Sanat Tarihi Yazıları Cumhuriyetimizin 100. Yılına Armağan

DOI :10.26650/B/AH3.2025.001   
EditörAsnu Bilban YalçınVesile Belgin Demirsar ArlıÖzgü Çömezoğlu UzbekÜmmühan Melda ErmişSevgi Parlak

Ülkemizin prestijli ve köklü üniversitesi olan İstanbul Üniversitesi’nin Sanat Tarihi Bölümü’nün, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlamak üzere hazırlamış olduğu bu armağan kitabı, bir asırlık Cumhuriyet tarihi içerisinde Sanat Tarihi alanındaki gelişmeleri ortaya koyan ve Sanat Tarihi’ne Cumhuriyet’in katkılarını ele almayı amaçlayan yazılardan oluşmaktadır.
Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Arkeoloji ve Sanat Tarihi’ne olan ilgisi birçok tarihi anekdotta dile getirilmiştir. 1930 yılının, 15 Aralık pazartesi günü yapmış olduğu İstanbul Üniversitesi ziyaretinde, önce Hukuk Fakültesi 1. ve 3. sınıfların derslerine katılmış, devamında dönemin Rektörü Prof. Dr. Muammer Raşit ve diğer profesörlerle toplantı yapmış ve konuyu “Akalar ve Etiler”e getirmiştir. Bu esnada sorduğu sorulara efsaneler üzerinden aldığı yanıtlara karşılık, Atatürk, “Tarihin arkeolojik, gerçek paleografik ve filolojik bulgulara dayatılması gerektiğini, efsanelere değil” sözünü söylemiş ve bilhassa bu konunun altını çizmiştir. Atatürk bu sözü ile bilime olan bakış açısını ortaya koymakta ve aslında gerçek tarihin efsanelerden kurtarılarak Arkeoloji-Sanat Tarihi, Paleografi ve Filoloji gibi bilim dallarının sayesinde ancak doğru bir şekilde yazılabileceğini ifade etmektedir. İşte bu düşünceden hareketle, bir ulusu geçmişi ile geleceğe taşıma ve yeni kültürel politikaların, toplumsal bilinci ve millet olma kavramını yaratmada ne kadar önemli olduğu anlaşıldığından, ‘Sanat’ın ve Cumhuriyet ile birlikte onun tarihi de bir bilim dalı olarak önem kazanmaya ve gelişmeye başlamıştır.
Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız bu günlerde Cumhuriyet döneminde Sanat Tarihi’nin önemini anlamak ve dönemin portresini çizebilmek adına Cumhuriyet dönemi müzecilik anlayışından, bilinçli koruma politikalarına, ulus devlet anlayışının şekillenmesinde resim sanatının öneminden devletin pek çok şehirde kurumsal ve fiziksel sembolü olan hükümet konaklarının mimarisine, Cumhuriyet dönemi Türkiye’sinin yurt dışı sergilerinde nasıl temsil edildiğinden Erken Cumhuriyet dönemi mimarlarına ve inşa ettikleri farklı yapı tiplerine kadar pek çok başlık, konunun uzmanı araştırmacılar tarafından bu kitap için kaleme alınmış ve Cumhuriyet’in 100. yılına armağan edilmiştir.

KonularArts & Humanities Other Topic

İÇİNDEKİLER VE KATKIDA BULUNANLAR



BİLGİ


E-ISBN978-605-07-1775-4
YayıncıIstanbul University Press
Yayın Tarihi20.03.2025
Kapak (PDF)
Ön Sayfalar (PDF)
Tam Metin (PDF)

LİSANS


Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

This license lets others remix, tweak, and build upon your work non-commercially, and although their new works must also acknowledge you and be non-commercial, they don’t have to license their derivative works on the same terms.


ABONE OL




PAYLAŞ




İstanbul Üniversitesi Yayınları, uluslararası yayıncılık standartları ve etiğine uygun olarak, yüksek kalitede bilimsel dergi ve kitapların yayınlanmasıyla giderek artan bilimsel bilginin yayılmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İstanbul Üniversitesi Yayınları açık erişimli, ticari olmayan, bilimsel yayıncılığı takip etmektedir.