Araştırma Makalesi


DOI :10.26650/IUITFD.2021.803339   IUP :10.26650/IUITFD.2021.803339    Tam Metin (PDF)

GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Merve YabacıCemile İdizBedia Fulya ÇalıkoğluAtıl YükselBeyhan ÖmerBirsen DemirelEmel Özerİlhan Satman

Amaç: Gestasyonel diabetes mellitus (GDM), gebelik esnasında ortaya çıkan ve tedavi edilmediğinde hem maternal hem de fetal açıdan olumsuz sonuçlara neden olabilen bir diyabet formudur. Çalışmamızda; gebelikte beslenme özellikleri ile GDM ve gestasyonel glukoz intoleransı (GGİT) gelişimi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya oral glukoz tolerans testi (OGTT50 g ve 100 g) sonuçlarına göre; normal glukoz toleransı (NGT, n=60), GGİT (n=60) ve GDM (n=60) olmak üzere üç grup gebe dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik özellikleri, sağlık durumları ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmış, ayrıca hastalardan üç günlük besin tüketim kayıtları istenmiştir. Bulgular: Gestasyonel diabetes mellitus ve GGİT gruplarında ortalama yaş, vücut ağırlığı, günlük karbonhidrat ve protein alım miktarları ve ailede diyabet öyküsü sıklığı NGT grubundan daha yüksek bulunmuş; GDM grubunda ayrıca yağ alım miktarının da, NGT ve GGİT gruplarından daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Lojistik regresyon modellerine göre yaş; günlük protein, karbonhidrat ve yağ tüketimleri; daha önce gebe kalmamış olmak ve gebelik öncesi vücut kitle indeksinin (VKİ)>25 kg/m2 olması GDM riski ile; benzer şekilde yaş, günlük protein tüketimi, daha önce iri bebek doğurmuş olmak ve sigara kullanmak GGİT riski ile pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Gebelerde beslenme alışkanlıkları ile birlikte fenotipik özellikler, ailede diyabet öyküsü ve daha önceki obstetrik sorunların; GDM veya GGİT riski ile yakından ilişkili olduğu saptanmıştır. Özellikle yüksek riskli gebelerde genel sağlığa ve dengeli beslenmeye özel bir önem atfedilmelidir. 

DOI :10.26650/IUITFD.2021.803339   IUP :10.26650/IUITFD.2021.803339    Tam Metin (PDF)

THE RELATIONSHIP BETWEEN NUTRITIONAL STATUS AND GLUCOSE TOLERANCE IN PREGNANCY

Merve YabacıCemile İdizBedia Fulya ÇalıkoğluAtıl YükselBeyhan ÖmerBirsen DemirelEmel Özerİlhan Satman

Objective: Gestational diabetes mellitus (GDM) is a form of diabetes that appears during pregnancy and can cause both maternal and fetal consequences if left untreated. The aim of this study was to investigate the relationship between the nutritional characteristics of pregnancy and the development of GDM and gestational glucose intolerance (GGIT). Material and Method: Three groups of pregnant women were included in the study. They were grouped according to the results of the oral glucose tolerance test (OGTT-50 g and 100 g) as follows: normal glucose tolerance (NGT, n=60), GGIT (n=60), and GDM (n=60). The demographic characteristics, health conditions, and nutritional habits of the participants were questioned, and a 3-day food consumption record was requested from the patients. Results: Average age, body weight, daily carbohydrate and protein intakes, and the frequency of diabetes history in the family were found to be higher in the GDM and GGIT groups than in the NGT group. It was also found that the amount of fat intake was higher in the GDM group than in the NGT and GGIT groups (p<0.05). According to logistic regression models, age, daily protein, carbohydrate, and fat consumption, not being pregnant before, and having a body mass index (BMI)>25 kg/m2 before pregnancy were the factors associated with the risk of GDM. Similarly, age, daily protein consumption, having a macrosomic baby, and current smoking were positively associated with the risk of GGIT. Conclusion: The phenotypic characteristics, family history of diabetes, and previous obstetric problems in pregnant women were found to be closely related to GDM or GGIT risk. Special attention should be paid to general health and balanced nutrition, especially in high-risk pregnant women.


