Araştırma Makalesi


DOI :10.26650/JARHS2025-1608625   IUP :10.26650/JARHS2025-1608625    Tam Metin (PDF)

Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi

Mikail ÇayırTuğçe Aytulu

Amaç: Mavi yaka çalışanlarda yeterli ve dengeli beslenme, iş verimliliğini artırmak ve mesleki sağlığı korumak açısından kritik öneme sahiptir. Besin neofobisi ve siberkondri, besin alımını etkileyerek antropometrik ölçümlerde değişikliklere neden olabilir. Bu çalışma, mavi yaka çalışanlar arasında bu iki faktörün etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır.

Materyal ve Yöntem: Bu kesitsel ve gözlemsel çalışma, 201 katılımcıyı içermektedir. Veriler, Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Besin Neofobisi Ölçeği (BNÖ) ve Siberkondri Ciddiyet Ölçeği (SCÖ-12) kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS 26 yazılımı kullanılarak yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Demografik bilgiler (yaş, cinsiyet vb.), antropometrik ölçümler (ağırlık, boy, BKİ) ve BIA sonuçları yüz yüze görüşmeler ile elde edilmiştir.

Bulgular: Katılımcıların %64,6’sı erkek olup, yaş ortalaması 32,73±5,61 yıldır. Katılımcıların %55,7’si evli, %56,2’si üniversite mezunu ve %51,7’si düzenli vardiyada çalışmaktadır. Ortalama SCÖ toplam puanı 30,51±7,67, ortalama BNÖ toplam puanı ise 35,61±9,14’tür. Vücut yağ yüzdesi ile SCÖ’nün “Güvence Arayışı” alt faktörü puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, çok zayıf negatif bir ilişki bulunmuştur (s=-0,150; p<0,05). Ayrıca, yaş ile BNÖ toplam puanları arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır (s=0,140; p<0,05).

Sonuç: Bulgular, yaşın artmasının besin neofobisini artırdığını, vücut yağ yüzdesindeki artışın ise siberkondri ile ilişkili güvence arayış davranışını azalttığını göstermektedir. Bu sonuçlar, mavi yaka çalışanların beslenme alışkanlıklarının iş verimliliği ve sağlık üzerindeki önemini vurgulamaktadır.

DOI :10.26650/JARHS2025-1608625   IUP :10.26650/JARHS2025-1608625    Tam Metin (PDF)

Examining The Relationship between Cyberchondria and Food Neophobia Levels with Nutritional Status and Anthropometric Measurements Among Blue-Collar Workers

Mikail ÇayırTuğçe Aytulu

Objective: Adequate and balanced nutrition among blue-collar workers is critical for improving work efficiency and maintaining occupational health. Food neophobia and cyberchondria can influence food intake, thereby altering anthropometric measurements. This study aimed to examine the effects of these two factors among blue-collar workers.

Materials and Methods: This cross-section and observational study included 201 participants. Data were collected using the Food Frequency Questionnaire, the Food Neophobia Scale (FNS), and the Cyberchondria Severity Scale (CSS-12). Analyses were per formed using the SPSS 26 software, with a significance level set at p<0.05. Demographic information (age, sex, etc.), anthropometric measurements (weight, height, BMI), and BIA results were obtained through face-to-face interviews.

Results: Of the participants, 64.6% were male, with a mean age of 32.73±5.61 years. A total of 55.7% were married, and 56.2% had a university degree; 51.7% worked regular shifts. The mean CSS total score was 30.51±7.67, and the mean FNS total score was 35.61±9.14. A statistically significant very weak negative correlation was found between body fat percentage and the “Reassurance Seeking” subfactor scores of the CSS (s=-0.150; p<0.05). Additionally, a positive correlation was identified between age and FNS total scores (s=0.140; p<0.05)

Conclusion: The findings indicate that increasing age increases food neophobia, while an increase in body fat percentage decreases reassurance-seeking behaviour associated with cyber chondria. These results emphasise the importance of blue-collar workers’ eating habits on work efficiency and health.


