An Assessment on Plagiarism Policies of Journals
Yasemin Akgül, Merve Dikicioğlu, Sheikh Nazmul HudaPlagiarism is a very important and debated topic in this modern technological world , however, this issue has been explored by very few people. In every developed or developing country, the crime of plagiarism is committed. Of course, the proportion and intensity of this is higher in developing countries than in developed countries. Plagiarism occurs in many countries in different areas and types. Plagiarism can be of many kinds, but in short it is an unethical way of showing the works belonging to others as if they were his own. In Turkey, as in all the world, the number of master’s and doctoral graduates has increased in the last decade. When plagiarism is mentioned, people mostly think about plagiarism done by students, but academicians or authors are always ignored. In this study, we will examine the plagiarism policies of journals to which articles are submitted by academics and authors, and the importance that journals give to this subject. Every single journal has its own rules and regulations regarding its plagiarism policy, but the question is, are those policies enough to prevent plagiarism? If so, do they really implement their policies while publishing an article?
Akademik Dergilerin İntihal Politikalari Üzerine Bir Değerlendirme
Yasemin Akgül, Merve Dikicioğlu, Sheikh Nazmul HudaBu modern teknolojik çağda intihal çok önemli ve tartışmalı bir konudur ancak acı gerçek şu ki bu konu çok az kişi tarafından incelenmiştir. Gelişmiş veya gelişmekte olan her ülkede, intihal suçu işlenmektedir. Elbette, bunun oranı ve yoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere göre daha yüksektir. İntihal, birçok ülkede farklı alanlarda ve türlerde ortaya çıkar. İntihal birçok şekilde olabilir ancak kısaca başkalarına ait olan eserleri kendininmiş gibi göstererek etik olmayan bir davranış içerisinde olmaktır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, son on yılda Yüksek Lisans ve Doktora mezunlarının sayısı artmıştır. İntihal söz edildiğinde, insanlar çoğunlukla öğrenciler tarafından yapılan intihal hakkında düşünür, ancak akademisyenler veya yazarlar her zaman göz ardı edilir.
Bu çalışmada, akademisyenler ve yazarlar tarafından makale gönderilen dergilerin intihal politikalarını ve dergilerin bu konuya verdiği önemi inceleyeceğiz. Her derginin intihal politikasına ilişkin kendi kuralları ve düzenlemeleri vardır, ancak asıl soru, intihal önlemeye yönelik politikalar yeterli midir? Eğer öyleyse, bir makale yayınlarken politikalarını gerçekten uyguluyorlar mı?