Vinkristine Bağlı Parsiyel İntestinal Obstrüksiyon Tedavisinde Pridostigmin ve Pridoksin Kullanımı: Vaka Sunumu
Bir vinka alkaloidi olan vinkristin (VCR), çocukluk çağı kanserlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir kemoteropatiktir. Vinkristinin nörotoksik etkileri kullanımını sınırlayıcı bir faktördür. Bu nörotoksik etkiler, periferal nöropati, otonomik nöropati, kranial sinir felçleri ve ensefalopati olmak üzere dört gruba ayrılmaktadır.
Nöropatinin ciddiyeti tedavinin süresi ve toplam doz ile ilişkilidir. Semptomların çoğu ilacın kesilmesi ile düzelmektedir. Biz burada, daha önce bilinen kalıtsal bir nöropatisi
olmadığı halde VCR tedavisini takiben parsiyel intestinal obstrüksiyon gelişen, pridoksin ve pridostigmin ile tedavi ettiğimiz sekiz yaşında bir erkek vakayı sunduk.
Pyridoxine and Pyridostigmine Use in Vincristine-Induced Partial Intestinal Obstruction: Case Report
The vinca alkoloid, vincristine (VCR) is a commonly used chemotherapeutic agent in the treatment of pediatric malignancies. Its neurotoxic effects are the limiting factors for the use of the drug. Neurotoxic effects may be divided into four groups as peripheral neuropathy, autonomic neuropathy, cranial nerve neuropathy and encephalopathy.
The severity of neuropathy is related to the total dose and duration of the therapy. Most of the symptoms improves after withdrawal of the drug. We presented
an 8 year-old boy without hereditary neuropathy, who suffered from partial intestinal obstruction following vincristine therapy and treated by using pyridoxine and pyridostigmine.