Research on Mite (Acari) Species in Stored Foods in Iğdır Province
Seren Doğar, Neslihan GültekinObjective: The aim of this study was to identify the mite species found in stored foods in Iğdır province, the types of food they feed on, their morphological descriptions and systematic analysis, and to prepare digital photographs of the species.
Material and Methods: Samples of stored grains, legumes, dried fruits and cheese were placed in the Berlese funnel. Then, mites were sorted under a stereomicroscope. A high-resolution digital camera (Canon 6D Mark 2 DSLR) and software program (EOS Utility) attached to an upright microscope (Zeiss Axio Imager A2) at Atatürk University Biodiversity Application and Research Center were used to photograph general mite bodies with macro technique. Multiple digital photos were combined using Adobe Photoshop CS 6.0 software and saved in PSD and JPG formats.
Results: Eighteen mite species belonging to 10 families and 13 genera were identified from 29 kinds of foodstuffs stored in Iğdır city center and its districts; Tuzluca, Karakoyunlu and Aralık. The detected species are: Acarus siro Linnaeus, 1758, Tyrophagus putrescentiae (Schrank, 1781), T. perniciosus Zachvatkin, 1941, Tyroborus lini Oudemans, 1924, Lepidoglyphus destructor (Schrank, 1781), Carpoglyphus lactis (Linnaeus, 1758), Cheyletus eruditus (Schrank, 1781), C. malaccensis Oudemans, 1903, Tydeus interruptus Thor, 1932, Acarophenax tribolii Newstead & Duvall, 1918, Pediculaster turkiensis (Ramaraju & Madanlar, 1997), Pediculaster sp., Balaustium aff. xerothermicum Gabrys, 2000, Balaustium aff. unidentatum (Tragardh, 1904), Dermanyssus gallinae (De Geer, 1778), Proctolaelaps pomorum (Oudemans, 1929), Blattisocius dentriticus (Berlese, 1918) and B. mali (Oudemans, 1929). Tyrophagus putrescentiae was the most frequently detected species with a rate of 27.12%. This was followed by A. siro with a rate of 24.24% and C. lactis with a rate of 18.47%, while other species were detected at a lesser rate.
Conclusion: A total of 1386 individual mites were extracted from 133 food samples. The rate of mite contamination of these foodstuffs has been determined. Morphological characters that are important for the identification and diagnosis of mites were written and digital photographs were prepared. In addition, the distribution of these species in the world, their distribution in Turkey and the diversity of foodstuffs are also given.
Iğdır İlinde Depolanmış Gıdalardaki Akar (Acari) Türleri Üzerine Araştırmalar
Seren Doğar, Neslihan GültekinAmaç: Bu çalışma, Iğdır ilinde depolanmış gıdalarda bulunan akar türlerini tespit etmek, beslendiği gıda çeşitleri, morfolojik tanımları ve sistematik analizlerinin yapılması ve türlerin dijital fotoğraflarının hazırlanması amacıyla ele alınmıştır.
Materyal ve Yöntem: Depolanmış hububat, kuru baklagil, kurutulmuş meyve ve peynir numuneleri Berlese hunisine konulmuştur. Daha sonra stereomikroskop altında akarlar ayıklanmıştır. Genel akar vücutlarının makro teknikle fotoğraflanması için Atatürk Üniversitesi Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bulunan upright mikroskoba (Zeiss Axio Imager A2) takılı yüksek çözünürlüklü dijital kamera (Canon 6D Mark 2 DSLR) ve yazılım programı (EOS Utility) kullanılmıştır. Çoklu çekim yapılan dijital fotoğraflar Adobe Photoshop CS 6.0 yazılımı kullanılarak birleştirilip PSD ve JPG formatında kaydedilmiştir.
Bulgular: Iğdır il merkezi dâhil Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçelerinde depolanmış 29 çeşit gıda maddesinden, 10 familyaya ait ve 13 cinse bağlı Acarus siro Linnaeus, 1758, Tyrophagus putrescentiae (Schrank, 1781), Tyrophagus perniciosus Zachvatkin, 1941, Tyroborus lini Oudemans, 1924, Lepidoglyphus destructor (Schrank, 1781), Carpoglyphus lactis (Linnaeus, 1758), Cheyletus eruditus (Schrank, 1781), Cheyletus malaccensis Oudemans, 1903, Tydeus interruptus Thor, 1932, Acarophenax tribolii Newstead ve Duvall, 1918, Pediculaster turkiensis (Ramaraju & Madanlar, 1997), Pediculaster sp., Balaustium aff. xerothermicum Gabrys, 2000 Balaustium aff. unidentatum (Tragardh, 1904), Dermanyssus gallinae (De Geer, 1778), Proctolaelaps pomorum (Oudemans, 1929), Blattisocius dentriticus (Berlese, 1918) ve Blattisocius mali (Oudemans, 1929), olmak üzere 18 tür tespit edilmiştir. Bunlardan Tyrophagus putrescentiae, %27,12 oranıyla en fazla saptanan tür olmuştur. Bunu %24,24 oranı ile A. siro ve %18,47 ile de C. lactis takip etmiştir. Diğer türler ise daha düşük oranda tespit edilmiştir.
Sonuç: 133 gıda örneğinden toplam 1386 birey akar ayıklanmıştır. Bu gıda maddelerinin akarla bulaşıklık oranı belirlenmiştir. Akarların tanıtımı ve teşhisinde önem arz eden morfolojik karakterleri yazılmış ve dijital fotoğraflar hazırlanmıştır. Ayrıca bu türlerin dünya ve Türkiye’deki yayılışları ve gıda maddelerinin çeşitliliği de verilmiştir.