PDF Görünüm

Referanslar

  • Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients 2020;12(2):334. google scholar
  • Savarino G, Corsello A, Corsello G. Macronutrient balance and micronutrient amounts through growth and development. Italian J Pediatr 2021;47(1):109. google scholar
  • Crane MM, Newman K, Hebert-Beirne J, Abril EP, Powell LH, Appelhans BM. Weight loss program preferences of men working in blue-collar occupations: A qualitative inquiry. Am J Mens Health 2022;16(5):15579883221117932. google scholar
  • Damen MAW, Detaille SI, Engels JA, De Lange AH. Perceived Factors Influencing Blue-Collar Workers’ Participation in Worksite Health Promotion Programs in Freight Transport: A Qualitative Investigation Using the TDF and COM-B. Int J Environ Res Public Health 2024;21(1):116. google scholar
  • van der Feltz S, van der Molen HF, Lelie L, Hulshof CTJ, van der Beek AJ, Proper KI. Changes in Fruit and Vegetable Consumption and Leisure Time Physical Exercise after a Citizen Science-Based Worksite Health Promotion Program for Blue-Collar Workers. Int J Environ Res Public Health 2022;19(20):13652. google scholar
  • Bor H. The relationship between nutrition and worker efficiency. Turk J Fam Med Prim Care. 2020;14(2):305-11. google scholar
  • Mohd Azmi NAS, Juliana N, Mohd Fahmi Teng NI, Azmani S, Das S, Effendy N. Consequences of circadian disruption in shift workers on chrononutrition and their psychosocial well-being. Int J Environ Res Public Health 2020;17(6):2043. google scholar
  • Sangroula RK, Subedi HP, Tiwari K. Factors Associated with the Nutritional Status among Male Workers of Iron and Steel Industries in Bara District, Nepal. J Nutr Metab 2020;2020:7432716. google scholar
  • Torres TDO, Gomes DR, Mattos MP. Factors associated with food neophobia in children: Systematic review. Rev Paul Pediatr 2020;39:e2020089. google scholar
  • Finistrella V, Gianni N, Fintini D, Menghini D, Amendola S, Donini LM, et al. Neophobia, sensory experience and child's schemata contribute to food choices. Eat Weight Disord 2024;29(1):25. google scholar
  • Firme JN, de Almeida PC, dos Santos EB, Zandonadi RP, Raposo A, Botelho RBA. Instruments to Evaluate Food Neophobia in Children: An Integrative Review with a Systematic Approach. Nutrients 2023;15(22):4769. google scholar
  • Rabadán A, Bernabéu R. A systematic review of studies using the Food Neophobia Scale: Conclusions from thirty years of studies. Food Qual Prefer 2021;93:104241. google scholar
  • Sarin HV, Taba N, Fischer K, Esko T, Kanerva N, Moilanen L, et al. Food neophobia associates with poorer dietary quality, metabolic risk factors, and increased disease outcome risk in population-based cohorts in a metabolomics study. Am J Clin Nutr 2019;110(1):233-45. google scholar
  • Starcevic V, Berle D, Arnáez S. Recent insights into cyberchondria. Curr Psychiatry Rep 2020;22:1-8. google scholar
  • Newby JM, McElroy E. The impact of internet-delivered cognitive behavioural therapy for health anxiety on cyberchondria. J Anxiety Disord 2020;69:102150. google scholar
  • Akarsu Ö, Lanpir AD. Annelerin Beslenme Bilgi Düzeylerinin ve Siberkondriya Tutumlarının 5-18 Yaş Arası Çocuklarında Besin Takviyesi Kullanımına Etkisi: Kesitsel Bir Çalışma. Gevher Nesibe J Med Health Sci 2023;8(Özel Sayı):732-41. google scholar
  • Atsizata M, Sögüt SC. The relationship between orthorexia nervosa and cyberchondria levels in nurses: A cross-sectional study. Arch Psychiatr Nurs 2024;48:30-5. google scholar
  • Pliner P, Hobden K. Development of a scale to measure the trait of food neophobia in humans. Appetite 1992;19(2):105-20. google scholar
  • Duman E, Akçil-Ok M, Keser A. Besin Neofobisi Ölçeğinin Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2020;6(2):157-61. google scholar
  • McElroy E, Shevlin M. The CSS-12: Development and validation of a short-form version of the Cyberchondria Severity Scale. Cyberpsychol Behav Soc Netw 2019;22(5):330-5. google scholar
  • Söyler S, Biçer İ, Çavmak D. Siberkondri Ciddiyeti Ölçeği Kısa Formu (CSS-12) Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. 2021. İçinde Eds. Seda Uyar, RamazanKıraç, Davranışsal Boyutları İle Sağlık. Nobel Bilimsel. google scholar
  • Amiri S, Behnezhad S. (2019). Obesity and anxiety symptoms: A systematic review and meta-analysis. Neuropsychiatrie 2019;33(2):72–89. google scholar
  • Nasiri M, Mohammadkhani S, Akbari M, Alilou MM. The structural model of cyberchondria based on personality traits, health-related metacognition, cognitive bias, and emotion dysregulation. Front Psychiatr 2023;13:960055. google scholar
  • Predieri S, Sinesio F, Monteleone E, Spinelli S, Cianciabella M, Daniele GM, et al. Sex, Age, Geographical Area, Food Neophobia and Their Relationships with the Adherence to the Mediterranean Diet. Nutrients 2020;12(6):1778. google scholar
  • Hazley D, McCarthy SN, Stack M, Walton J, McNulty BA, Flynn A, et al. Food neophobia and its relationship with dietary variety and quality in Irish adults. Appetite 2022;169:105859. google scholar
  • U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025. 9th ed. Washington, DC: U.S. Government Printing Office; 2020. google scholar
  • Koutsos A, Griffin BA, Antoni R, Ozen E, Sellem L, Wong G, et al. Variation of LDL cholesterol in response to dietary fat substitution: Results from the RISSCI-1 study. Am J Clin Nutr 2024;120(4):854-63. google scholar
  • Khan SU, Lone AN, Khan MS, Virani SS, Blumenthal RS, Nasir K, et al. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine 2021;38:100997. google scholar
  • Carson JAS, Lichtenstein AH, Anderson CAM, Appel LJ, Kris-Etherton PN, Meyer KA, et al. Dietary Cholesterol and Cardiovascular Risk: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation 2020;141(3):e39-e53. google scholar
  • Martens PJ, Gysemans C, Verstuyf A, Mathieu AC. Vitamin D's Effect on Immune Function. Nutrients 2020;12(5):1248. google scholar
  • Fouhy LE, Mangano KM, Zhang X, Hughes BD, Tucker KL, Noel SE. Association between a Calcium-to-Magnesium Ratio and Osteoporosis among Puerto Rican Adults. J Nutr 2023;153(9):2642-50. google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Çayır, M., & Aytulu, T. (2019). Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 0(0), -. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


