READING THE NEW FORMS OF WORK: JOB POSTINGS FOR UNIVERSITY GRADUATES WITH NO WORK EXPERIENCE IN CAREER WEBSITES
Sevgi ÇobanIn this study the flexibilisation and precarisation processes of working life are approached through the job postings on the most commonly visited three career web sites in Turkey. As a result of the review of 500 job postings, job descriptions and required qualifications for newly university graduates who are preparing to enter labor market revealed five main themes. These are technical skills, flexibility, human relations, corporeality, and motivation. By these themes it is seen that the gap between work and undergraduate education is widening, technical skills which are gained not through undergraduate education are referred more frequently, flexibilisation process is deepening with new dimensions, ambiguous success criteria which put human relations in the center come into prominence, corporeality is an important part of the job and discourses which describe motivation as a personality trait replace discourses of institutional attachment. These results bring many aspects of precarisation process of white collar jobs to light.
ÇALIŞMANIN YENİ BİÇİMLERİNİ OKUMAK: ÇALIŞMA DENEYİMİ OLMAYAN ÜNİVERSİTE MEZUNLARINA YÖNELİK KARİYER SİTELERİNDEKİ İLANLAR
Sevgi ÇobanBu çalışmada Türkiye’de en çok kullanılan (iş ilanlarının bulunduğu) üç kariyer sitesinde çalışma deneyimi olmayan üniversite mezunları için verilen iş ilanları üzerinden çalışma hayatının esnekleşme ve eğretileşmesi süreçleri ele alınmaktadır. 500 ilanın incelenmesi sonucunda çalışma hayatına yeni başlayacak olan üniversite mezunları için yapılan iş tanımları ve adaylarda aranan özellikler ortaya başlıca beş tema çıkarmıştır. Bunlar teknik beceriler, esneklik, insan ilişkileri, bedensellik ve motivasyondur. Bu temalar aracılığıyla çalışmanın üniversite öğrenimi ile mesafesinin açılmakta olduğu, öğrenim dışı teknik becerilere daha fazla atıf yapıldığı, esnekleşmenin yeni boyutlar kazanarak derinleştiği, insan ilişkilerini merkeze alan muğlak başarı ölçütlerinin ön plana çıktığı, bedenselliğin işin önemli bir parçasını oluşturduğu ve motivasyonu bir kişilik özelliği olarak tanımlayan söylemlerin kurumsal aidiyet söylemlerinin yerini aldığı görülmektedir. Bu sonuçlar beyaz yakalı işlerin eğretileşmesini birçok yönüyle gözler önüne sermektedir.