PDF Görünüm

Referanslar

  • 1. Silva-Zolezzi I, Samuel TM, Spieldenner J. Maternal nutrition: opportunities in the prevention of gestational diabetes. Nutr Rev 2017;75(Suppl. 1):32-50. [CrossRef] google scholar
  • 2. Zhang C, Ning Y. Effect of dietary and lifestyle factors on the risk of gestational diabetes: review of epidemiologic evidence. Am J Clin Nutr 2011;94(6 Suppl.):1975S-9S. [CrossRef] google scholar
  • 3. Satman İ, Salman S, İmamoğlu Ş, Dinççağ N, Deyneli O, Sönmez YA, et al. TEMD Diabetes Mellitus ve Komplikasyonlarının Tanı, Tedavi ve İzlem Kılavuzu. 12. Baskı, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Yayınları, Ankara; 2019. Retrieved from http://www.temd.org.tr google scholar
  • 4. Özdemir Ö, Sarı ME, Arpacı Ertuğrul F, Selimova Şakar V, Özcanlı G, Atalay C. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’ne başvuran gebelerde gestasyonel diyabet sıklığı. Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst 2014;24(1):24-9. google scholar
  • 5. Özyurt R, Aşıcıoğlu O, Gültekin T, Güngördük K, Boran B. İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’ne başvuran gebelerde gestasyonel diyabet sıklığı. JOPP Derg 2013;5(1):7-12. google scholar
  • 6. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, Nineth edition, IDF Publ. Brussels, 2019. Available at https://www.diabetesatlas.org/upload/resources/material/ 20200302_133351_IDFATLAS9e-final-web.pdf. Erişim: 25 Nisan 2021. google scholar
  • 7. Rasmussen L, Wolff Poulsen C, Kampmann U, Smedegaard SB, Ovesen PG, Fuglsang J. Diet and healthy lifestyle in the management of gestational diabetes mellitus. Nutrients 2020;12(10):3050. [CrossRef] google scholar
  • 8. Ho TC, Yan YH, Lu MC, Yu CW, Wang P. Influence of medical nutrition therapy on borderline glucose intolerance in pregnant Taiwanese women. J Matern Fetal Neonatal Med 2016;29(7):1181-6. [CrossRef] google scholar
  • 9. Shin D, Lee KW, Song WO. Dietary patterns during pregnancy are associated with risk of gestational diabetes mellitus. Nutrients 2015;7(11):9369-82. [CrossRef] google scholar
  • 10. Lean SC, Derricott H, Jones RL, Heazell AEP. Advanced maternal age and adverse pregnancy outcomes : A systematic review and meta-analysis. Plos One 2017;12(10):1-15. [CrossRef] google scholar
  • 11. Yang H, Wei Y, Gao X, Xu X, Fan L, He J, et al. Risk factors for gestational diabetes mellitus in Chinese women - a prospective study of 16 286 pregnant women in China. Diabetic Med 2009;26:1099-04. [CrossRef] google scholar
  • 12. Schummers L, Hutcheon JA, Bodnar LM. Risk of adverse pregnancy outcomes by prepregnancy body mass index: a population-based study to inform prepregnancy weight loss counseling. Obstet Gynecol 2016;125(1):133-43. [CrossRef] google scholar
  • 13. Ehrlich SF, Hedderson MM, Feng J, Davenport ER. Change in body mass index between pregnancies and the risk of gestational diabetes in a second pregnancy. Obstet Gynecol 2012;117(6):1323-30. [CrossRef] google scholar
  • 14. Hedderson MM, Gunderson EP, Ferrara A. Gestational weight gain and risk of gestational diabetes mellitus. Obstet Gynecol 2011;115(3):597-604. [CrossRef] google scholar
  • 15. Bogaerts A, Van den Bergh BRH, Ameye L, Witters I, Martens E, Timmerman D, et al. Interpregnancy weight change and risk for adverse perinatal outcome. Obstet Gynecol 2013;122(5):999-1009. [CrossRef] google scholar
  • 16. Su WJ, Chen YL, Huang PY, Shi XL, Yan FF, Chen Z, et al. Effects of prepregnancy body mass index, weight gain, and gestational diabetes mellitus on pregnancy outcomes: A population-based study in Xiamen, China, 2011-2018. Ann Nutr Metab 2019;75(1):31-8. [CrossRef] google scholar
  • 17. Kim SY, Sharma AJ, Sappenfield W. Association of maternal body mass index, excessive weight gain, and gestational diabetes mellitus with large-for- gestational-age births. Obstet Gynecol 2015;123(4):737-44. [CrossRef] google scholar
  • 18. England LJ, Levine RJ, Qian C, Soule LM, Schisterman EF, Yu KF, et al. Glucose tolerance and risk of gestational diabetes mellitus in nulliparous women who smoke during pregnancy. Am J Epidemiol 2004;160(12):1205-13. [CrossRef] google scholar
  • 19. Leng J, Wang P, Shao P, Zhang C, Li W, Li N, et al. Passive smoking increased risk of gestational diabetes mellitus independently and synergistically with pre-pregnancy obesity in Tianjin, China. Diabetes Metab Res Rev 2017;33(3). [CrossRef] google scholar
  • 20. Liang Y, Gong Y, Zhang X, Yang D, Zhao D, Quan L. Dietary protein intake , meat consumption , and dairy consumption in the year preceding pregnancy and during pregnancy and their associations with the risk of gestational diabetes mellitus: a prospective cohort study in Southwest China. Front Endocrinol (Lausanne) 2018;9:596. [CrossRef] google scholar
  • 21. Chen Q, Chen Y, Wu W, Tang N, Wang D, Chen Y, et al. Low-carbohydrate-diet and maternal glucose metabolism in Chinese pregnant women. Br J Nutr 2020;1-9. [CrossRef] google scholar
  • 22. Saldana TM, Siegariz AM, Adair LS. Effect of macronutrient intake on the development of glucose intolerance during pregnancy. Am J Clin Nutr 2004;79:479-86. [CrossRef] google scholar
  • 23. Zhang C, Liu S, Solomon C, Hu F. Dietary fiber intake, dietary glycemic load , and the risk for gestational. Diabetes Care 2006;29(10):2223-30. [CrossRef] google scholar
  • 24. Aminianfar A, Soltani S, Hajianfar H, Azadbakht L, Shahshahan Z, Esmaillzadeh A. The association between dietary glycemic index and load and risk of gestational diabetes mellitus: a prospective study. Diabetes Res Clin Pract 2020;170:108469. [CrossRef] google scholar
  • 25. Mizgier M, Jarzabek-Bielecka G, Mruczyk K. Maternal diet and gestational diabetes mellitus development. J Matern Fetal Neonatal Med 2021;34(1):77-86. [CrossRef] google scholar
  • 26. He J, Yuan M, Chen N, Lu J, Hu C, Mai W, et al. Maternal dietary patterns and gestational diabetes mellitus : a large prospective cohort study in China. British Journal of Nutrition 2015;113(8):1292-300. [CrossRef] google scholar
  • 27. Georgoulis M, Kontogianni MD, Yiannakouris N. Mediterranean diet and diabetes: prevention and treatment. Nutrients 2014;6(4):1406-23. [CrossRef] google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Yabacı, M., İdiz, C., Çalıkoğlu, B.F., Yüksel, A., Ömer, B., Demirel, B., Özer, E., & Satman, İ. (2021). GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 84(3), 376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


