Orijinal Araştırma


DOI :10.17096/jiufd.28587   IUP :10.17096/jiufd.28587    Tam Metin (PDF)

Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi

Pınar AltıncıPınar Durkaya

Amaç: Akrilik rezin protez kaidelerinin renklenmesi önemli estetik sorunlara yol açabilir. Bu çalışmada sıklıkla tüketilen içeceklerin yaşlandırılmamış ve yaşlandırılmış ısı ile polimerize, geleneksel akrilik rezinin renk değişimi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Isı ile polimerize akrilik rezinden 84 adet örnek (4 mm x 5 mm x 30 mm) üretildi. Örneklerin yarısı termalsiklus uygulanarak (5°C ve 55°C arasında, 60 saniye aralıklarla, 3000 siklus) yaşlandırıldı. Örnekler yaşlandırılmamış ve yaşlandırılmış alt gruplar halinde su (kontrol grubu), siyah çay, yeşil çay, vişne suyu, kola ve kahveyi içeren farklı içecek solüsyonları içerisinde 37 °C’de saklandı (n=7). Her örneğin renklenmesi 1 ve 7 gün saklama süreleri sonunda CIE Lab sistemi esaslı kolorimetre ile ölçüldü. Renk değişim (ΔE) verileri ANOVA ve Dunnet testleri ile analiz edildi.

Bulgular: Termalsiklus ve suda saklama sonucunda hafif renk değişimi meydana geldi. En yüksek ΔE değerleri yaşlandırılmış gruplarda görüldü. Bu oranlar siyah çay ve vişne suyu için 7 gün sonunda farkedilebilir düzeyde bulundu (ΔE>1.5) (p<0.05). ΔE değerlerinin tüm test grupları için klinik olarak kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu saptandı (ΔE<3.5).

Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen bulgular, yaşlanmanın akrilik rezin protez kaidelerinin renk stabilitesi üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Siyah çay, vişne suyu ve kolanın akrilik rezin protez kaidelerinde önemli renklenmelere neden olabileceği belirlendi.

DOI :10.17096/jiufd.28587   IUP :10.17096/jiufd.28587    Tam Metin (PDF)

EFFECTS OF THERMOCYCLING AND VARIOUS DRINKS ON THE COLOR STABILITY OF HEAT-POLYMERIZED ACRYLIC RESIN

Pınar AltıncıPınar Durkaya

Purpose: The discoloration of acrylic resin denture bases may lead to significant esthetic problems. The aim of this in vitro study was to investigate the effects of frequently consumed drinks on the color changes of fresh and aged, heat-polymerized, conventional acrylic resin.

Materials and Methods: Eighty-four, heat-polymerized acrylic resin specimens (4 mm x 5 mm x 30 mm) were fabricated. Half of the specimens were aged by thermal cycling (between 5°C and 55°C, 60-second dwell time, 3000 cycles). The specimens were stored at 37°C in different drinks as non-aged and aged subgroups including water (control group), black tea, green tea, sour cherry juice, coke and coffee (n=7). The discoloration of each specimen after 1 and 7 days storage in the drinks were measured by a colorimeter based on CIE Lab system. The data of colour differences (ΔE) were analyzed by ANOVA and Dunnet’s tests.

Results: Thermal cycling and storage in water induced a slight color change. The highest ΔE values were observed in the aged groups, which was also noticeable for black tea and sour cherry juice after 7 days of storage (ΔE>1.5) (p<0.05). The ΔE values of all test groups were detected within the acceptable clinical limits (ΔE<3.5).

Conclusion: These results suggest that the color stability of denture base acrylic resins is influenced by ageing. Black tea, sour cherry juice and coke can cause significant discolorations on acrylic resin denture bases.


