Elinizde tuttuğunuz bu kitabın amacı, Doğu Anadolu’da İstanbul Üniversitesi’nden bilim insanlarının öncülüğünde yapılan arkeolojik çalışmaları, son dönemdeki arkeolojik gelişmeleri veya buluntuları aktarmaktan ziyade, değişen kültür ve eğitim politikaları ışığında Soğuk Savaş döneminde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ne bağlı olarak Van’da kurulan bir tarih ve arkeoloji araştırma merkezinin çalışmalarını incelemektedir.
Kitabın her bölümünde önce dönemin siyasi gelişmeleri ve bunlarla doğrudan veya dolaylı olarak şekillenen kültür politikaları incelenmiş, ardından bu süreçte Van ve çevresinde yapılan araştırmaların bu zaman aralıklarındaki ilerlemesi ve varsa dönemin ideolojileri ile ilintisi anlaşılmaya ve aktarılmaya çalışılmıştır.
Kitabın giriş bölümünde Cumhuriyet öncesi dönemde bölgede yapılan çalışmalara dair sunulan özette, farklı sebeplerle bölgeye gelen yabancı seyyah, bürokrat veya şarkiyatçıların özellikle 19. yüzyılda yürüttükleri incelemelere dair bir bakış sunulmuştur. Kimi zaman bir Asur kraliçesini aramak için, kimi zaman da kendi ülkelerine koleksiyon kazandırmak için yürütülen bu çalışmalar, eski eserlerin kayıt altına alınmasının dışında, bölgenin fizikî ve beşerî yapısına dair bilgilerin kısmen de olsa kayıt altına alınmasını sağlamıştır. |