Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI), İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi bünyesinde açık erişimli, hakemli, yılda iki kere Ocak ve Temmuz aylarında elektronik olarak yayınlanan bilimsel bir dergidir. Dergi çift-taraflı kör hakemlik sürecini takip etmektedir. Derginin yayın dili İngilizcedir.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI), ulusal ve uluslararası camiaları hedeflemektedir. Veri analitiği ve yapay zeka (AI) alanlarındaki en son gelişmeleri kapsayan akademik yayındır. Dergi, bu hızla gelişen alanlardaki yenilikçi araştırma ve görüşleri yayınlamak için bir platform olarak hizmet vermektedir.

Dergiye gönderilen makaleler için herhangi bir işlem ücreti veya yayın bedeli talep edilmez.
Baş Editör
Şadi Evren Şeker, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Baş Editör Yardımcısı
İsmail Önden, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Tanıtım Yöneticisi
Bora Çalışkan, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Editoryal Asistan
Mert Sülük, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Yazı Kurulu Üyesi
Fatma Önay Koçoğlu, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Pınar Sarısaray Bölük, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Mehmet Ali Ertürk, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Dil Editörü
Elizabeth Mary Earl, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye

Yayın Kurulu Üyesi
Ayse Tüysüz Erman, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Abbas Memiş, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Sezin Güleryüz Ergül, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Ezgi Zorarpacı, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Hatice Nizam Özoğur, İstanbul Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
A. Halim Zaim, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul, Turkiye
Ahmet Kaplan, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Banu Öntürk Diri, Yıldız Teknik Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Şebnem Baydere, Yeditepe Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Enes Eryarsoy, Sabancı Üniversitesi, Istanbul, Turkiye
Dursun Delen, University of Oklahoma, Oklahoma, United-States
Ender Özcan, University of Nottingham, Nottingham, United-Kingdom
Dragan Pamucar, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Vladimir Simic, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Taymaz Rakhar Farsi, Louisiana Eyalet Üniversitesi, Baton-Rouge, ABD
Serkan Varol, University of Tennessee at Chattanooga, Chattanooga, United-States-of-America-(USA)
Özlem Durmaz İncel, University of Twente, Enschede, Netherlands
Atakan Aral, Umeå University, Umea, Sweden
Sercan Aygün, University of Louisiana at Lafayette, Lafayette, United-States
Berk Canberk, Edinburgh Napier University, Edinburgh, United-Kingdom
Luca Vollero, Università Campus Bio-Medico di Roma, Via-Álvaro-del-Portillo, Italy

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI), veri analitiği ve yapay zeka (AI) alanlarındaki en son gelişmeleri kapsayan önde gelen bir akademik yayındır. Dergi, bu hızla gelişen alanlardaki yenilikçi araştırma ve görüşleri yayınlamak için bir platform olarak hizmet vermektedir. D3AI'in kapsamı, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, aşağıdaki alanları içerir:

- Veri Analitiği Teknikleri ve Uygulamaları: Yeni veri analitiği metodolojileri, araçları ve bunların iş, sağlık, çevre ve sosyal bilimler gibi çeşitli alanlardaki uygulamaları üzerine orijinal araştırmalar. Bu, tahminsel analitik, tanımlayıcı analitik, reçeteli analitik, büyük veri teknolojileri ve gerçek zamanlı veri işlemeyi içerir.

- Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme: Yenilikçi makine öğrenmesi ve derin öğrenme modelleri, algoritmaları ve bunların uygulamaları hakkında makaleler. Bu, gözetimli, gözetimsiz ve pekiştirmeli öğrenme tekniklerini, sinir ağlarını, doğal dil işlemeyi ve bilgisayarlı görüyü kapsar.

- AI Tarafından Desteklenen Çözümler ve Zorluklar: AI çözümlerinin geliştirilmesi ve dağıtılması, AI ile ilişkili etik, sosyal ve teknik zorlukları ele alan makaleler. Bu, robotikte AI, otonom sistemler, karar destek sistemleri ve AI'de etik konuları içerir.

- AI ve Veri Analitiğinde Yükselen Teknolojiler: AI'da kuantum hesaplama, veri analitiğinde kenar hesaplama, AI'de blok zinciri ve IoT veri analitiği gibi keskin teknolojiler üzerine araştırmalar.

- Vaka Çalışmaları ve Endüstri Uygulamaları: Çeşitli endüstrilerde veri analitiği ve AI uygulamalarını gösteren vaka çalışmaları, pratik zorlukları, çözümleri ve sonuçları vurgulayarak.

