Resolution or Interest Oriented Policy? International Influence on the Cyprus Conflict Between 1960-1974
Yakup Kaya, Merve Gönlühoş ElmasWhen discussing the geopolitical dynamics of the Eastern Mediterranean, Cyprus consistently emerges as one of the prominent islands in the region. Hence, the island has experienced a significant degree of international influence. The influence primarily stems from discourses surrounding peace and security, yet this study contends that the actuality diverges from this perspective. Basically, the argument posited in this article asserts that the involvement of foreign actors in the affairs of other states does not lead to the establishment of lasting peace or security. The era between 1960 and 1974 stands out as a particularly supportive timeframe for this assertion. This study aims to present the narratives of key international and regional actors during the Cyprus Crisis, thereby documenting this specific historical era. In this context, Greece and the UK are particularly noteworthy whereas Türkiye with its common history plays the most important role in keeping peace in accordance with the international law. Thus, the primary objective of this study is to uncover the underlying reality or reason behind the discourses through the implementation of a case analysis. In fact, the main idea presented in the study suggests that the prompt achievement of peace and security could be facilitated without the involvement of international actors without any ties to the region. The study provides insight into the objectives of international actors and the potential challenges faced by Cyprus.
In the article, Turkish, British and American archive documents, Turkish and British newspapers, as well as domestic and foreign copyrighted works on the subject were used.
Çözüm ya da Çıkar Odaklı Politika mı? Kıbrıs Çatışması Üzerinde 1960-1974 Yılları Arasındaki Uluslararası Etki
Yakup Kaya, Merve Gönlühoş ElmasDoğu Akdeniz’in jeopolitik dinamikleri tartışılırken Kıbrıs’ın sürekli olarak bölgenin öne çıkan adalarından biri olduğu görülmektedir. Bu nedenle de ada önemli derecede uluslararası etkiye maruz kalmaktadır. Etki öncelikle barış ve güvenlik etrafındaki söylemlerden kaynaklansa da, bu makale gerçekliğin bu perspektiften farklılaştığını savunmaktadır. Temel olarak bu makalede ileri sürülen argüman, yabancı aktörlerin diğer devletlerin iç işlerine karışmasının kalıcı barışı sağlamadığı ve güvenliği tesis etmediği gerçeğini ortaya koyuyor. 1960 ile 1974 yılları arasındaki uluslararası gelişmeler sözü edilen iddiayı destekler niteliktedir. Bu çalışmada, Kıbrıs Krizi sırasındaki kilit uluslararası ve bölgesel aktörlerin anlatılarından hareketle spesifik olarak döneme mercek tutulmaya çalışılmış ve döneme ait gelişmeler belgelenmeye özen gösterilmiştir. Özellikle Yunanistan ve İngiltere sürece müdahale eden iki uluslararası güç olarak ön plana çıkarken, Türkiye’nin ortak tarihiyle uluslararası hukuka uygun olarak barışın korunmasında önemli bir rol üstlendiği gözlenmiştir. Çalışmada bir vaka analizi uygulanarak söylemlerin altında yatan gerçeklik ya da esas sebep ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ana fikri, adada barış ve güvenliğin sağlanmasının, bölgeyle hiçbir bağlantısı olmayan uluslararası aktörlerin katılımı olmadan da gerçekleştirilebileceği yönündedir.
Makalede Türk, İngiliz ve Amerikan Arşiv Belgeri ile Türk ve İngiliz gazetelerinden ve diğer yandan konuyla ilgili yerli ve yabancı telif eserlerden faydalanılmıştır.