İNKONTİNANSLA İLİŞKİLİ DERMATİTİN ÖNLENMESİNDE İKİ FARKLI BAKIM ÜRÜNÜNÜN ETKİSİNİN İNCELENMESİ
Gülsün Özdemir Aydın, Hatice KayaAmaç: İnkontinansla ilişkili dermatit (İİD) inkontinansı olan hastalarda ciddi bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. İnme veya diğer nörolojik hastalıklardan sonra İİD gelişme riski artmaktadır. İİD’nin önlenmesi, cilt bütünlüğünün kontrolünü sağlama da oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı, İİD’nin önlenmesinde kullanılan iki farklı bakım ürününün etkinliğini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Deneysel tasarımda planlanan bu çalışmada; inkontinansı olan hastalar deney grubu (dimetikon pomad emdirilmiş mendil ile perineal bakım yapılan grup, n=66) ve kontrol grubuna (rutin olarak uygulanan sabunlu su ile perineal bakım yapılan grup, n=66) rastgele ayrıldı. İİD oranı değerlendirildi. Bu gruplara ait veriler karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastalar 10 gün takip edildi. Deney grubundaki hastaların %31,8’inde, kontrol grubundaki hastaların %40,9’unda İİD geliştiği görüldü. Ancak, anlamlı bir fark tespit edilmedi. Deney grubunda en çok genital bölge ile uyluk arasındaki çizgide (%15,2), kontrol grubunda labia/skrotumda (%27,3) İİD geliştiği gözlendi. Sıvı ve yarı şekilli dışkılama sayısı arttıkça İİD gelişiminde istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı.
Sonuç: İİD'nin önlenmesinde iki farklı bakım ürünü arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı. Ancak hemşirelik bakımının sürdürülmesi adına bu çalışma önemlidir. Araştırmanın daha uzun süreli izlenerek inkontinansın sık görüldüğü kliniklerde tekrarlanması önerilebilir.
EFFECT OF TWO DIFFERENT CARE PRODUCTS ON PREVENTION OF INCONTINENCE-ASSOCIATED DERMATITIS IN PATIENTS
Gülsün Özdemir Aydın, Hatice KayaObjectives: Incontinent individuals continue to face a major health concern known as Incontinence-Associated Dermatitis (IAD). After a stroke or other neurological condition, the chance of developing IAD increases. Prevention of IAD is critical for maintaining skin integrity. The aim of this study was to examine the effectiveness of two different care products used in the prevention of IAD.
Material and Methods: An experimental study was conducted. Incontinent patients were randomly assigned to one of two groups: intervention (experimental group received perineal treatment with dimethicone pomade impregnated wipes, n=66) or control (control group received perineal care with soapy water, n=66). The rate of IAD was determined.
Results: During the 10-day follow-up period, 31.8% of the experimental group’s patients acquired IAD, whereas 40.9% of the control group’s patients got IAD. However, no significant change was observed. IAD was predominantly seen to grow on the curve between the genitals and the thigh in the experimental group (15.2%), whereas labia/scrotum was observed to develop in the control group (27.3%). According to the IAD development, there was a substantial difference in the number of semi-formed and liquid stools.
Conclusion: There was no statistical difference between the two different care products in the prevention of IAD. However, it is important to study the continuation of nursing care. It may be recommended to repeat the study in clinics where incontinence is common, with a longer follow-up.