- İnceleme ve Anket Makaleleri: Mevcut araştırma eğilimlerine, gelecek yönlendirmelere ve mevcut çalışmaların kritik analizine ışık tutan kapsamlı inceleme ve anket makaleleri. D3AI, araştırmacılardan, uygulayıcılardan ve akademisyenlerden gelen katkıları teşvik ederek, veri analitiği ve yapay zeka alanlarında çok disiplinli bir diyalog oluşturmayı ve bilgi sınırlarını genişletmeyi hedeflemektedir.

Dergi yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing

Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.

Makale yayınlanmak üzere Dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez.

İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir. Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

İntihal

Ön kontrolden geçirilen makaleler, iThenticate yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal/kendi kendine intihal tespit edilirse yazarlar bilgilendirilir. Editörler, gerekli olması halinde makaleyi değerlendirme ya da üretim sürecinin çeşitli aşamalarında intihal kontrolüne tabi tutabilirler. Yüksek benzerlik oranları, bir makalenin kabul edilmeden önce ve hatta kabul edildikten sonra reddedilmesine neden olabilir. Makalenin türüne bağlı olarak, bunun oranın %15 veya %20'den az olması beklenir.

Çift Kör Hakemlik

İntihal kontrolünden sonra, uygun olan makaleler baş editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamı ile uyumluluğu açısından değerlendirilir. Editör, makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakemlikten geçmesini sağlar ve makale biçimsel esaslara uygun ise, gelen yazıyı yurtiçinden ve /veya yurtdışından en az iki hakemin değerlendirmesine sunar, hakemler gerek gördüğü takdirde yazıda istenen değişiklikler yazarlar tarafından yapıldıktan sonra yayınlanmasına onay verir.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI) dergisinin içeriği okura ya da okurun dahil olduğu kuruma ücretsiz olarak sunulur. Okurlar, ticari amaç haricinde, yayıncı ya da yazardan izin almadan dergi makalelerinin tam metnini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, arayabilir ve link sağlayabilir.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI) dergisinin makaleleri açık erişimlidir ve Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/deed.tr) olarak lisanslıdır.

Derginin tüm giderleri İstanbul Üniversitesi tarafından karşılanmaktadır. Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.

Yazarlar, Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI)’da yayınlanan çalışmalarının telif hakkına sahiptirler ve çalışmaları Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) olarak lisanslıdır. Creative Commons Atıf-Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı, eserin ticari kullanım dışında her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir.

Editörler, yayınlanan makalede, bulguları, yorumları ve sonuçları etkilemeyen küçük hatalar tespit edilirse düzeltme yayınlamayı düşünebilirler. Editörler, bulguları ve sonuçları geçersiz kılan büyük hatalar / ihlaller söz konusu olduğunda, makaleyi geri çekmeyi düşünmelidir.

Yazarlar tarafından araştırma veya yayını kötüye kullanmaya yönelik olasılık söz konusu ise; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesi ile ilgili olarak COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Geri Çekme

Dergi geri çekme durumunda COPE Retraction Guidelines’ı izler.

Editör, aşağıdaki durumlarda bir makaleyi geri çekme hakkına sahiptir:

  • Büyük bir hata (örn. yanlış hesaplama veya deneysel hata), uydurma öğeler  (örn. veri) veya tahrifat (örn. görüntü manipülasyonu) gibi bulguların güvenilmez olduğu sonucunu çıkarmaya dair açık kanıtlar varsa;
  • İçerikte intihal varsa;
  • Uygun atıf yapılmadan başka bir yerde yayınlanmışsa;
  • Kullanım izni olmayan materyal veya veri içeriyorsa;
  • Telif hakkı ihlali veya başka bir ciddi yasal sorun varsa;
  • Etik olmayan araştırma içeriyorsa;
  • Hakem değerlendirme sürecinin bozulduğuna veya manipüle edildiğine dair kanıt varsa;
  • Yazar(lar), editörün görüşüne göre, çalışmanın yorumlanmasını veya editörlerin ve hakemlerin tavsiyelerini önemli derecede etkileyebilecek, kritik bir çıkar çatışmasını açıklamamış ise.

Geri çekme durumunda aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Makale başlığını da içeren geri çekme bildirimi derginin bir sonraki sayısında yayınlanır. Geri çekme bildirimi  içindekiler tablosunda sayfa nosu verilerek listelenir.
  • Elektronik versiyonda geri çekme bildirimi ile orijinal makale arasında link sağlanır.
  • Online makaleden önce geri çekme bildirimini içeren sayfa gelir; okuyucu daha sonra makalenin kendisine geçebilir.
  • Orijinal makale, her sayfadaki .pdf üzerinde “geri çekildiğini” belirten bir filigran dışında değişmeden kalır.