AMA

Çayır M, Aytulu T. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi. 2019;0(0):-. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


ABNT

Çayır, M.; Aytulu, T. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, [Publisher Location], v. 0, n. 0, p. -, 2019.


Chicago: Author-Date Style

Çayır, Mikail, and Tuğçe Aytulu. 2019. “Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi.” Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi 0, no. 0: -. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


Chicago: Humanities Style

Çayır, Mikail, and Tuğçe Aytulu. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi.” Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi 0, no. 0 (Sep. 2025): -. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


Harvard: Australian Style

Çayır, M & Aytulu, T 2019, 'Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi', Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, vol. 0, no. 0, pp. -, viewed 25 Sep. 2025, https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


Harvard: Author-Date Style

Çayır, M. and Aytulu, T. (2019) ‘Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi’, Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, 0(0), pp. -. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625 (25 Sep. 2025).


MLA

Çayır, Mikail, and Tuğçe Aytulu. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi.” Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi, vol. 0, no. 0, 2019, pp. -. [Database Container], https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625


Vancouver

Çayır M, Aytulu T. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi [Internet]. 25 Sep. 2025 [cited 25 Sep. 2025];0(0):-. Available from: https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625 doi: 10.26650/JARHS2025-1608625


ISNAD

Çayır, Mikail - Aytulu, Tuğçe. Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi”. Sağlık Bilimlerinde İleri Araştırmalar Dergisi 0/0 (Sep. 2025): -. https://doi.org/10.26650/JARHS2025-1608625



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim03.03.2025
Kabul19.08.2025
Çevrimiçi Yayınlanma11.09.2025

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ



İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.