PARKİNSON HASTALIĞINDA YUTMA VE BESLENME DURUMUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ
Erdi Şahin, Büşra Zorlu Üçüncüoğlu, Bedia Samancı, Başar Bilgiç, Haşmet Ayhan HanağasıAmaç: Parkinson hastalığında, en önemli problemlerden biri tat ve koku değişikliğine bağlı malnütrisyon riski ve ilerleyen dönemde ortaya çıkan disfajidir. Disfaji aspirasyon gibi komplikasyonlara neden olabilmekte, has talığın ilerleyişini hızlandırmaktadır. Bu çaışmanın amacı, kendisi ve bakım vereni, yutma ve beslenme bozukluğundan yakınmayan Parkinson hasta larında yutma güçlüğü ve beslenme durumunun değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Poliklinik başvuruları esnasında yutma ve beslenme ile ilgili testleri yapılmış olan 40 hasta çalışmaya dâhil edilmiştir.
Bulgular: Hastaların BKİ ile GUSS skoru arasında anlamlı ilişki gözlenmez ken, BKİ ile MNA-SF skorları arasında pozitif korelasyon gözlendi (r=0,489, p=0,001). Ayrıca GUSS ve MNA-SF skorlarının da pozitif korelasyon göster diği bulundu (r=0,397, p=0,011).
Sonuç: Bu çalışmada yakınması olmayan hastaların büyük kısmında çeşitli derecelerde yutma ve beslenme bozuklukları saptanmıştır. Bu nedenle hasta ve yakınları tarafından dile getirilmese de Parkinson hastalarında her başvuruda yutma ve beslenme ile ilgili objektif değerlendirmelerin yapıl masının disfajinin ve malnütrisyon riskinin erkenden saptanması ve gerek li önlemlerin alınmasını sağlayacağından önemli olduğu düşünülmektedir.
EVALUATION OF SWALLOWING AND NUTRITION STATUS IN PARKINSON’S DISEASE
Erdi Şahin, Büşra Zorlu Üçüncüoğlu, Bedia Samancı, Başar Bilgiç, Haşmet Ayhan HanağasıObjective: One of the significant issues in Parkinson’s disease (PD) is the risk of malnutrition due to taste and smell alterations at the early stages and the later onset of dysphagia. Dysphagia can cause complications like aspiration, which may accelerate the progression of the disease. Our study evaluates swallowing difficulties and nutritional status using objective questionnaires in PD patients who did not report any issues with swallowing or feeding.
Material and Methods: Forty patients had undergone swallowing and feeding-related tests during their outpatient visits.
Results: There was no significant relationship between the Gugging Swallow Screening (GUSS) score and body mass index (BMI), whereas there was a positive correlation between BMI and Mini Nutritional Assessment-Short Form (MNA-SF) scores (r=0.489, p=0.001). Additionally, there was a positive correlation between GUSS and MNA-SF scores (r=0.397, p=0.011).
Conclusion: In this study, various degrees of swallowing and feeding disorders were identified in most of our patients who did not complain of such issues. Therefore, it is considered crucial to conduct objective assessments of swallowing and feeding during each visit for PD patients, even if not mentioned by the patients or their caregivers. This early detection of dysphagia and malnutrition risk and taking necessary measures is believed to be important for ensuring proper management.