Yasal Nedenlerle Makalenin Kaldırılması

Aşağıdaki durumlarda, üst veriler (başlık ve yazarlar) hariç olmak üzere, makale metni kaldırılır ve makalenin yasal nedenlerle kaldırıldığını bildiren bir sayfa makalenin yerini alır.

  • Makalenin karalayıcı içerik ihtiva ettiği veya başkalarının yasal haklarını ihlal ettiği tespit edilir ve geri çekmenin yeterli bir çözüm olmadığı düşünülürse;
  • Makale bir mahkeme kararına konu olmuşsa veya olacağına dair makul bir neden varsa;
  • Kamu sağlığı açısından önemli bir risk söz konusu ise;  

Dergide yayınlanan tüm yazıların korunmasını ve kalıcı olarak erişilebilir olmasını sağlamak için makaleler, ulusal bir arşiv sitesi olarak hizmet veren ve aynı zamanda LOCKSS'in içeriği toplamasına, korumasına ve sunmasına izin veren Dergipark'ta saklanmaktadır.

Ek olarak, yazarların kendilerinin makalelerinin son PDF sürümünü Open Archives Initiative (https://www.openarchives.org/) standartlarına uygun açık elektronik arşivlerde arşivlemeleri önerilir. Yazarlar, yayınladıkları arşiv versiyonundan, İ.Ü. Yayınevinin dergi web sitesinin URL'sine bağlantı sağlamalıdır.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI) yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır ve Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimser; Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparencyand-best-practice-scholarly-publishing

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış (tam metin konferans bildirisi dahil) ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkâr edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI), araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

  • Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
  • Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
  • Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
  • Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar. - Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
  • Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
  • Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
  • Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
  • İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.

Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formunda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.

Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.

Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.

Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen bütün değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. Hakem düzeltme istekleri yerine getirilmeyen çalışmalar yayınlanmaz. Hakem değerlendirmelerini belirtilen sürede yerine getirmeyen çalışmalar ise reddedilir.

Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder.

Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır. Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.

Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin gizli bilgi olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

Daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir dergide halen değerlendirmede olmayan ve her bir yazar tarafından onaylanan makaleler değerlendirilmek üzere kabul edilir. Gönderilen ve ön kontrolü geçen makaleler iThenticate yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal kontrolünden sonra, uygun olan makaleler baş editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamı ile uyumluluğu açısından değerlendirilir.

Seçilen makaleler en az iki ulusal/uluslararası hakeme çift taraflı kör hakemlik ile değerlendirmeye gönderilir; yayın kararı, hakemlerin talepleri doğrultusunda yazarların gerçekleştirdiği düzenlemelerin ve hakem sürecinin sonrasında baş editör tarafından verilir.

Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.

Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.

Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

Daha önce yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere başka bir dergide halen değerlendirmede olmayan ve her bir yazar tarafından onaylanan makaleler değerlendirilmek üzere kabul edilir. Gönderilen ve ön kontrolü geçen makaleler iThenticate yazılımı kullanılarak intihal için taranır. İntihal kontrolünden sonra, uygun olan makaleler baş editör tarafından orijinallik, metodoloji, işlenen konunun önemi ve dergi kapsamı ile uyumluluğu açısından değerlendirilir.

Baş Editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar.

Seçilen makaleler en az iki ulusal/uluslararası hakeme değerlendirmeye gönderilir; yayın kararı, hakemlerin talepleri doğrultusunda yazarların gerçekleştirdiği düzenlemelerin ve hakem sürecinin sonrasında baş editör tarafından verilir.

Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin değerlendirmeleri objektif olmalıdır. Hakem süreci sırasında hakemlerin aşağıdaki hususları dikkate alarak değerlendirmelerini yapmaları beklenir.

-Makale yeni ve önemli bir bilgi içeriyor mu?

-Öz, makalenin içeriğini net ve düzgün bir şekilde tanımlıyor mu?

-Yöntem bütünlüklü ve anlaşılır şekilde tanımlanmış mı?

-Yapılan yorum ve varılan sonuçlar bulgularla kanıtlanıyor mu?

-Alandaki diğer çalışmalara yeterli referans verilmiş mi?

-Dil kalitesi yeterli mi?

Hakemler, gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar.

Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir.

