DOI :10.26650/B/CH32.2024.010.002   IUP :10.26650/B/CH32.2024.010.002    Tam Metin (PDF)

Kroni̇k Hastalığı Olan Çocuğun Sosyal Hakları

Damla MutluGonca Keskindemirci

Kronik hastalık tanı zamanı ve sonraki süreç çocuk ve ailesi için stresli bir dönemdir. Erişkinden farklı olarak çocukluk döneminde kronik hastalık varlığı sadece çocuğun kendisini değil tüm aileyi etkileyebilmektedir ve aileler olumsuz psikososyal durumlara yoğun bir şekilde maruz kalmaktadır. Bu dönem çocuk ve ailesinin, tıbbi açıdan ve psikososyal açıdan desteklenme ihtiyacının olacağı bir dönemdir. Hem çocuk hem de bakım veren ebeveynlerin iyilik hali için sağlık alanındaki tüm paydaşların iş birliği gerekmektedir. Bu çocukların topluma katılımlarının desteklenebilmesi için ailenin de isteği ile “Çocuklar için Özel Gereksinim Raporu” almaları sağlanmalıdır. Bu rapor ile çocuklar sağlık, eğitim ve rehabilitasyon gibi birçok alanda özelleşmiş hakların yanında engelli kimlik kartı, evde bakım ücreti, engelli yakını maaşı, vergi indirimi gibi haklardan da faydalanabilecektir. Sosyal hizmetler, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında çalışan hekimler ve sivil toplum kuruluşları da çocuğun gereksinimleri konusunda işbirliği içinde çalışmalıdır. Ülke politikaları ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda alınacak karar ve kararların sahada uygulanıp denetlenmesi ile özelleşmiş sağlık ihtiyacı olan çocukların o topluma katılımı sağlanabilecektir. Özel sağlık ihtiyacı olan çocukların sağlıklılık halini daha iyi bir noktaya taşımak için; bütün sağlık kuruluşlarının erişilebilir olması, sağlık harcamalarının bireysel olarak karşılanabilir hale getirilmesi, rehabilitasyona yatırım yapılması önemlidir. Bu bölümde çocukların gereksinimlerine ulaşabilmeleri için sahip olunan haklar anlatılacaktır.

Social Rights of the Child with a Chronic Disease

Damla MutluGonca Keskindemirci

The time of diagnosis of chronic disease is a stressful period for the child and family. Unlike in adults, the presence of a chronic disease in children can affect not only the child but also the whole family, and families are intensely exposed to these negative psychosocial situations. This is a period when the child and his family will need medical and psychosocial support. For the well-being of both the child and family/caregiver, the cooperation of all stakeholders in the field of health is required. To support the participation of these children in society, they should receive a Special Needs Report for Children upon the request of the family. With this report, they will be able to have specialized rights in many areas such as health, education, and rehabilitation and will have social rights such as disabled identity card, home care fee, disability relative salaries, and tax deductions. Social services and physicians who are working in the field of child health and diseases, and nongovernmental organizations should work in cooperation for the child’s needs. By implementing and supervising the decisions with the light of the country’s policies and sustainable development goals, the participation of children with specialized health needs in that society will be ensured to carry the health status of children with special health needs to a better point. It is important that all health institutions are accessible, health expenditures are made individually affordable, and investments in rehabilitation are made. In this section, the rights of children in meeting their needs will be explained.