Public Health: Today and Always
Health Promotion
Selma Karabey, Meryem Merve Ören ÇelikIn the Lalonde Report (1974), which had an important place in the emergence of the health promotion approach, it was estimated that a person’s lifestyle could be responsible for 50% of premature diseases and deaths. The Ottawa Charter for Health Promotion was developed by the World Health Ogranization (WHO) in 1986, which took its roots from the Declaration on Primary Health Care (Alma-Ata) accepted in 1978 and made the basic concepts therein more comprehensive. The Ottawa Charter defines three basic strategies for health promotion: advocacy, activation/ empowerment and mediation, and defines peace, shelter, education, food, income, a stable ecosystem, sustainable resources, social justice and equity as prerequisites and resources for health. The Ottawa Charter clearly emphasizes that the primary goal of health promotion is to achieve health equity by ensuring that all people achieve their full health potential. To achieve this goal, 5 action areas have been defined: (1) Building healthy public policies, (2) Creating supportive environments, (3) Strengthening community action, (4) Developing personal skills, (5) Reorienting health services.
Since the Ottawa Charter, WHO has established and developed global principles and action areas for health promotion through the Global Health Promotion Conferences. In recent years, the concept of “Health in All Policies”, a strategy that helps connect health and other policy sectors with an inclusive intersectoral approach to improve health and well-being and reduce health inequalities, has come to the fore.
Sağlığın Geli̇şti̇ri̇lmesi̇
Selma Karabey, Meryem Merve Ören ÇelikSağlığın geliştirilmesi yaklaşımının ortaya çıkışında önemli bir yeri olan Lalonde Raporu’nda (1974) kişinin yaşam tarzının erken hastalık ve ölümlerin %50’sinden sorumlu olabileceği tahmin edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1986 yılında, köklerini 1978 yılında yayınlanan Temel Sağlık Hizmetleri (Alma-Ata) Bildirgesi’nden alan, oradaki temel kavramları daha kapsamlı hale getiren Sağlığı Geliştirme için Ottawa Şartı geliştirildi. Ottawa Şartı’nda sağlığın geliştirilmesi çalışmalarında üç temel strateji olarak: savunuculuk, etkinleştirme/güçlendirme ve aracılık etme tanımlanmış olup, barış, barınma, eğitim, gıda, gelir, istikrarlı bir ekosistem, sürdürülebilir kaynaklar, sosyal adalet ve eşitlik sağlık için önkoşul ve kaynaklar olarak sayılmaktadır. Ottawa Şartı, sağlığın geliştirilmesinin temel amacının, tüm insanların sağlık potansiyelinin tamamını elde etmelerini sağlayarak sağlıkta eşitliği gerçekleştirmek olduğunu net bir şekilde vurgulamıştır. Bu amaca ulaşabilmek için 5 eylem alanı tanımlanmıştır: (1) Sağlıklı kamu politikaları oluşturmak, (2) Destekleyici ortamlar yaratmak, (3) Topluluk eylemini güçlendirmek, (4) Kişisel becerileri geliştirmek, (5) Sağlık hizmetlerini yeniden yönlendirmek.
Ottawa Şartı’ndan bu yana, DSÖ Küresel Sağlığı Geliştirme Konferansları yoluyla sağlığın geliştirilmesine yönelik küresel ilkeleri ve eylem alanlarını oluşturmuş ve geliştirmiştir. Son yıllarda ise sağlığı ve iyilik halini geliştirme ve sağlıkta eşitsizliği azaltmaya yönelik kapsayıcı bir sektörler arası yaklaşımla sağlık ve diğer politika sektörlerini birbirine bağlamaya yardımcı bir strateji olan “Her Politikada Sağlık” kavramı ön plana çıkmaktadır.