BU TOPLUMUN RUHUNU ANLAYANLAR “SOSYOLOG” OLMAYAN HAS SOSYOLOGLAR VE SİYASETİN GÖBEĞİNDEKİ CİDDİ ENTELLEKTÜELLERDİR
Kurtuluş KayalıBu çalışmanın konusu Türkiye’de toplumu anlama ve açıklama ve toplumsal hayattaki işlevleri açısından belli sosyologlar, sosyal bilimciler ve siyaset bilimcileri tarihi, eleştirel ve mukayeseli bir yaklaşımla ele almaktır. İsim olarak vermek gerekirse Hilmi Ziya Ülken, Niyazi Berkes, Mümtaz Turhan, Sabri Ülgener, Erol Güngör ve Şerif Mardin gibi sosyologlar; Tarık Zafer Tunaya, Ergun Özbudun gibi siyaset bilimciler; Behice Boran, Bülent Ecevit, Mehmet Ali Aybar, Samet Ağaoğlu ve Celal Bayar gibi siyasetçiler ve bunların Türk düşünce hayatında ve Türkiye siyasetinde etkililikleri üzerinde durulmuştur. Bu şahsiyetler birbirlerinin görüşlerine etkileri, birbirlerinden farklı yanları, Türkiye’nin ve dünyanın meselelerinin farkındalıkları açısından ele alınmıştır. Bu açıdan bakıldığında 1960’lı yılların siyaset bilimcileri ve sosyologları 1980’li-2000’li yılların siyaset bilimci ve sosyologlarına kıyasla toplumla daha çok ilgilidirler.
THOSE WHO UNDERSTAND THE SPIRIT OF THE SOCIETY ARE SOCIOLOGISTS WHO ARE NOT PECULIAR SOCIOLOGISTS AND SERIOUS INTELLECTUALS WHO ARE IN THE CENTER OF POLITICAL LIFE
Kurtuluş KayalıThe subject of this study is to deal with the sociologists, social scientists and political scientists who are crucial in terms of understanding and explaining the Turkish society and their functioning in social life, by using a critical and comparative approach. Namely, sociologists such as Hilmi Ziya Ülken, Niyazi Berkes, Mümtaz Turhan, Sabri Ülgener, Erol Güngör and Şerif Mardin, political scientists such as Tarık Zafer Tunaya, Ergun Özbudun and politicians such as Behice Boran, Bülent Ecevit, Mehmet Ali Aybar, Samet Ağaoğlu and Celal Bayar as well as their effects on Turkish intellectual life and political life were analyzed in the study. The comparisons were made in regard to their similarities and differences in their ideas and their awareness about topics in Turkey and the world. It is concluded that political scientists and sociologists of the 1960s are much more concerned with the society in contrast to political scientists and sociologists of the 1980s and 2000s.