Araştırma Makalesi


DOI :10.26650/TurkJHist.2020.001   IUP :10.26650/TurkJHist.2020.001    Tam Metin (PDF)

Tarih Dergisi’nin Mutfağı

İlhan Şahin

Edebiyat Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin ilk ve en önemli fakültesi olma özelliğini taşır. Bu bağlamda fakülte, başta tarih olmak üzere insanî bilimlerin Türkiye’de kurucusu olmak gibi tarihî bir misyona sahiptir. Bu misyon hem yetiştirdiği bilim insanları hem de eğitim-öğretim ve uluslararası bilimsel periyodik yayınlarda kendini gösterir. Bu periyodik bilimsel yayınlardan en önemlilerinden biri, 1949 yılından bugüne kadar yayınlanan Tarih Dergisi’dir. Ord. Prof. M. Cavid Baysun tarafından tesis edilen dergi, kısa süre içinde önemli periyodik dergiler arasında yerini almıştır. Derginin ürün olarak ortaya çıkmasında iki önemli safhanın olduğunu belirtmek gerekir. Bunlardan biri, dergide yer alacak makalelerin basıma hazır bir hâle getirilmesi; diğeri ise derginin basım aşamasıdır. Bu makalede derginin özellikle 1974-1983 yılları arasındaki basımı ve basım safhası ele alınmakta ve bu bağlamda makalelerin basıma hazır hâle getirilmesi; uzun ve ince bir yol olan Edebiyat Fakültesi Basımevi’ndeki basım süreci üzerinde yoğunlaşılmaktadır.

DOI :10.26650/TurkJHist.2020.001   IUP :10.26650/TurkJHist.2020.001    Tam Metin (PDF)

The Cuisine of The History Journal

İlhan Şahin

The Faculty of Letters is foremost among the faculties of Istanbul University. In this context, the faculty has an historic mission as the founder in Turkey of social sciences and, in particular, of history. The faculty’s mission is both to nourish scholars and to stand out in both training and education as well as in international scientific periodicals. One of the most important of these periodicals is Tarih Dergisi (The History Journal), which began to be published in 1949. This journal was established by Distinguished Professor M. Cavid Baysun and quickly took its place among the important periodical journals of the day. However, we should take note of two important stages in the preparation of this journal in order for it to become a finished product. The first concerns the articles being put into a form that makes them ready for printing and the second is the printing stage of the journal. This article takes up the preparation for printing and printing stages as they happened between 1974 and 1984. In this regard, we address the matters of making the content ready for printing and also the long and careful path to publication in the printing stage at the Faculty of Letters Printing House.


