Olgu Çalışması


DOI :10.26650/IUITFD.2018.0012   IUP :10.26650/IUITFD.2018.0012    Tam Metin (PDF)

ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU

Nalan Karabayır

Anne sütü reddinin birçok nedeni olduğu bilinmektedir. Dondurucuda saklanan anne sütlerinde ortaya çıkan sabunumsu tadın bebeklerde emzirmeyi redde neden olduğu ldirilmiştir. Anne sütündeki yüksek lipaz aktivitesinin bekletilmiş sütte bu duruma neden olabileceği ileri sürülmektedir. 4 aylık erkek bebeğin son bir haftadır anne sütünü reddettiği öğrenildi. İkiz eşi olarak 31 haftalık, 2130 gr doğan bebek yalnız anne sütü ile beslenmekte olup, fizik muayenede özellik saptanmadı. Annenin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan ikiz kardeşini emzirdiği, bu bebeğin ise dondurulmuş sütle beslendiği öğrenildi. Anne, dondurulmuş çözülmüş sütünün tadının sabunumsu olduğunu ifade etti. Dondurulmuş anne sütündeki lipaz düzeyi 2345 U / l olarak saptandı. Anneye dondurulmuş sütü ile sağılmış anne sütünü karıştırarak vermesi önerildi. Bu şekilde bebeğin anne sütünü reddetmediği öğrenildi. Dondurulmuş sütün reddi durumlarında anne süütünün tadının değişikliği akla gelmelidir. Yüksek lipaz aktivitesi ile ilişkili olduğu düşünülen bu durumun etiyolojisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır
DOI :10.26650/IUITFD.2018.0012   IUP :10.26650/IUITFD.2018.0012    Tam Metin (PDF)

SOAPY TASTE OF BREAST MILK: A CASE REPORT

Nalan Karabayır

It is known that refusing to breastfeed is a situation which can occur  for many reasons. Some studies have reported that the soapy taste of frozen milk causes refusal to breastfeed in infants. Higher levels of lipase in breast milk can cause a soapy taste after having been stored. This study focuses on a 4 months old boy who refused breast milk for a week. He was born with his twin at 31 weeks and his birthweight was 2130 grams. The weight of the baby, who was only fed with breast milk, was 6200 grams. There were no pathological findings during the physical examination and no changes in the environment or the daily routine of his family. His mother was nursing his twin sibling in the NICU and our patient was fed frozen-thawed milk. The mother noticed that her frozen-thawed milk had a soapy taste. The lipase activity in frozen breast milk was found to be 2345 U/l. The mother was advised to mix freshly expressed breast milk with the stored milk. It was discovered that the baby did not reject the breast milk. The soapy taste in breast milk should be considered when babies are intolerant to the frozen milk of mothers. More research is needed to determine the etiology of the soapy taste in breast milk which is especially associated with higher lipase activity. 
Anahtar Kelimeler: Breastmilkfrozen milklipasesoapy taste

PDF Görünüm

Referanslar

  • 1. Lawrence RA, Lawrence RM. (2016). Breastfeeding: A Guide for the Medical Profession (8th ed). Philadelphia, PA: Elsevier Mosby. google scholar
  • 2. Neville MC, Waxman LJ, Jensen D, Eckel RH. Lipoprotein lipase in human milk: compartmentalization and effect of fasting,insulin, and glucose. J Lipid Res 1991;32:251-7. google scholar
  • 3. Spitzer J, Klos K, Buettner A. Monitoring aroma changes during human milk storage at +4C by sensory and quantification experiments. Clin Nutr 2013;32:1036-42. google scholar
  • 4. Sandgruber S, Much D, Amann-Gassner U, et al. Sensory and molecular characterisation of the protective effect of storage at -80C on the odour profiles of human milk. Food Chem 2012;130:236-42. google scholar
  • 5. Lawrence R, Veazie P, Zhang V, Dozier A. Sour milk: Is lipase the culprit ? ABM Congress 2015, USA, abstract book page 2. google scholar
  • 6. Eglash A, Simon L. ABM Clinical Protocol #8:Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017. Breastfeed Med 2017;12:390-5. google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Karabayır, N. (2020). ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 83(1), 69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


AMA

Karabayır N. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2020;83(1):69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


ABNT

Karabayır, N. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, [Publisher Location], v. 83, n. 1, p. 69-70, 2020.


Chicago: Author-Date Style

Karabayır, Nalan,. 2020. “ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 83, no. 1: 69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


Chicago: Humanities Style

Karabayır, Nalan,. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 83, no. 1 (Oct. 2024): 69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


Harvard: Australian Style

Karabayır, N 2020, 'ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU', İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 83, no. 1, pp. 69-70, viewed 25 Oct. 2024, https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


Harvard: Author-Date Style

Karabayır, N. (2020) ‘ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU’, İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 83(1), pp. 69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012 (25 Oct. 2024).


MLA

Karabayır, Nalan,. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 83, no. 1, 2020, pp. 69-70. [Database Container], https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012


Vancouver

Karabayır N. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 25 Oct. 2024 [cited 25 Oct. 2024];83(1):69-70. Available from: https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012 doi: 10.26650/IUITFD.2018.0012


ISNAD

Karabayır, Nalan. ANNE SÜTÜNDE SABUNUMSU TAT: OLGU SUNUMU”. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 83/1 (Oct. 2024): 69-70. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2018.0012



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim01.09.2018
Kabul24.09.2018
Çevrimiçi Yayınlanma13.01.2020

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.