CHAPTER


DOI :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.017   IUP :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.017    Full Text (PDF)

School Health, Adolescent and Youth Health

Ayşe Emel ÖnalMuhammed Atak

During childhood (the end of 0-12 years of age), the period from 0 to 5 years of age is the early childhood period; the ages of 6-13 are defined as the school period. The ages of 10-19 are defined as adolescence by the WHO. During these periods, biopsychosocial development and health problems differ due to the influence of environmental factors. Hearing, vision, growth and development screenings and dental screenings should not be neglected during the school period. It is important to detect infectious diseases early in schools, take isolation and quarantine measures, provide first aid in accidents, work to protect mental health, control chronic diseases, identify congenital malformations, and carry out physical education activities to protect physical health. Implementation of routine immunization programs and health education in schools should not be neglected. During adolescence, physical development, sexual development and mental development are very rapid. Some problems may occur due to these rapid developments. Adolescents should be guided in these problems, and units should be provided to which they can consult regarding sexual and mental health. WHO defines the age of 15-24 as youth. During this period, sexual health, fertility regulation and pregnancy issues come to the important. In addition, since there is a transition from student to business life during this period, mental health problems and work-related problems may arise. The use of addictive substances such as alcohol, cigarettes, drugs, medication, violence, accidents and traffic accidents are issues that need to be fought during these periods. Necessary age-appropriate vaccinations should be made, and men should be screened for undescended testicles and testicular cancer. In addition to the mentioned issues, hereditary diseases should not be forgotten in the health education to be given to young people.


DOI :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.017   IUP :10.26650/B/LSB30LSB60.2024.032.017    Full Text (PDF)

Okul Dönemi̇, Adolesan (Ergen) ve Genç Sağlığı

Ayşe Emel ÖnalMuhammed Atak

Çocukluk döneminde (0-12 yaşın sonu), 0-5 yaş sonuna kadar olan dönem erken çocukluk dönemidir; 6-13 yaş ise okul dönemi olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 10-19 yaşlar ise adolesan dönemi olarak tanımlanmıştır. Bu dönemlerde çevresel faktörlerin de etkisiyle biyopsikososyal gelişim ve sağlık sorunları farklılık gösterir. Okul döneminde işitme, görme, büyüme gelişme taramaları, diş taramaları ihmal edilmemelidir. Okullarda bulaşıcı hastalıkların erken saptanması, tecrit ve karantina önlemlerinin alınması, kazalarda ilkyardım yapılması, ruh sağlığını koruma çalışmaları, kronik hastalıkların kontrolü, doğuştan gelen malformasyonların belirlenmesi, beden sağlığını korumak için beden eğitimi çalışmaları yapılması önemlidir. Okullarda rutin bağışıklama programının uygulanması ve sağlık eğitimi ihmal edilmemelidir. Ergenlik döneminde bedensel gelişme ile birlikte cinsel gelişme ve zihinsel gelişme çok hızlıdır. Bu hızlı gelişmeler nedeniyle bazı sorunlar yaşanabilir. Bu sorunlarda ergenlere yol gösterici olunmalıdır, cinsel sağlık ve ruh sağlıkları konusunda başvurabilecekleri birimler sağlanmalıdır. DSÖ 15-24 yaşı gençlik olarak tanımlamaktadır. Bu dönemde cinsel sağlık, doğurganlığın düzenlenmesi ve gebelik konuları ön plana çıkar. Ayrıca bu dönemde öğrencilikten iş yaşamına geçiş olduğu için ruh sağlığı sorunları, işe bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Alkol, sigara, uyuşturucu, ilaç gibi bağımlılık yapan maddelerin kullanımı, şiddet, kazalar ve trafik kazaları bu dönemlerde mücadele edilmesi gereken konulardır. Yaşa uygun gerekli aşılar yapılmalı, erkeklerde inmemiş testis ve testis kanseri taranmalıdır. Gençlere verilecek sağlık eğitimlerinde sözü edilen konular yanında kalıtsal hastalıklar da unutulmamalıdır. 



References



SHARE




Istanbul University Press aims to contribute to the dissemination of ever growing scientific knowledge through publication of high quality scientific journals and books in accordance with the international publishing standards and ethics. Istanbul University Press follows an open access, non-commercial, scholarly publishing.