THE ROLE OF GASTRIC LOCALIZATION AND THE GASTRITIS SCORE OF HELICOBACTER PYLORI IN THE DEVELOPMENT OF EROSIVE ESOPHAGITIS
Serkan Yalaki, Hüseyin PulatObjective: The interactions between Helicobacter pylori (Hp) and gastroesophageal reflux disease (GERD) are a complex issue. The aim of this study was to investigate the correlation between Hp infection and the gastric localization of Hp and reflux esophagitis (RE) in adult patients. Material and Method: Two hundred thirty-nine patients with RE were compared with 229 age and sex matched participants in a control group. Biopsy specimens obtained from the gastric antrum and corpus were histologically evaluated. Results: The prevalence of Hp infection was significantly lower in the patients with RE than in the control group (Odds ratio 1.56, 95% CI 1.08-2.27; p=0.02, p<0.05). Hp colonization in the corpus and gastrit scores in the corpus were significantly lower in the esophagitis group (p=0.01, p<0.05), but there was no significant difference in Hp colonization in the antrum and gastrit scores in the antrum. It was found that Hp colonization and gastrit score in the corpus showed a negative correlation with esophagitis development. Conclusion: This study demonstrated that the prevalence of Hp infection and corpus gastritis score were significantly lower in patients with erosive reflux esophagitis than in the control group. Furthermore, it demonstrated that Hp colonization and corpus gastritis score were negatively correlated with esophagitis development.
EROZİV ÖZOFAJİT GELİŞİMİNDE HELİCOBACTER PYLORİ’NİN GASTRİK LOKALİZASYONUN VE GASTRİT SKORUNUN ROLÜ
Serkan Yalaki, Hüseyin PulatAmaç: Helicobacter pylori (Hp) enfeksiyonu ve gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) dünya çapında yaygın hastalıklardır. Hp ve GÖRH arasındaki etkileşim ise karmaşık bir konudur. Bu çalışmanın amacı erişkin hastalarda Hp enfeksiyonu ve Hp’nin gastrik lokalizasyonu ile reflü özefajit arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Reflü özofajit tanılı 239 hasta, 229 yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Gastrik antrum ve korpustan elde edilen biyopsi örnekleri histolojik olarak değerlendirildi. Enflamasyon, aktivite ve Hp kolonizasyonunun ciddiyeti, 0 (hiçbiri) ile 3 (en ağır) arasında skorlandı. Enflamasyon ve aktivite skorları toplandı ve gastrit skoru olarak ifade edildi. Bulgular: Hp enfeksiyonu prevalansı RE’li hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (olasılık oranı 1,56 %95 güven aralığı 1,08-2,27; p=0,02, p<0,05). Korpustaki Hp kolonizasyonu özofajit grubunda anlamlı derecede düşüktü, fakat antrumda Hp kolonizasyonunda anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p=0,01, p<0,05 ve p=0,09, p>0,05). Korpustaki Hp kolonizasyonu ve gastrit skorunun özofajit gelişimi ile negatif korelasyon gösterdiği, antrum ve gastrit skorundaki Hp kolonizasyonunun özofajit ile korelasyon göstermediği bulundu. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada Hp enfeksiyonu ve korpus gastrit skoru sıklığının, eroziv reflü özofajit hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, Hp kolonizasyonu ve korpus gastrit skorunun özofajit gelişimi ile negatif korele olduğunu göstermiştir.