Bilimsel Filmin Gerçeğe Uygunluğu

DOI :10.26650/AB/SS18.2022.065   
YazarIng G. Wolf
ÇevirmenFuat Kortel

Günümüzde sinema, yüksek öğretim kuramlarının iki önemli işlevine, öğretim ve araştırmaya yardımcı olmaktır. Pek çok ülkede, öğretim ve araştırma filmlerini derleyen ya da üreten merkezler kurulmuştur. Örneğin Merkezi Paris’te bulunan «Uluslararası Bilimsel Sinema Derneği» A. I. C. S. Association Internationale du Cinema Scientifique; Almanya’da «Bilimsel Sinema Enstitüsü» IWF, Institut für den Wissenschaftlichen Film; İtalya’da «Inter Scientia» v.b. Hatta, televizyonlarda gerçek anlamda öğretim filmleri için özel izlenceler vardır. Kamera gözünün, tüm hareketleri ard arda tüm evreleri ile tesbit etme olanağından ve mikroskopla eşleşebilmesinden yararlanarak bütün bilim dallarında önemli belgeler hazırlanmaktadır.
Aşağıdaki çeviride sık sık sözü geçen EC (Encyclopaedia Cinemalogra-phica 1952 de Almanya’da Göttingen’de kurulmuştur. Ve bir bilimsel film kolleksiyonu niteliğindedir. Çeşitli ülkelerin bilim adamları ve araştırıcıların hazırladığı filmleri derlediği gibi dünyanın birçok ülkesinde de bu Ansiklopedinin tam ya da bölümse! arşivleri vardır. İstanbul Üniversitesi Film Merkezi’de bu Ansiklopedinin 300 filmlik bir film arşivine ve 2500 ü geçen yayınına sahiptir. Bu film arşivi ve yayını, Merkezimiz tarafından Türkiye’deki yüksek öğretim kuramlarının hizmetine sunulmuştur.
Çeviride, Bilimsel Filmler Enstitüsü IWF kurucusu Prof. G. Wolf Bilimsel sinemanın ilkelerini teknik özellikleri dikkate alarak belirtmektedir. Ayrıca yazıda sinemanın zaman, hız, orantı, ölçüleme gibi belli başlı öğelerinin bir analizi yapılmıştır. Bu bakımdan yazının sadece Bilimsel film alanında değil daha geniş bir kütleye seslenen ve Türkiye’de Belgesel adı verilen film türü ile uğraşanlar için de yararlı olacağını düşünüyoruz.

Aziz Albek

KonularFilm, Radio, Television

BİLGİ


E-ISBN978-605-07-0909-4
YayıncıIstanbul University Press
Yayın Tarihi15.08.1980
Kapak (PDF)
Tam Metin (PDF)

ABONE OL




PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.