bağımsız bir faktör olarak kullanılabilir.