Dergiye gönderilen çalışmaların hakem değerlendirme süreci en fazla 3 ay olarak belirlenmiştir.

Dergi editörü, gerekli gördüğü durumlarda çalışmaya yeni hakem atayabilir.

Derginin yayın dili İngilizcedir.

1. Yazarların; Telif Hakkı Anlaşması Formu, Yazar Formu ve Kapak Sayfasını makale ana metni ile birlikte göndermeleri gerekmektedir.

2. Çift taraflı kör hakemlik uygulaması gereğince makale ana metninde yazarın / yazarların kimlik bilgilerinin yer almaması gerekmektedir.

3. Kapak Sayfası aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Makalenin türü
  • Makalenin İngilizce başlığı
  • Yazarların isimleri, kurumları, eğitim dereceleri ve ORCID numaraları
  • Finansal destek bilgisi
  • Sorumlu yazarın ismi, adresi, telefonu (cep telefonu dahil), faks numarası ve e-posta adresi,
  • Makale hazırlama sürecine katkıda bulunan ama yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilerle ilgili bilgiler.

4. Microsoft Word 6.0 ya da üstü bir versiyon kullanıyorsanız Makale Şablonunu kullanabilirsiniz. Aksi halde, bu doküman bir yönerge olarak kullanılabilir.

5. Dergimize gönderilen makalelerde Giriş bölümünden önce 150-250 kelimelik çalışmanın kapsamını, amacını, ulaşılan sonuçları ve kullanılan yöntemi kaydeden özet (abstract) yer almalıdır. Özetin altında çalışmanın içeriğini temsil eden en az 3 en fazla 5 anahtar kelime yer almalıdır.

6. Çalışmaların başlıca şu unsurları içermesi gerekmektedir: Başlık, öz ve anahtar kelimeler; ana metin bölümleri, kaynaklar, tablolar ve şekiller. Araştırma makaleleri, öz, anahtar kelimeler, giriş, yöntem, bulgular, tartışma, sonuçlar, kaynaklar bölümlerinden ve tablo, grafik ve şekillerden oluşur.

7. Çalışmalarda tablo ve şekil gibi göstergeler numaralandırılarak, tanımlayıcı bir başlık ile birlikte verilmelidir. Çalışmada yer alan her tablo ve şekil, metin içinde herhangi bir kısaltma yapılmadan numara sırasına göre alıntılanmalıdır (Table 1, Figure 1 gibi).

8. Referanslar derginin benimsediği ACM (Association for Computing Machinery) referans stiline uygun olarak hazırlanmalıdır.

9. Kurallar dâhilinde dergimize yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların her türlü sorumluluğu ve çalışmada geçen görüşler yazar/yazarlarına aittir.

Journal of Data Analytics and Artificial Intelligence Applications (D3AI), kaynak gösterme ve metin içi alıntılar için ACM (Association for Computing Machinery) kullanmaktadır. Alıntıların doğruluğu yazarın sorumluluğundadır. Tüm kaynaklar metin içinde atıfta bulunulmalıdır. Yazarların Zotero, Mendeley gibi bir Referans Yönetim yazılımını kullanmaları tavsiye edilir.

Kaynaklar aşağıdaki örneklerdeki gibi gösterilmelidir.

Metin İçinde Kaynak Gösterme

Parantez içindeki atıflar için referansın numarası eklenmelidir. Ör: [1]. Ardışık parantez içindeki atıflar köşeli parantez içine alınmalı ve virgülle ayrılmalıdır [1, 2]. Bir atıf bir cümlenin parçası olduğunda, yazarın adı parantez içine alınmamalı, yıl bilgisi köşeli parantezle belirtilmelidir. Ör:  Burando ve ark. [1999]..."

Kaynaklar Bölümünde Kaynak Gösterme

Sayfa Numarası Olan Makale

[1] Patricia S. Abril and Robert Plant. 2007. The patent holder's dilemma: Buy, sell, or troll? Commun. ACM 50, 1 (Jan. 2007), 36-44. https://doi.org/10.1145/1188913.1188915

Bölümü Olan Makale

[1] Sarah Cohen, Werner Nutt, and Yehoshua Sagic. 2007. Deciding equivalences among conjunctive aggregate queries. J. ACM 54, 2, Article 5 (April 2007), 50 pages. https://doi.org/10.1145/1219092.1219093

Monografi (Tüm Kitap)

[1] David Kosiur. 2001. Understanding Policy-Based Networking (2nd. ed.). Wiley, New York, NY.

