Mavi Yaka Çalışanlarda Siberkondri ve Besin Neofobi Düzeylerinin Beslenme Durumu ve Antropometrik Ölçümler ile İlişkisinin İncelenmesi
Amaç: Mavi yaka çalışanlarda yeterli ve dengeli beslenme, iş verimliliğini artırmak ve mesleki sağlığı korumak açısından kritik öneme sahiptir. Besin neofobisi ve siberkondri, besin alımını etkileyerek antropometrik ölçümlerde değişikliklere neden olabilir. Bu çalışma, mavi yaka çalışanlar arasında bu iki faktörün etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır.
Materyal ve Yöntem: Bu kesitsel ve gözlemsel çalışma, 201 katılımcıyı içermektedir. Veriler, Besin Tüketim Sıklığı Anketi, Besin Neofobisi Ölçeği (BNÖ) ve Siberkondri Ciddiyet Ölçeği (SCÖ-12) kullanılarak toplanmıştır. Analizler SPSS 26 yazılımı kullanılarak yapılmış ve anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak belirlenmiştir. Demografik bilgiler (yaş, cinsiyet vb.), antropometrik ölçümler (ağırlık, boy, BKİ) ve BIA sonuçları yüz yüze görüşmeler ile elde edilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %64,6’sı erkek olup, yaş ortalaması 32,73±5,61 yıldır. Katılımcıların %55,7’si evli, %56,2’si üniversite mezunu ve %51,7’si düzenli vardiyada çalışmaktadır. Ortalama SCÖ toplam puanı 30,51±7,67, ortalama BNÖ toplam puanı ise 35,61±9,14’tür. Vücut yağ yüzdesi ile SCÖ’nün “Güvence Arayışı” alt faktörü puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, çok zayıf negatif bir ilişki bulunmuştur (s=-0,150; p<0,05). Ayrıca, yaş ile BNÖ toplam puanları arasında pozitif bir ilişki saptanmıştır (s=0,140; p<0,05).
Sonuç: Bulgular, yaşın artmasının besin neofobisini artırdığını, vücut yağ yüzdesindeki artışın ise siberkondri ile ilişkili güvence arayış davranışını azalttığını göstermektedir. Bu sonuçlar, mavi yaka çalışanların beslenme alışkanlıklarının iş verimliliği ve sağlık üzerindeki önemini vurgulamaktadır.
Examining The Relationship between Cyberchondria and Food Neophobia Levels with Nutritional Status and Anthropometric Measurements Among Blue-Collar Workers
Objective: Adequate and balanced nutrition among blue-collar workers is critical for improving work efficiency and maintaining occupational health. Food neophobia and cyberchondria can influence food intake, thereby altering anthropometric measurements. This study aimed to examine the effects of these two factors among blue-collar workers.
Materials and Methods: This cross-section and observational study included 201 participants. Data were collected using the Food Frequency Questionnaire, the Food Neophobia Scale (FNS), and the Cyberchondria Severity Scale (CSS-12). Analyses were per formed using the SPSS 26 software, with a significance level set at p<0.05. Demographic information (age, sex, etc.), anthropometric measurements (weight, height, BMI), and BIA results were obtained through face-to-face interviews.
Results: Of the participants, 64.6% were male, with a mean age of 32.73±5.61 years. A total of 55.7% were married, and 56.2% had a university degree; 51.7% worked regular shifts. The mean CSS total score was 30.51±7.67, and the mean FNS total score was 35.61±9.14. A statistically significant very weak negative correlation was found between body fat percentage and the “Reassurance Seeking” subfactor scores of the CSS (s=-0.150; p<0.05). Additionally, a positive correlation was identified between age and FNS total scores (s=0.140; p<0.05)
Conclusion: The findings indicate that increasing age increases food neophobia, while an increase in body fat percentage decreases reassurance-seeking behaviour associated with cyber chondria. These results emphasise the importance of blue-collar workers’ eating habits on work efficiency and health.