BÖLÜM


DOI :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.008   IUP :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.008    Tam Metin (PDF)

Bulaşıcı Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi̇

Meryem Merve Ören ÇelikAyşe Emel Önal

Bulaşıcı hastalıklar kontrol edilmezlerse çabuk yayılarak salgın yapabildikleri, ölüm ve sakatlıklara, sosyal ve ekonomik kayıplara yol açabildiklerinden her zaman halk sağlığı için önemli hastalıklardır. Bulaşıcı hastalıklar kaynak, bulaşma yolu, duyarlı kişiden oluşan enfeksiyon zincirinin tamamlanmasıyla ortaya çıkar. Bağışıklama, çevre ve iklim koşullarına karşı korunma, hijyen, su ve gıda sanitasyonu, atıkların kontrolü, vektörlerin kontrolü gibi birçok kontrol yöntemleri ile enfeksiyonların ortaya çıkması önlenebilir. Bulaşıcı hastalıklarda düzenli sürveyansın yapılması hastalıklara karşı hazırlıklı olmayı sağlar. Türkiye’de de bulaşıcı hastalıklara yönelik aktif, pasif ve sentinel sürveyans programları yürütülmekte ve bildirim sistemleri kullanılmaktadır. Bunun yanında kızamık, tetanos, kuduz, tüberküloz, hepatit B gibi bazı enfeksiyon hastalıklarına yönelik kontrol programları bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü konusunda toplumsal farkındalığın arttırılması ile de toplum sağlığının iyileştirilmesine katkı sağlanabilir. Bu bölümde bulaşıcı hastalıkların önemi, epidemiyolojisi, bu hastalıklardan korunma ve hastalıkların kontrolü ele alınmıştır.


DOI :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.008   IUP :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.008    Tam Metin (PDF)

Control and Prevention of Infectious Diseases

Meryem Merve Ören ÇelikAyşe Emel Önal

Infectious diseases are consistently significant public health concerns because they can spread quickly, leading to outbreaks that result in loss of life, disability, and significant social and economic consequences if not controlled effectively. These diseases arise upon completion of the infection chain, comprising a source, mode of transmission, and susceptible individual. Various control measures, including immunization, environmental and climatic safeguards, hygiene practices, sanitation of water and food, waste management, and vector control, can prevent the occurrence of infections. Routine surveillance of infectious diseases is crucial for maintaining readiness against outbreaks. In Turkey, active, passive, and sentinel surveillance programs are conducted for infectious diseases, complemented by notification systems. Furthermore, there are control programs for certain infectious diseases such as measles, tetanus, rabies, tuberculosis, and hepatitis B. Enhancing social awareness about infectious disease control also contributes to enhancing public health. This section provides insights into the significance, epidemiology, prevention, and control strategies related to infectious diseases.



Referanslar



PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.