Bölümlü Kitap (Antoloji veya Derleme)

[1] Ian Editor (Ed.). 2007. The title of book one (1st. ed.). The name of the series one, Vol. 9. University of Chicago Press, Chicago. https://doi.org/10.1007/3-540-09237-4

Çok Ciltli Eser (Kitap)

[1] Donald E. Knuth. 1997. The Art of Computer Programming, Vol. 1: Fundamental Algorithms (3rd. ed.). Addison Wesley Longman Publishing Co., Inc.

Kongre Bildirisi (Sayfa Numarası Olan)

[1] Sten Andler. 1979. Predicate path expressions. In Proceedings of the 6th. ACM SIGACT-SIGPLAN Symposium on Principles of Programming Languages (POPL '79), January 29 - 31, 1979,  San Antonio, Texas. ACM Inc., New York, NY, 226-236. https://doi.org/10.1145/567752.567774

Patent

[1] Joseph Scientist. 2009. The fountain of youth. (Aug. 2009). Patent No. 12345, Filed July 1st., 2008, Issued Aug. 9th., 2009.

Teknik Rapor ve Tezler İçin Yayınlanmış Makale

Teknik Rapor

[1] David Harel. 1978. LOGICS of Programs: AXIOMATICS and DESCRIPTIVE POWER. MIT Research Lab Technical Report TR-200. Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, MA.

Doktora Tezi

[1] Kenneth L. Clarkson. 1985. Algorithms for Closest-Point Problems (Computational Geometry). Ph.D. Dissertation. Stanford University, Palo Alto, CA. UMI Order Number: AAT 8506171.

Yüksek Lisans Tezi

[1] David A. Anisi. 2003. Optimal Motion Control of a Ground Vehicle. Master's thesis. Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm, Sweden.

Çevrimiçi yazı: Website year can be found at the bottom of the website page or by viewing page properties/source to see when the page was last modified.

[1] Harry Thornburg. 2001. Introduction to Bayesian Statistics. (March 2001). Retrieved March 2, 2005 from http://ccrma.stanford.edu/~jos/bayes/bayes.html

[2] ACM. Association for Computing Machinery: Advancing Computing as a Science & Profession. Retrieved from http://www.acm.org/.

[3] Wikipedia. 2017. WikipediA: the Free Encyclopedia. Retrieved from https://www.wikipedia.org/.

Video (İki Örnek)

[1] Dave Novak. 2003. Solder man. Video. In ACM SIGGRAPH 2003 Video Review on Animation theater Program: Part I - Vol. 145 (July 27-27, 2003). ACM Press, New York, NY, 4. https://doi.org/99.9999/woot07-S422

[2] Barack Obama. 2008. A more perfect union. Video. (5 March 2008). Retrieved March 21, 2008 from http://video.google.com/videoplay?docid=6528042696351994555

arXiv

[1] Martha Constantinou. 2016. New physics searches from nucleon matrix elements in lattice QCD.  arXiv:1701.00133. Retrieved from https://arxiv.org/abs/1701.00133

Aşağıdakilerin sağlandığından emin olunuz:

  • Kapak sayfasının dergi kurallarına göre hazırlandığı.
  • Çalışmanın başka bir dergiye gönderilmemiş olduğu.
  • Çalışmanın İngilizce yönünden kontrolünün yapıldığı.
  • Çalışmanın derginin belirlediği tam metin yazım kurallarına dikkat edilerek yazılmış olduğu.
  • Referansların ACM (Association for Computing Machinery) referans sistemine uygun olarak düzenlendiği.
  • Telif Hakkı Anlaşması Formu'nun yüklendiği.
  • Yazar Katkı Formu'nun yüklendiği.
  • Daha önce basılmış materyal (yazı-resim-tablo) kullanılmış ise izin belgesinin yüklendiği.
  • Etik Kurul Raporu (gerekli ise) yüklendiği, etik kurul raporu tarih ve sayısının çalışma metninde verildiği. Eğer Etik Kurul Raporu çalışma için gerekli değilse, neden etik kurul raporu gönderilmediğini açıklayan ifadenin yer aldığı bir word dosyasının sisteme yüklendiği. Bu ifade daha sonra makalenizin sonuna eklenecektir
  • Dergi politikalarının gözden geçirildiği.
  • Tüm yazarlar, makalenin en son versiyonunu okumuş ve onaylamış olduğu.



BİLGİ


ISSN0000-0000
E-ISSN0000-0000
Yayın AralığıYılda İki Sayı

METRİKLER



İLETİŞİM



İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.