Türk Hukukunun Avrupa Birliği Hukukuna Uyumu Özel Hukuk
Sermaye Yeterliliği, Kanuni Sermayeye İlişkin Korumalar, Dağıtıma İlişkin Kurallar, Uygulama ve Yürürlük Hükümleri
İsmail Cem Soykan2017/1132(AB) sayılı Şirketler Hukuku Yönergesi’nin “Sermayenin Korunması ve Değiştirilmesi” başlıklı IV. Bölümünün 1., 2., 3. ve 6. Kısımlarında sermaye yeterliliğine, kanuni sermayenin korunmasına, dağıtıma ilişkin kurallar ve bunların uygulanması ile yürürlüğüne dair düzenlemeler öngörülmüştür. Söz konusu hükümler esasen şirket sermayesinin tedariki ile korunmasına yöneliktir ve genellikle emredici niteliktedir. Anılan hükümlerin önemli bir bölümü 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda kendisine karşılık bulmasına rağmen Yönerge ile tam bir uyum içerisinde olmayan TK düzenlemeleri de mevcuttur. Bu nedenle, Yönerge ile tam uyum sağlanabilmesi için TK’nın bazı düzenlemelerinin değiştirilmesi veya yürürlükten kaldırılması gerekmektedir. Çalışmamızda konuya ilişkin AB hukuku ve Türk hukuku düzenlemeleri açıklanarak değerlendirme ve önerilere yer verilmiştir.
Capital Requirements, Safeguards as Regards Statutory Capital, Distribution and Regulations Regarding Their Application and Enforcement
İsmail Cem SoykanThe rules regarding the capital requirements, safeguards as regards statutory capital, distribution and its regulations about their application and enforcement have been stated in Sections 1, 2, 3 and 6 of Chapter 4 titled “Capital Maintenance and Alteration” of the Company Law enforcement has been provided in Sections 1, 2, 3 and 6 of Chapter 4 titled “Capital Maintenance and Alteration” of the Company Law Directive numbered 2017/1132 (EU). In essence, these provisions aim at procurement and maintenance of capital and mostly qualify as imperative. Although an important part of the mentioned provisions have been similarly regulated with the Turkish Commercial Code numbered 6102, some provisions are not totally approximated with the Directive. Therefore, some of the TCC provisions need to be amended or repealed to provide complete harmonization with the Directive. In our study, related provisions in EU law and Turkish law have been explained, evaluations and proposals have been brought forward.