AMA

Yabacı M, İdiz C, Çalıkoğlu B F, Yüksel A, Ömer B, Demirel B, Özer E, Satman İ. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2021;84(3):376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


ABNT

Yabacı, M.; İdiz, C.; Çalıkoğlu, B.F.; Yüksel, A.; Ömer, B.; Demirel, B.; Özer, E.; Satman, İ. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, [Publisher Location], v. 84, n. 3, p. 376-385, 2021.


Chicago: Author-Date Style

Yabacı, Merve, and Cemile İdiz and Bedia Fulya Çalıkoğlu and Atıl Yüksel and Beyhan Ömer and Birsen Demirel and Emel Özer and İlhan Satman. 2021. “GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 84, no. 3: 376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


Chicago: Humanities Style

Yabacı, Merve, and Cemile İdiz and Bedia Fulya Çalıkoğlu and Atıl Yüksel and Beyhan Ömer and Birsen Demirel and Emel Özer and İlhan Satman. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 84, no. 3 (Dec. 2024): 376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


Harvard: Australian Style

Yabacı, M & İdiz, C & Çalıkoğlu, BF & Yüksel, A & Ömer, B & Demirel, B & Özer, E & Satman, İ 2021, 'GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER', İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 84, no. 3, pp. 376-385, viewed 23 Dec. 2024, https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


Harvard: Author-Date Style

Yabacı, M. and İdiz, C. and Çalıkoğlu, B.F. and Yüksel, A. and Ömer, B. and Demirel, B. and Özer, E. and Satman, İ. (2021) ‘GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER’, İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 84(3), pp. 376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339 (23 Dec. 2024).


MLA

Yabacı, Merve, and Cemile İdiz and Bedia Fulya Çalıkoğlu and Atıl Yüksel and Beyhan Ömer and Birsen Demirel and Emel Özer and İlhan Satman. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 84, no. 3, 2021, pp. 376-385. [Database Container], https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339


Vancouver

Yabacı M, İdiz C, Çalıkoğlu BF, Yüksel A, Ömer B, Demirel B, Özer E, Satman İ. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 23 Dec. 2024 [cited 23 Dec. 2024];84(3):376-385. Available from: https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339 doi: 10.26650/IUITFD.2021.803339


ISNAD

Yabacı, Merve - İdiz, Cemile - Çalıkoğlu, BediaFulya - Yüksel, Atıl - Ömer, Beyhan - Demirel, Birsen - Özer, Emel - Satman, İlhan. GEBELİKTE BESLENME DURUMU İLE GLUKOZ TOLERANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLER”. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 84/3 (Dec. 2024): 376-385. https://doi.org/10.26650/IUITFD.2021.803339



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim01.10.2020
Kabul09.05.2021
Çevrimiçi Yayınlanma14.07.2021

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.