EVALUATION OF BALNEOLOGICAL TREATMENT ON PAIN, FUNCTION, AND QUALITY OF LIFE IN KNEE OSTEOARTHRITIS: A RANDOMIZED, CONTROLLED, SINGLE-BLINDED TRIAL
Nur Gökçe Aydın, Mine Karagülle, Elif Nur Koçak, Müfit Zeki KaragülleObjective: The study aimed to evaluate the efficacy of balneological treatment in patients with knee osteoarthritis using clinical scales and to determine its effect on pain, function, and quality of life.
Material and Method: Thirty-two patients with knee osteoarthritis were divided into two randomization groups. The patients in the study group were given a full bath for 20 min in the hydrotherapy pool at 38°C. Then, medical mud was applied to both knees at 43°C. The second group was not given any specific treatment and continued to receive routine treatment (control group). Patients completed the clinical scales with the blinded physician before treatment/day 1 (baseline), at the end of treatment/day 12, and 3 months.
Result: At the end of treatment, WOMAC total, VAS pain, and global assessment scores of patients and physicians were statistically significant improved compared with baseline and thirdmonth controls in the study group. A statistically significant improvement occurred in the 12-d and 3-month Lequesne knee index scores compared with the baseline in the study group. A statistically significant improvement was observed in Nottingham Health Profile pain, emotional reactions, physical movement, and energy scores in the study group on day 12 compared with baseline, and this significant difference continued in the third month for all scores, excluding the energy score. No change was observed in the control group.
Conclusion: The positive effects of balneological treatment on pain, functional status, and quality of life in knee osteoarthritis have been demonstrated.
DİZ OSTEOARTRİTİNDE BALNEOLOJİK TEDAVİNİN AĞRI, FONKSİYON VE YAŞAM KALİTESİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: RANDOMİZE, KONTROLLÜ, TEK KÖR BİR ÇALIŞMA
Nur Gökçe Aydın, Mine Karagülle, Elif Nur Koçak, Müfit Zeki KaragülleAmaç: Bu çalışmada balneolojik tedavinin diz osteoartritli hastalarda etkinliğinin klinik ölçeklerle değerlendirilmesi ve ağrı, fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlandı.
Gereç ve Yöntem: Diz osteoartriti tanısı almış 32 hasta, randomizasyonla iki gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki hastalara, hidroterapi havuzunda 38°C'de 20 dakika tam banyo uygulandı, ardından tıbbi çamur her iki dize de 43°C'de uygulandı. İkinci grup özel bir tedavi almadı ve rutin tedavilerine devam etti (kontrol grubu). Hastalar, tedavi öncesi/1. gün, tedavi sonu/12. gün ve 3. ayda kör bir hekimle klinik ölçekleri tamamladı.
Bulgular: Çalışma grubunda WOMAC toplam, VAS ağrı, hasta ve hekim global değerlendirme skorlarında, başlangıca göre, tedavi sonu ve üçüncü ay kontrollerinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlendi. Çalışma grubunda Lequesne Diz İndeksi başlangıca göre 12. gün ve üçüncü ay skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlendi. Nottingham Sağlık Profili ağrı, duygusal reaksiyonlar, fiziksel hareket ve enerji skorlarında, çalışma grubunda 12. günde başlangıca istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlendi ve bu anlamlı fark üçüncü ayda da enerji skoru dışında devam etti. Kontrol grubunda herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi.
Sonuç: Balneolojik tedavinin diz osteoartritinde ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi üzerinde olumlu etkileri gösterilmiştir.