Araştırma Makalesi


DOI :10.26650/IUITFD.1309384   IUP :10.26650/IUITFD.1309384    Tam Metin (PDF)

VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ

Mehmet KorkutErol KozanoğluTuğba KozanoğluBora Edim AkalınElif GündeşUfuk EmekliRıfat Atilla Arıncı

Amaç: Dudak ve damak yarıkları baş boyun bölgesinin en sık görülen konjenital anomalisidir. Çalışmalara göre 5 yaş altı çocukların %13,5‘u normalden zayıf olarak bildirilmiştir. Bu veri ile global veriler kıyaslandığında izole dudak, izole damak ve hem dudak hem damak yarığı nedeniyle ilk kez ameliyat edilecek hastalarda bu oran daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı izole Veau tip 1 ve tip 2 damak yarıklarında malnütrisyon görülme sıklığının kurumumuzun hasta grubunda değerlendirilmesidir.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2019 ve Şubat 2022 tarihleri arasında Anabilim Dalımıza başvuran izole Veau tip 1 ve tip 2 damak yarığı olan hastalar dahil edilmiştir. Hastaların ameliyattan bir gün önceki yaşı (ay), boyu (santimetre), ağırlığı (kilogram) değerleri not edilmiş olup malnütrisyon değerlendirmesi için Z skorları hesaplanmıştır.

Bulgular: Çalışmaya toplamda 40 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 16.82±2.73 (7-48 ay) idi. Hastaların 14’ü erkek ve 26’sı kızdı. Dokuz hastada malnütrisyon izlenmedi. Sekiz hastada kronik hafif malnütrisyon, beş hastada kronik orta malnütrisyon, on üç hastada kronik ağır malnütrisyon izlendi. Ayrıca iki hastada kronik hafif şişmanlık, iki hastada kronik orta şişmanlık ve bir hastada kronik ağır şişmanlık izlendi. Toplamda %65 hastada malnütrisyon izlendi. 

Sonuç: Damak yarığı olan hastalarda karşımıza çıkan en önemli sorunlardan biri beslenmedir. Yeterli beslenmenin yapılamaması cerrahi öncesi dönemde malnütrisyona zemin hazırlamaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için hastalar hemen profesyonel beslenme uzmanı desteğine ve erken takibe yönlendirilmelidir.

DOI :10.26650/IUITFD.1309384   IUP :10.26650/IUITFD.1309384    Tam Metin (PDF)

THE EVALUATION OF MALNUTRITION WITH PREOPERATIVE Z SCORE ANALYSES IN PATIENTS WITH VEAU TYPE 1 AND TYPE 2 CLEFT PALATE

Mehmet KorkutErol KozanoğluTuğba KozanoğluBora Edim AkalınElif GündeşUfuk EmekliRıfat Atilla Arıncı

Objective: Cleft lip and palate are the most common congenital anomalies of the head and neck region. According to studies, 13.5% of children under 5 years of age were reported to be underweight. When compared with the global data, this ratio was found to be higher in patients with isolated cleft lip, isolated cleft palate, and cleft lip with cleft palate. This study aimed to evaluate the frequency of malnutrition in isolated Veau type 1 and type 2 cleft palate in an institutional patient group.

Material and Methods: Patients with isolated Veau type 1 and type 2 cleft palate who were operated between November 2019 and February 2022 were included in the study. The age (month), height (centimeters), and weight (kilograms) of the patients were noted one day before the surgery, and Z scores were calculated for malnutrition assessment.

Result: A total of 40 patients were included in this study. The mean age of the patients was 16.82±2.73 months (7-48 months). Fourteen patients were male whereas 26 patients were female. Malnutrition was not observed in nine patients. Eight patients had chronic mild malnutrition, 5 patients had chronic moderate malnutrition and 13 patients had chronic severe malnutrition. In addition, chronic mild obesity was observed in two patients, chronic moderate obesity was observed in two patients, and chronic severe obesity was observed in one patient. In total, malnutrition was observed in 65% of the patients.

Conclusion: One of the most important problems in patients with cleft palate is feeding. Inadequate nutrition predisposes to malnutrition in the preoperative period. To prevent this situation, the patients should be referred for prompt professional nutritionist care and early follow-up.


