Diyaliz Tedavisi Uygulanan ve Uygulanmayan Kronik Böbrek Yetmezlikli Hastalarda Protein Oksidasyon Ürünlerinin Değerlendirilmesi
Amaç: Bu çalışmada replasman tedavisi alan ve almayan kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastalarının kan protein oksidasyon ürünlerinin düzeylerini değerlendirmek ve hasta kişiler ile sağlıklı kişileri karşılaştırmak için kontrol grubu (n=35) ve hasta grupları oluşturuldu.
Gereç ve Yöntem: Hasta grupları replasman tedavisi almayan KBY hasta grubu (n=36), hemodiyaliz (HD) tedavisi gören hasta grubu (n=64) ve periton diyaliz (PD) tedavisi gören hasta grubu (n=21) olmak üzere şekillendirildi. Daha sonra ileri düzey okside protein ürünleri (AOPP) ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE)’in düzeyleri bakımından bu gruplar değerlendirildi.
Bulgular: Sonuç olarak, replasman tedavisi almayan KBY hasta grubunun AGE düzeyleri haricinde, diğer tüm grupların AOPP ve AGE düzeylerinin kontrol grubuna göre artmış olduğu saptandı. İstatistiksel olarak en önemli artışın ise HD hasta grubunda olduğu tespit edildi. Grup içi değerlendirmeler sonucunda hiçbir grupta AOPP ve AGE düzeyleri arasında ilişki saptanmadı.
Sonuç: Bu sonuçlara göre KBY’nin oksidatif stresle birlikte seyrettiği, replasman tedavisi gören KBY hastalarında ve özellikle de HD tedavisi gören hastalarda oksidatif stresin çok daha şiddetli olduğu gözlemlendi. Son olarak, HD tedavisi gören gruptaki hastaların diyabet olup olmamasının sonuçları etkilemediği görüldü.
Evaluation of Protein Oxidation Products in Patients With Chronic Renal Failure Receiving Dialysis or Not
Objective: In this study, control (n=35) and groups were formed to evaluate the levels of blood protein oxidation products in patients with chronic renal failure (CRF) who did and did not receive replacement therapy and to compare the patients with healthy subjects.
Material and Method: The groups were the CRF (n=36) group that did not receive replacement therapy, patients who were undergoing hemodialysis (HD) (n=64), and patients who were undergoing peritoneal dialysis (PD) (n=21). These groups were evaluated for the production of advanced oxidation protein product (AOPP) and advanced glycated end product (AGE) levels.
Results: As results, the AOPP and AGE values of all groups increased compared to the control group, except for the AGE levels of the patients with CRF who did not receive replacement therapy. The most significant increase was found in the HD patient group. No relationship was detected between the AOPP and AGE values in any group.
Conclusion: According to these results, CRF is accompanied by oxidative stress, and the oxidative stress is much more severe in patients with CRF receiving replacement therapy, particularly in patients undergoing HD. Is unknown if the results of patients undergoing HD were affected by the presence of diabetes.