PDF Görünüm

Referanslar

  • Ak, Mahmut, “50. Sayısında İstanbul Üniversitesi Tarih Dergisi”, Tarih Dergisi, sayı 50 (2009), s. 259-273. google scholar
  • ________, “Tarih Dergisi”, DİA, XL (2011), 79-80. google scholar
  • ________ - Soner Demirsoy, “İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi Bibliyografyası: Sayı 1-48”, Tarih Dergisi, sayı 50 (2009), s. 275-336. google scholar
  • Aktepe, M. Münir, “Baysun, Mehmet Cavit (1899-1968)”, DİA, V (1992), 275-276. google scholar
  • ________, “Ord. Prof. M. Cavid Baysun”, Belleten, XXXIII/129 (1969), s. 97-113. google scholar
  • Albayrak, Nurettin, “Darülfünun Edebiyat Fakültesi Mecmuası”, DİA, VIII (1993), 525-526. google scholar
  • Arıkan, Zeki, “Yitirdiğimiz Büyük Değer. Münir Aktepe’nin Ardından”, Tarih ve Toplum, sayı 153 (1996), s. 4-8. google scholar
  • Başar, Fahameddin, “Darülfünun Edebiyat Fakültesi Mecmuası’ndaki Makaleler ve Yazarları”, Tarih Dergisi, sayı 38 (2003), 183-234. google scholar
  • Beydilli, Kemal, “Matbaa”, DİA, XXVIII (2003), 105-110. Cumhuriyetin 50. Yılında İstanbul Üniversitesi, haz. İstanbul Üniversitesi, İstanbul 1973, s. 435-463. google scholar
  • Emecen, Feridun, “Aktepe, M. Münir”, DİA, EK-1 (2016), 67-68. google scholar
  • ________, “Prof. Dr. Münir Aktepe’nin Akademik Hayatı”, Münir Aktepe, İzmir Yazıları: Camiler, Hanlar, Medreseler, Sebiller içinde, haz. Fikret Yılmaz, İzmir 2003, s. XXXV-XXXIX. google scholar
  • Göyünç, Nejat, “Cengiz Orhonlu Hayatı-Eserleri-Şahsiyeti”, Türk Kültürü Araştırmaları, XV/1-2 (1976), s. 7-32. google scholar
  • Güleç, İsmail, “Türkiyat Mecmuası”, DİA, XLI (2012), 561-562. google scholar
  • Halaçoğlu, Yusuf, “Hocam Cengiz Orhonlu”, Güney-Doğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, XII (1998), s. XI-XIII. İçtimâiyât Mecmuası, yay. haz. Mehmet Kanar, sayı 1-6, Edebiyat Fakültesi Basımevi, İstanbul 1997. google scholar
  • İlgürel, Mücteba, “Prof. Dr. Münir Aktepe’nin Hayatı ve Eserleri”, Tarih Enstitüsü Dergisi, sayı 15 (1997), s. 1-14. google scholar

Atıflar

Biçimlendirilmiş bir atıfı kopyalayıp yapıştırın veya seçtiğiniz biçimde dışa aktarmak için seçeneklerden birini kullanın


DIŞA AKTAR



APA

Şahin, İ. (2020). Tarih Dergisi’nin Mutfağı. Tarih Dergisi, 0(71), 1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


AMA

Şahin İ. Tarih Dergisi’nin Mutfağı. Tarih Dergisi. 2020;0(71):1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


ABNT

Şahin, İ. Tarih Dergisi’nin Mutfağı. Tarih Dergisi, [Publisher Location], v. 0, n. 71, p. 1-14, 2020.


Chicago: Author-Date Style

Şahin, İlhan,. 2020. “Tarih Dergisi’nin Mutfağı.” Tarih Dergisi 0, no. 71: 1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


Chicago: Humanities Style

Şahin, İlhan,. Tarih Dergisi’nin Mutfağı.” Tarih Dergisi 0, no. 71 (Mar. 2025): 1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


Harvard: Australian Style

Şahin, İ 2020, 'Tarih Dergisi’nin Mutfağı', Tarih Dergisi, vol. 0, no. 71, pp. 1-14, viewed 14 Mar. 2025, https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


Harvard: Author-Date Style

Şahin, İ. (2020) ‘Tarih Dergisi’nin Mutfağı’, Tarih Dergisi, 0(71), pp. 1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001 (14 Mar. 2025).


MLA

Şahin, İlhan,. Tarih Dergisi’nin Mutfağı.” Tarih Dergisi, vol. 0, no. 71, 2020, pp. 1-14. [Database Container], https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001


Vancouver

Şahin İ. Tarih Dergisi’nin Mutfağı. Tarih Dergisi [Internet]. 14 Mar. 2025 [cited 14 Mar. 2025];0(71):1-14. Available from: https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001 doi: 10.26650/TurkJHist.2020.001


ISNAD

Şahin, İlhan. Tarih Dergisi’nin Mutfağı”. Tarih Dergisi 0/71 (Mar. 2025): 1-14. https://doi.org/10.26650/TurkJHist.2020.001



ZAMAN ÇİZELGESİ


Gönderim30.05.2020
Kabul12.07.2020
Çevrimiçi Yayınlanma28.08.2020

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.