PDF Görünüm

Referanslar

  • Assuncao WG, Barao VA, Pita MS, Goiato MC. Effect of polymerization methods and thermal cycling on color stability of acrylic resin denture teeth. J Prosthet Dent 2009;102(6):385-392. google scholar
  • Ayaz EA, Altintas SH, Turgut S. Effects of cigarette smoke and denture cleaners on the surface roughness and color stability of different denture teeth. J Prosthet Dent 2014;112(2):241-248. google scholar
  • Chandu GS, Asnani P, Gupta S, Faisal Khan M. Comparative evaluation of effect of water sorption on the surface properties of heat cure acrylic: An in vitro study. J Int Oral Health 2015;7(4):63-68. google scholar
  • Goiato MC, Dos Santos DM, Baptista GT, Moreno A, Andreotti AM, Bannwart LC, Dekon SF. Effect of thermal cycling and disinfection on colour stability of denture base acrylic resin. Gerodontology 2013;30(4):276-282. google scholar
  • Gregorius WC, Kattadiyil MT, Goodacre CJ, Roggenkamp CL, Powers JM, Paravina RD. Effects of ageing and staining on color of acrylic resin denture teeth. J Dent 2012;40 Suppl 2:e47-54. google scholar
  • Hollis S, Eisenbeisz E, Versluis A. Color stability of denture resins after staining and exposure to cleansing agents. J Prosthet Dent 2015;114(5):709-714. google scholar
  • Hong G, Murata H, Li Y, Sadamori S, Hamada T. Influence of denture cleansers on the color stability of three types of denture base acrylic resin. J Prosthet Dent 2009;101(3):205-213. google scholar
  • Keyf F, Etikan I. Evaluation of gloss changes of two denture acrylic resin materials in four different beverages. Dent Mater 2004;20(3):244-251. google scholar
  • Koksal T, Dikbas I. Color stability of different denture teeth materials against various staining agents. Dent Mater J 2008;27(1):139-144. google scholar
  • Oguz S, Mutluay MM, Dogan OM, Bek B. Color change evaluation of denture soft lining materials in coffee and tea. Dent Mater J 2007;26(2):209-216. google scholar
  • Ren J, Lin H, Huang Q, Zheng G. Determining color difference thresholds in denture base acrylic resin. J Prosthet Dent 2015;114(5):702-708. google scholar
  • Sepulveda-Navarro WF, Arana-Correa BE, Borges CP, Jorge JH, Urban VM, Campanha NH. Color stability of resins and nylon as denture base material in beverages. J Prosthodont 2011;20(8):632-638. google scholar
  • Moon A, Powers JM, Kiat-Amnuay S. Color stability of denture teeth and acrylic base resin subjected daily to various consumer cleansers. J Esthet Restor Dent 2014;26(4):247-255. google scholar
  • Devlin H, Kaushik P. The effect of water sorption on acrylic surface properties. J Prosthodont 2005;14(4):233-238. google scholar
  • Guler AU, Yilmaz F, Kulunk T, Guler E, Kurt S. Effects of different drinks on stainability of resin composite provisional restorative materials. J Prosthet Dent 2005;94(2):118-124. google scholar
  • Compagnoni MA, Barbosa DB, de Souza RF, Pero AC. The effect of polymerization cycles on porosity of microwave-processed denture base resin. J Prosthet Dent 2004;91(3):281-285. google scholar
  • Barbosa DB, de Souza RF, Pero AC, Marra J, Compagnoni MA. Flexural strength of acrylic resins polymerized by different cycles. J Appl Oral Sci 2007;15(5):424-428. google scholar
  • Al-Haddad A, Vahid Roudsari R, Satterthwaite JD. Fracture toughness of heat cured denture base acrylic resin modified with chlorhexidine and fluconazole as bioactive compounds. J Dent 2014;42(2):180-184. google scholar
  • de Castro DT, Valente ML, Agnelli JA, Lovato da Silva CH, Watanabe E, Siqueira RL, Alves OL, Holtz RD, Dos Reis AC. In vitro study of the antibacterial properties and impact strength of dental acrylic resins modified with a nanomaterial. J Prosthet Dent 2015;115(2):238-246. google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Altıncı, P., & Durkaya, P. (2016). Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi. European Oral Research, 50(3), 15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


AMA

Altıncı P, Durkaya P. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi. European Oral Research. 2016;50(3):15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


ABNT

Altıncı, P.; Durkaya, P. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi. European Oral Research, [Publisher Location], v. 50, n. 3, p. 15-20, 2016.


Chicago: Author-Date Style

Altıncı, Pınar, and Pınar Durkaya. 2016. “Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi.” European Oral Research 50, no. 3: 15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


Chicago: Humanities Style

Altıncı, Pınar, and Pınar Durkaya. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi.” European Oral Research 50, no. 3 (Nov. 2024): 15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


Harvard: Australian Style

Altıncı, P & Durkaya, P 2016, 'Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi', European Oral Research, vol. 50, no. 3, pp. 15-20, viewed 5 Nov. 2024, https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


Harvard: Author-Date Style

Altıncı, P. and Durkaya, P. (2016) ‘Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi’, European Oral Research, 50(3), pp. 15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587 (5 Nov. 2024).


MLA

Altıncı, Pınar, and Pınar Durkaya. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi.” European Oral Research, vol. 50, no. 3, 2016, pp. 15-20. [Database Container], https://doi.org/10.17096/jiufd.28587


Vancouver

Altıncı P, Durkaya P. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi. European Oral Research [Internet]. 5 Nov. 2024 [cited 5 Nov. 2024];50(3):15-20. Available from: https://doi.org/10.17096/jiufd.28587 doi: 10.17096/jiufd.28587


ISNAD

Altıncı, Pınar - Durkaya, Pınar. Termalsiklus ve Çeşitli İçeceklerin Isı ile Polimerize Akrilik Rezinin Renk Stabilitesi Üzerine Etkisi”. European Oral Research 50/3 (Nov. 2024): 15-20. https://doi.org/10.17096/jiufd.28587



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim07.01.2016
Kabul12.04.2016
Çevrimiçi Yayınlanma03.10.2016

PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.