An Interview with Serpil Altın and Korhan Uğur on Sustainable Cinema and Green Filmmaking: “Use the Earth Right So You Don’t Go Under”
Cansu Öksüz KarademirIn this interview, the concept of sustainability, which we have started to encounter frequently in daily life, is evaluated within the context of the Turkish film industry. Given the global influence of the Hollywood film industry, it is extremely important to raise awareness about sustainable practices in cinema and the necessary steps to ensure this awareness in future productions. Although studies and platforms related to sustainability have already been established in the film industries of the American and European continents, it appears that efforts in this direction within Turkish cinema are still in their initial stages. In this regard, an interview is conducted with Serpil Altın, the director of Turkey’s first feature-length sustainable film production Once Upon a Time Will Come: 2121, and co-producer Korhan Uğur. The discussion not only covers their experiences during the film’s production process and the details of green filmmaking but also includes a comparison between international efforts and similar initiatives within Turkish cinema. From this perspective, Once Upon a Time Will Come: 2121 can be considered a feature-length case study on green filmmaking efforts in Turkish cinema. The interview presents several examples of sustainable filmmaking and green filmmaking practices based on the film’s production process, along with recommendations for advancing such initiatives in the Turkish film industry. Thus, the interview aims to serve as a guide for these initiatives.
Sürdürülebilir Sinema ve Yeşil Film Yapımı Üzerine Serpil Altın ve Korhan Uğur ile Söyleşi: “Yerin Altına İnmemek İçin Yeryüzünü Doğru Kullan”
Cansu Öksüz KarademirBu söyleşide, gündelik hayatta sıkça karşılaşmaya başladığımız sürdürülebilirlik kavramı Türk film endüstrisi bağlamında değerlendirilmektedir. Zira özellikle Hollywood film endüstrisinin küresel gücü göz önünde bulundurulduğunda sinema sektöründe sürdürülebilirlik adımlarına dair bir farkındalık oluşturmak, gelecek çalışmalarda bu bilinci sağlamak adına atılacak adımlar son derece önemlidir. Amerika ve Avrupa kıtasında hâlihazırda sinema sektöründe konuya ilişkin çalışmalar ve platformlar oluşturulmasına karşın Türk sinemasında bu yönde gerçekleştirilen çalışmaların henüz başlangıç noktasında olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda Türkiye’nin ilk uzun metrajlı sürdürülebilir film yapım girişimi olan Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filminin yönetmeni Serpil Altın ve ortak yapımcısı Korhan Uğur ile filmin üretim sürecindeki deneyimler ve yeşil film yapımına ilişkin detaylar üzerine görüşmenin yanı sıra yurt dışında bu yönde gerçekleştirilen adımların Türk sinemasındaki girişimler ile karşılaştırılması yapılmaktadır. Buradan hareketle Bir Zamanlar Gelecek: 2121’i Türk sinemasında yapılacak yeşil film yapımı çalışmaları açısından uzun metrajlı bir ‘case study’ olarak değerlendirmek mümkündür. Yapılan söyleşide filmin üretim süreçlerinden hareketle sürdürülebilir film ve yeşil film yapımına ilişkin birtakım örneklere yer verilmekte; bu örnekler beraberinde ise Türk film endüstrisinde bu yöndeki girişimlerin geliştirilebilmesi adına öneriler sunulmaktadır. Dolayısıyla söyleşi bu girişimlere ilişkin bir kılavuz niteliği taşıma amacından hareket etmektedir.