PDF Görünüm

Referanslar

  • Shkoukani MA, Lawrence LA, Liebertz DJ, Svider PF. Cleft palate: a clinical review. Birth Defects Res C Embryo Today 2014;102(4):333-42. [CrossRef] google scholar
  • The World Bank. Prevalence of underweight , weight for age (% of children under 5). 2017. https//data.worldbank. org/indicator/SH.STA.MALN.ZS. Accessed: 01.02.2020. google scholar
  • Delage B, Stieber E, Sheeran P. Prevalence of malnutrition among children at primary cleft surgery: A cross-sectional analysis of a global database. J Glob Health 2022;12:04012. [CrossRef] google scholar
  • Kızılelma Yiğit A, Oğuz ŞS, Dilmen U. Dudak ve damak yarıkları olan vakaların derlenmesi ve büyümelerinin izlemi. [Collecting and observing the growths of the cases with cleft lip and cleft palate]. Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi 2015;12(2):80-2. google scholar
  • Escher PJ, Zavala H, Lee D, Roby BB, Chinnadurai S. Malnutrition as a Risk Factor in Cleft Lip and Palate Surgery. Laryngoscope 2021;131(6):E2060-5. [CrossRef] google scholar
  • World Health Organization. Child growth standards: WHO macros. 01.08.2018 http://www.who.int/childgrowth/soft ware/en/. google scholar
  • Sırıken F, Ertekin AA, Aydin OE, Akcan AB, Ceylan E, Pekcan G. Approach to feeding problems in babies with cleft lip and/or palate. Zeynep Kamil Med J 2021;52(1):53- 60. [CrossRef] google scholar
  • Duarte GA, Ramos RB, Cardoso MC. Feeding methods for children with cleft lip and/or palate: a systematic review. Braz J Otorhinolaryngol 2016;82(5):602-9. [CrossRef] google scholar
  • de Onis M, Onyango AW. WHO child growth standards. Lancet 2008;371(9608):204. [CrossRef] google scholar
  • Nyakotey, DA, Apprey C, Annan RA. Malnutrition in children with unrepaired orofacial cleft: a systematic review. IJPHCS 2019;6(3):67-76. [CrossRef] google scholar
  • Rudman D, Davis T, Pries, JH, Patterson JH, Kutner MH, Heymsfield SB, et al. Prevalence of growth hormone deficiency in children with cleft lip or palate. J Pediatr 1978;93(3):378-82. [CrossRef] google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Korkut, M., Kozanoğlu, E., Kozanoğlu, T., Akalın, B.E., Gündeş, E., Emekli, U., & Arıncı, R.A. (2024). VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 87(1), 76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


AMA

Korkut M, Kozanoğlu E, Kozanoğlu T, Akalın B E, Gündeş E, Emekli U, Arıncı R A. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi. 2024;87(1):76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


ABNT

Korkut, M.; Kozanoğlu, E.; Kozanoğlu, T.; Akalın, B.E.; Gündeş, E.; Emekli, U.; Arıncı, R.A. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, [Publisher Location], v. 87, n. 1, p. 76-80, 2024.


Chicago: Author-Date Style

Korkut, Mehmet, and Erol Kozanoğlu and Tuğba Kozanoğlu and Bora Edim Akalın and Elif Gündeş and Ufuk Emekli and Rıfat Atilla Arıncı. 2024. “VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 87, no. 1: 76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


Chicago: Humanities Style

Korkut, Mehmet, and Erol Kozanoğlu and Tuğba Kozanoğlu and Bora Edim Akalın and Elif Gündeş and Ufuk Emekli and Rıfat Atilla Arıncı. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 87, no. 1 (May. 2024): 76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


Harvard: Australian Style

Korkut, M & Kozanoğlu, E & Kozanoğlu, T & Akalın, BE & Gündeş, E & Emekli, U & Arıncı, RA 2024, 'VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ', İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 87, no. 1, pp. 76-80, viewed 20 May. 2024, https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


Harvard: Author-Date Style

Korkut, M. and Kozanoğlu, E. and Kozanoğlu, T. and Akalın, B.E. and Gündeş, E. and Emekli, U. and Arıncı, R.A. (2024) ‘VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ’, İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, 87(1), pp. 76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384 (20 May. 2024).


MLA

Korkut, Mehmet, and Erol Kozanoğlu and Tuğba Kozanoğlu and Bora Edim Akalın and Elif Gündeş and Ufuk Emekli and Rıfat Atilla Arıncı. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ.” İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi, vol. 87, no. 1, 2024, pp. 76-80. [Database Container], https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384


Vancouver

Korkut M, Kozanoğlu E, Kozanoğlu T, Akalın BE, Gündeş E, Emekli U, Arıncı RA. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi [Internet]. 20 May. 2024 [cited 20 May. 2024];87(1):76-80. Available from: https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384 doi: 10.26650/IUITFD.1309384


ISNAD

Korkut, Mehmet - Kozanoğlu, Erol - Kozanoğlu, Tuğba - Akalın, BoraEdim - Gündeş, Elif - Emekli, Ufuk - Arıncı, RıfatAtilla. VEAU TİP 1 VE TİP 2 DAMAK YARIĞI OLGULARINDA AMELİYAT ÖNCESİ Z SKORU ANALİZİ İLE MALNUTRİSYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ”. İstanbul Tıp Fakültesi Dergisi 87/1 (May. 2024): 76-80. https://doi.org/10.26650/IUITFD.1309384



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim05.06.2023
Kabul30.11.2023
Çevrimiçi Yayınlanma23.01.2024

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.