Correlation Between Salivary Anxiety Markers and Salivary Biochemical Markers in Children with Primary and Mixed Dentition
Sehkar Oktay, Sezin Demirel, Ünsal Veli Üstündağ, Betül Korkmaz, Gizem Eskiocak, Serap Akyüz, Ebru Emekli AlturfanObjective: Anxiety due to the dentist and dental treatment is a problem encountered in many children. The aim of the present study is to determine salivary nitric oxide, lactoferrin, α-amylase and cortisol levels of children in primary and mixed dentition, and to evaluate their relation with stress due to dental treatment.
Material and Method: The study consisted of 50 children in primary and mixed dentition. The children were evaluated clinically and according to Frankl Behavior Rating Scale. Salivary flow rate was calculated, and nitric oxide, lactoferrin, α-amylase and cortisol levels were measured in saliva.
Results: 68% percent of the children were found to be negative according to the Frankl Behavior Rating Scale (category 2), and significantly decreased salivary flow rate was evident in these children when compared with children that were categorized as completely negative (category 1). The DMFT+dft index was 7.56±4.29, and positive correlations were found between DMFT+dft indices and salivary nitric oxide, lactoferrin, cortisol and α-amylase levels (p<0.05). These parameters were not different between genders. Positive correlations were found between salivary nitric oxide and α amilase, cortisol and α amilase, cortisol and lactoferrin; and also between α-amilase and lactoferrin levels (p<0.05).
Conclusion: Salivary lactoferrin, α-amylase and cortisol may be suggested as important parameters of oral health.
Süt ve Karışık Dişlenme Dönemindeki Çocuklarda Tükürük Anksiyete Belirteçleri ve Tükürük Biyokimyasal Belirteçler Arasındaki Korelasyon
Sehkar Oktay, Sezin Demirel, Ünsal Veli Üstündağ, Betül Korkmaz, Gizem Eskiocak, Serap Akyüz, Ebru Emekli AlturfanAmaç: Diş hekimi ve diş tedavisine bağlı anksiyete birçok çocukta karşılaşılan bir sorundur. Bu çalışmanın amacı, süt ve karışık dişlenme dönemindeki çocuklarda tükürük nitrik oksit, laktoferrin, α-amilaz ve kortizol seviyelerini tespit etmek ve diş tedavisinden kaynaklanan stresle ilişkilerini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma süt ve karışık dişlenme dönemindeki 50 çocuktan oluşmaktadır. Çocuklar klinik olarak ve Frankl Davranış Değerlendirme Ölçeğine göre değerlendirildi. Tükürük akış hızı hesaplandı ve tükürükte nitrik oksit, laktoferrin, α-amilaz ve kortizol seviyeleri ölçüldü.
Bulgular: Çocukların %68'i Frankl Davranış Değerlendirme Ölçeğine göre negatif (Kategori 2) olarak bulundu ve bu çocuklarda, tamamen negatif olarak sınıflandırılan çocuklarla karşılaştırıldığında (Kategori 1) anlamlı derecede azalmış tükürük akış hızı belirlendi. DMFT + dft indeksi 7,56±4,29 idi ve DMFT + dft indeksleri ile tükrük nitrik oksit, laktoferrin, kortizol ve α-amilaz seviyeleri arasında pozitif korelasyon bulundu. Bu parametreler cinsiyetler arasında farklı değildi. Tükürük nitrik oksit ile amilaz, kortizol ve amilaz, kortizol ve laktoferrin ve ayrıca a-amilaz ve laktoferrin seviyeleri arasında pozitif korelasyon bulundu.
Sonuç: Tükürük laktoferrin, α-amilaz ve kortizol, ağız sağlığı ve anksiyete için önemli parametreler olarak önerilebilir.