Sri Lanka'da oral liken planusun klinik ve demografik profili: retrospektif bir çalışma
Samadara Siriwardena, Kalani Hettiarachchi, Ruwan JayasingheAmaç: Gelişmiş ülkelerdeki nispeten geniş birkaç seride oral liken planusun (OLP) demografik ve klinik özelliklerini kapsamlı bir şekilde tanımlanmıştır. Ancak gelişmekte olan ülkelerde yapılmış bu tür çalışmalar oldukça enderdir. Bu çalışma, OLP'den etkilenen Sri Lankalı hastalardan oluşan bir kohortun özelliklerini incelemeyi amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: 1999-2019 yılları arasında OLP tanısı alan olgulara ulaşıldı. Veritabanından demografik veriler, klinik görünüm, ana şikayetler, yaş, cinsiyet, lezyon bölgeleri ve histolojik bilgiler toplandı. Likenoid reaksiyonları olan ve eksik verileri olan vakalar hariç tutuldu. Çoklu biyopsi vakaları tek vaka olarak değerlendirildi. Sıklıklar ki-kare istatistikleri kullanılarak karşılaştırıldı.
Bulgular: Veritabanında toplam 3734 vaka tespit edildi. Erkek-kadın oranı 1:1.6 olduğundan genel olarak kadın hastalarda daha sık rastlanan bir durum olarak belirlendi. Bildirilen en genç hasta 1 yıl 2 aylıktı ve yanak mukozasının sağ tarafında kahverengimsi pigmentasyonları bulunmaktaydı. En fazla vaka 41-50 yaş grubunda görüldü, bunu 51-60 yaş grubu takip etti. En sık görülen klinik tip retiküler tip olup bunu atrofik ve eroziv tipler izlemekteydi. 200 hasta oral mukozada siyahımsı pigmentasyonlarla başvurdu ve tipik retiküler arka plan belirtisi olmaksızın yanma hissi yaşadığını belirtti. Plak tipinin dilin dorsal yüzeyinde daha yaygın olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterdiği görüldü (p<0,05). Doksan vakada hafiften orta dereceye kadar değişen displastik değişiklikler görüldü ve bu toplam hastaların %2,4'ünü oluşturdu.
Sonuç: Malignite oranı, OLP lezyonlarından köken alan kanserden kaynaklanan morbidite ve mortaliteyi azaltacak kadar anlamlı düzeyde yüksek olmasa da, malign dönüşümün erken tanısı için düzenli takip ve muayeneler önerilmelidir.
Clinical and demographic profile of oral lichen planus in Sri Lanka : a retrospective study
Samadara Siriwardena, Kalani Hettiarachchi, Ruwan JayasinghePurpose: Several relatively large series from developed countries have extensively described the demographic and clinical characteristics of oral lichen planus (OLP). However, such descriptions from developing countries are rare. This study aimed to investigate the differences in these aspects within a cohort of Sri Lankan patients affected by OLP.
Materials and Methods: Cases diagnosed with OLP between 1999 and 2019 were retrieved. Demographic data, clinical presentation, main complaints, age, sex, lesion sites, and histological information, were collected from the database. Cases with lichenoid reactions and incomplete data were excluded. Instances with multiple biopsies were treated as single cases. Frequencies were compared using chi-square statistics.
Results: The database identified a total of 3734 cases. The male-to-female ratio was 1:1.6, indicating an overall female predominance. The youngest patient reported was 1 year and 2 months old, presenting with brownish pigmentations on the right side of the buccal mucosa. The highest number of cases were observed in the 41-50-year age group, followed by the 51-60-year age group. The most common clinical type was the reticular type, followed by atrophic and erosive types. 200 patients presented with blackish pigmentations in the oral mucosa, experiencing a burning sensation without evidence of the typical reticular background. The plaque type was more common on the dorsal surface of the tongue, showing a statistically significant association (p<0.05). Ninety cases exhibited dysplastic changes ranging from mild to moderate degrees, accounting for 2.4% of the total sample.
Conclusion: While the malignancy rate is not significantly high enough to reduce morbidity and mortality from cancer arising on OLP lesions, regular follow-up and examinations are recommended for early diagnosis of malignant transformation.